Last news in Fakti

6 Декември, 2011 10:37 785 1

Асоциацията на земеделските производители против оставки на министри

  • софия-
  • фермери-
  • земеделци-
  • асоциацията на земеделските производители в българия-
  • оставка-
  • министри
Асоциацията на земеделските производители против оставки на министри - 1
Снимка БГНЕС

Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ се разграничава от отправените искания за оставки на министри от кабинета, направени от сформирания по-рано Национален комитет за протестни действия на неправителствени организации от сектор „Земеделие”, съобщиха от асоциацията.
В годините от своето създаване асоциацията е доказала, че не се подава на партийни манипулации и не може да бъде ползвана като маша в ръцете на политически партии. С искането на оставки, справедливия протест на земеделските производители се политизира и губи първоначално заложените си цели.
След изчерпването на всички форми на диалог, включително и провеждането на протестните действия през изминалата седмица, за АЗПБ става ясно, че заложените в бюджета средства се оказват максималните възможности в настоящата икономическа криза. Като асоциация, обединяваща интересите на производители от почти всички браншове в сектор земеделие, ние оценяваме факта, че в бюджета са предвидени за първа година средства за птицевъдство и свиневъдство, плодове и зеленчуци, пчели, картофи, за което сме настоявали пред управляващите години наред.
В същото време, искаме категорично да се противопоставим на опитите да се настрои обществото срещу земеделските производители и да обърнем внимание, че 90% от производителите обработват до 100 дка., голям процент от фермите са до 5 крави и материалното състояние на тези хора и техните семейства е много под средното за страната. От друга страна за пореден път обръщаме внимание, че субсидиите се полагат поради факта, че земеделието е най-рисковото производство и в известна степен компенсират една малка част от това, което земеделските производители влагат в дейността си.
Във връзка с гореизложеното, Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ продължава да настоява за ясни правила,  принципи  и предвидимост в българското земеделие, за обособена ясна политика за развитието на сектора, която да се базира на единна нормативна уредба, кодифицирана в бъдещия Кодекс на земеделския производител, с цел осъществяването на градивен диалог, в който да намерим решения изцяло в полза на сектор Земеделие.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 :-)

    0 0 Отговор
    Да, но зърнопроизводителите са си докарали тракторите - едни такива еднакви. Като от завод изкарани. Което изначава че "стачкуват" едрите. 90% нищо чудно да са дребни но стакуват едрите. И имайки на предвид че фирми на Доган окрупниха земята при предното управление ... сещайте се кой стачкува.