Last news in Fakti

6 Декември, 2011 17:14 1 263 1

Фермерите с по-нисък акциз за горивата

  • мзх-
  • ек-
  • фермери-
  • найденов

Найденов: Обувал съм и цървули, и галоши, и гумени ботуши, не се срамувам

Фермерите с по-нисък акциз за горивата - 1
Снимка: БГНЕС

В разгара на протестите на земеделските стопани в София дойде добра новина от Брюксел. Европейската комисия одобри нотификацията за намаления акциз на горивата за фермерите, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов на пресконференция.

Става дума за намалена акцизна ставка за горивото, ползвано от земеделските стопани. Нотификацията ще влезе в сила от януари 2012 година, съобщават от МЗХ.

За целта за догодина са отпуснати 70 млн. лв. От това ще могат да се възползват всички стопани, животновъди и зеленчукопроизводители.

Новината дойде по време на пресконференция в МЗХ, на която министър Найденов за пореден път обясняваше, че управляващите не могат да предложат нищо ново на протестиращите фермери.

Преди това те заявиха на шествието си в столицата, че искат да преговарят с премиера Бойко Борисов, тъй като само на него имат вяра. Недоволните земеделци искат оставките на Найденов и Дянков.

Националните доплащания за догодина ще бъдат намалени от 8.00 лв. на 3.00 лв. за декар. Така, заедно с европейската субсидия от 25,50 лв., стопаните ще получават по 28,50 лв. за декар обработваема земя, стана ясно от думите на Найденов.

Основният организатор на протестите, които се преместиха от възловите пътни артерии и границите в София – Националната асоциация на зърнопроизводителите не изпрати свои представители в МЗХ.

Ето защо министърът ги критикува с думите: „В момента бера плодовете на това, което съм посял. Националната асоциация на зърнопроизводителите беше фаворизирана. Днес тях ги няма тук и аз няма да ги коментирам“.

От организацията пък поясниха, че не са получили официална покана.

Фермерите настояват да се запази обещаната им субсидия от 570 млн. лв. за догодина, тъй като тя е намалена до 340 млн. лв. Те се чувстват излъгани от неспазената договорка, постигната преди изборите, и твърдят, че са политически употребени.

Найденов за пореден път отправи призив за спиране на протестите и предупреди, че натискът върху кабинета може да доведе до „ефект на доминото“.

По-рано днес зърнопроизводителите подариха жълти галоши на министъра и го поканиха да отиде и да види как се обработва земя. В отговор  Найденов заяви, че е обувал и цървули, и галоши, и гумени ботуши и нито се обижда, нито се срамува от това. Той все още пази своите първи ботуши и не би се поколебал да ги обуе. „Но има зърнопроизводители, които не са обували такива и не са ходили на нивата, те си стоят някъде на топло и наблюдават от там какво се случва тук. Има дори такива, които се обиждат на обръщението зърнопроизводители и определят себе си като предприемачи“, коментира Найденов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бандита

    0 0 Отговор
    Всичко е бандитизъм.