Last news in Fakti

25 Ноември, 2011 13:39 1 292 3

Увеличението на пенсионната възраст за всички категории труд

  • пенсиониране-
  • възраст

Решението и отговорността е на управляващите, заяви Менда Стоянова

Увеличението на възрастта за пенсиониране с година от 1 януари 2012 година ще е за всички категории труд. Това е записано в промените в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване в частта промени на Кодекса за социалното осигуряване, които бяха внесени днес в Народното събрани.

Промените касаят ускоряване на пенсионната реформа с мерки – промяна във възрастта за пенсиониране от 1 януари 2012 г. с 1 година за категориите 3, 2 и 1, както и удължаване на повишаването във възрастта от 2015 г. с по 4 месеца всяка година, така че до 2021 г. възрастта за мъжете да бъде 65 години, а за жените – 63 години. Ще бъде увеличена и минималната пенсия от 136 на 145 лв. 

Досега управляващите бяха обявили само намерението си да повишат с година възрастта за пенсиониране на най-масовата – трета категория труд, но не и на работещите в тежки условия. Според одобрената миналата година пенсионна реформа възрастта за пенсия на работещите в тежки условия трябваше да започне да расте от началото на 2015 година с шест месеца на година, а за всички останали – от 2021 година с шест месеца годишно

„Решението и отговорността за пенсионната реформа е на управляващите“, заяви председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова „Тристранката е консултативен орган на правителство, работодатели и синдикати. Те доста активно водиха диалог в началото на тази година и през миналата. Обсъждани са всякакви варианти“, допълни тя.

По думите й решението и отговорността е на управляващите, на правителството и на парламента. „Няма нарушение на Конституцията. Това, което се внася като промени, е в Кодекса за социалното осигуряване и е изцяло в прерогативите на парламента”, заяви Менда Стоянова.

Въпреки това от БСП се заканиха да сезират Конституционния съд, защото законът за бюджета на държавното обществено осигуряване е само за 2012 г., но вдигането на възрастта от следващата година ще се отрази и на следващото от 2015 г., когато пак ще скочи с 4 месеца според подписаното споразумение с премиера Бойко Борисов.

Нищо не налага увеличението на годините за пенсия, защото това няма да реши нито един от проблемите, отсече шефът на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев (БСП). Той обвини управляващите, че нямат политика и мразят хората, а сега целта им е колкото е възможно по-малко хора да получават пенсии. Според него с тази мярка на управляващите дори ще се задълбочи безработицата, защото никой не взима на работа хора в предпенсионна възраст.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дянко

    0 0 Отговор
    Нали ви казах.А сега познайте с колко гласа ще мине.
  • 2 Пламен

    0 0 Отговор
    Изборите минаха? Време е за стриганье-е-е-е
  • 3 Дана

    0 0 Отговор
    Полицейска държава! Ченгетата да се пенсионират по на 40 години, да им изплатщат по 30 заплати и по 1000 лева пенсии и то от нашите осигуровки, без да са внесли 1 лев!