Last news in Fakti

21 Април, 2017 13:34 5 936 27

Ивелина Василева и Петър Москов прикривали тровенето на водата в Хасково

  • уран-
  • хасково-
  • вода-
  • петър москов-
  • ивелина василева

Още от 2015 година, бившият министър на екологията Ивелина Василева и бившият министър на здравеопазването Петър Москов, са знаели за проблемите с водата в Хасково и нищо не са предприели. Това се разбра от днешния парламентарен контрол.

През февруари 2015 е констатирано първото замърсяване на водата с уран в Хасково. Следващото контролно замерване е проведено през април 2016 година. И след него няма никаква реакция от Василева и Москов. Кумулативният (натрупващ ) ефект с увеличени в пъти нива на замърсяване, са установени и на 04.04.2017 г. Тоест в продължение на над 2 години десетки хиляди в това число деца и възрастни (най уязвимите) са тровени с радиоактивност. Никой все още не може да каже, какви ще са пораженията върху здравето на хората и последващите поколения.

Причината за тази трагедия е, че в района на основната помпена станция, в непосредствена близост до нея, е експлоатирана уранова мина и находища на редки метали. Най-страшното е, че въпреки данните, от над две години държавните институции и областна администрация са криели този факт от населението. Министерство на околната среда и водите изхарчи само за няколко години за гъски, лалугери и лешояди почти един милиард лева, но за отравянето в Хасково не само си е мълчало, но не е взело абсолютно никакви мерки за справяне с отровите. През цялото време, по подобие на случая в Чернобил преди 20 години, за да не стане скандал ,както се случва сега, от министерствата на екологията и здравеопазването са прикривали този факт.

Върховната прокуратура е започнала проверка да се установи, кои са виновниците за отравяне на водата и хората в Хасково и региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВКП

    26 1 Отговор
    Прокуратурата трябва да гони не само виновниците, но и тези които са го прикривали - за съучастие!!!
  • 2 Кирила

    20 1 Отговор
    Страхотна работа са свършили, нямам думи..оставили хората да се тровят
  • 3 Славена

    25 1 Отговор
    eгати престъпниците, тия са за затвор!
  • 4 onq s konq

    6 18 Отговор
    Е как така според автора на статията "СЕ Е РАЗБРАЛО "НЕЩО" ОТ ПАРЛАМ. КОНТРОЛ"?Кой го е казал?Кой го е разбрал?Как го е разбрал,т.е. по директивите на коя партия-УПРАВЛЯВАЩИ,ИЛИ ОПОЗИЦИЯ ГО Е "РАЗБРАЛ"?Дръжни ли са читателите да разбират нещо по същия начин,както го е разбрал автора?А колко ви платиха бе шматки,за да разберете това "нещо" ПО ТОЧНО ТОЯ НАЧИН?Ей...!!!
  • 5 гост

    14 1 Отговор
    Никой досега не е казал какви са стойностите на водата, колко са допустимите стойности и с колко процента е завишаването. Това ли е журналистическата информация.
    В селата около Хасково има минерални бани и там водата си е постоянно със различни високи стойности на съставките включително и на уран, въпроса е колко и какви. Обаче тук само се говори за тровене, уран и нищо друго. Има си ХЕИ, има си таблици, има си наука, да вземат да обяснят, това не е сероизна информация.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    15 0 Отговор
    А дали в Хасково правят бира, и ако правят, дали са ползвали въпросните водоизточници, колко ли бира е изпита?
  • 8 Дедо Грую

    21 2 Отговор
    То михлюзина москов не беше виновен и за ваксините с живак. Са няма ли да го отнесе!? Копнее ми душицата за такива като него да ги видя в затвора.
  • 9 Гост

    20 1 Отговор
    ГЕРБ!Кво се учдвате!

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    2 13 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    "ГЕРБ!Кво се учдвате!"

    Чернобил! БКП/БСП, какво се учудвате!

    Коментиран от #14

  • 11 Червен трол

    3 11 Отговор
    Това с водата трябва е проблем още от миналия век, когато се прилагаше новия геотехнологичен метод патентован от СССР, - и супер секретен. От този метод бликна и лековития извор в Курило и е възможно и Хасковско още да си пати. В кратце првят се около 400 сондажа по 200 м на площ около 5 дкара пълнят се с селитра и се гъмят, после това се залива с кесилина и от най-ниския край се точи и това се пълни в цистерни и се караше в химзавода в Бухово.
  • 12 Gost88

    18 1 Отговор
    Две години да пият от въпросната вода те и семействата им.ИЗРОДИ!!!!!
  • 13 Неразбран

    17 1 Отговор
    Пробите са с 13 пъти по-високо излъчване на радиация!
  • 14 кроко

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Е именно, де, от същата партия са!

    А червения трол може ли да го попитам дали американските бомби с убеднен уран не оказват никакво влияние, или щом е американски урана, значи всичко е ОК?
  • 15 додо

    12 3 Отговор
    За аварията в Чернобил истината бе крита няколко дни, но ГЕРБ счупиха рекорда и мълчаха като партизани цели 2 години!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хуууууу

    1 2 Отговор
    Какви хора сте вие бее направо сте за трепане, мислите ли за нещо друго освен да си пълните жобовете, върите да работите в околовтъсния там се искарват хубави пари.
    Вие какво разбирате от екологията.
  • 25 Льольо

    3 2 Отговор
    Затвор е меко казано това е престъпление на високо ниво с голям мащаб към хора и животни!
  • 26 123

    3 1 Отговор
    ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ БЕ?! Първо, стига сте клеветили с тия идиотски статии, където презентирате само една гледна точка без да изкарвате абсолютно никакви доказателства. Чак през април стига потвърдената информация до министерството на здравеопазването. Второ, идиотщината за Чернобил, която дойде от президента, няма нужда да я натяквате на хората и да всявате паника допълнително. Запознавайте се вместо това с документите. Трето, хорицата отдолу, коментирали как нямат търпение Москов да ходи в затвора, да се информират първо за какво го съдят при ваксините (щото и тях ги намесват и за никакъв живак всъщност не става въпрос), после да се информират за цялата му реформа (щото си личи, че не знаят за кво иде реч, но имат мания да гледат некви хора от затвора) и чак накрая да обсъждат прокуратури, решетки и тем подобни.
  • 27 неутрален

    2 0 Отговор
    Еми какво искаме бе хора. Може ли министър на екологията да бъде педагок по образование? ДА МОЖЕ. ТОВА Е ВЪЗМОЖНО ПРИ БОКО ТИКВАТА. КОЛКО ПО- НЕКАДЪРНИ, толкова по-спокойно той си краде. ПРЕСТЪПНИК!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове