Last news in Fakti

7 Декември, 2011 18:45 2 226 5

Митрополит Кирил хвърли оставка? /Обновена/

  • кирил-
  • митрополит-
  • lincoln
Митрополит Кирил хвърли оставка? /Обновена/ - 1
Снимка: БГНЕС

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е заявил оставката си в Светия синод. Като причина той изтъква недоволство от управлението в Синода.

„Аз съм заявил, че ще подам, но след като си отидат. Светият синод взема най-различни решения. Взима решение и след това обратното“, коментира духовникът, цитиран от БНР.

От Светия синод до момента не са коментирали изявлението.

Източници на Факти.бг заявиха, че дядо Кирил бил недоволен от политиката на Синода към дядо Симеон. Все още не е ясно обаче дали варненският митрополит Кирил е заплашил с оставка или тече процедура по оставката му.

Факти.бг припомня, че това е безпрецедентна оставка за Българската православна църка,  ако това е вярно. Други пък твърдят, че преди около три години самият дядо Симеон подаде оставка, а след това Синода му я върна. Подобен случай е имало преди 1949 година, когато дядо Стефан e заплашвал с оставка, която обаче е била приета от Светия синод. Тогава църквата е спорила дали е възможно да бъде подадена оставка като екзарх и като митрополит и тълкуванията натежават, че когато се подава оставка тя трябва да е цялостна.

Не е тайна, че между дядо Кирил и пловдивският митрополит се води люта война и то не от вчера. Последният пример е, че пловдивският митрополит Николай  повдигна въпроса за отварянето на досиетата в църквата, а варненският дядо Кирил не е съгласен с това. Обществена тайна е, че и дядо Николай също е бил подкрепян от близки до БСП бизнесмени и не е най-чистия духовник.

Така или иначе от Светия Синод все още няма официална информация.

А иначе Факти.бг припомня, че с чисто нов Lincoln MKZ Hybrid пристигна вчера митрополит Кирил на храмовия празник в църквата "Св. Никола". Базовата цена на колата в САЩ е близо 35 000 долара. Моделът все още не се продава извън Щатите, където производителят го предлага от септември миналата година.

Духовникът обясни, че колата не е купена с църковни пари и е доставена специално за него, но не уточни откъде са парите за нея. 

Телефоните на дядо Кирил и на  Стобийския епископ Наум, главен секретар на Св. Синод не отговаряха през целия ден.

Проверка на бТВ е показала, че луксозният автомобил е собственост на варненска фирма. На адреса, посочен в Търговския регистър като седалище, такава фирма няма. Също според регистъра тя се занимава с една дузина предмети на дейност - от реализиране и излъчване на радио и телевизионни програми до изкупуване и преработка на селскостопанска продукция, информират от телевизията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мико

    0 0 Отговор
    за пъкъла сте всичките попове попчета владики и тем подобни изчадия...те вие сте най-големите неверници и грешници
  • 2 ИРАКЛИ

    0 0 Отговор
    Попе,язък за хубавия автомобил,койли ще се вози сега в него,като ти
    се разпопи.Сигурно някой по честен и вярващ поп.Тук някой от
    компанията ме подсеща,разбира се,наследник е НАФАРФОРИЙ!!
  • 3 330и

    0 0 Отговор
    авее, попе, що подаваш оставка, нали знаеш че ще я върнат, и после пък да се правиш на незаменим
  • 4 Истината=свобода

    0 0 Отговор
    Анатемосват данъчните когато им отидат на проверка, наричат ги сатанисти и пр. Църковен клир, а? Недосегаемите 4?
  • 5 Андрей Кръстев

    0 0 Отговор
    navsqkade ima mafiq