Last news in Fakti

8 Декември, 2011 12:09 894 0

БСП: ГЕРБ прокарват реформата на тъмно

  • пенсии-
  • парламент

Социалистите против вдигането на стажа и възрастта за пенсиониране

БСП: ГЕРБ прокарват реформата на тъмно - 1
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ се опита да прокара пенсионната реформа снощи на тъмно, без никой да знае какво се случва в пленарна зала. БСП категорично се противопоставя на всякакво вдигане на стажа и на възрастта за пенсиониране. Това каза на брифинг в парламента Драгомир Стойнев, председател на парламентарната социална комисия и депутат от ПГ на Коалиция за България. 

„На този етап нищо не го налага, още повече по време на икономическа криза, когато имаме най-висока безработица, и когато ЕК обявява България за единствената държава-членка на ЕС, която има проблем с бедността“, посочи той.

По думите на Стойнев по време на криза, ясно се очертават дебатите между лявото и дясното. „Барикадата е построена. Всеки един политик трябва да се определи дали е отляво, или отдясно. Не можеш да бъдеш политик на народа в този момент. Ние отляво предложихме и продължаваме да предлагаме конкретни мерки за увеличаване на приходната част на бюджета на ДОО“, бе категоричен Драгомир Стойнев.

Според него нищо не налага товарът от кризата да се поема от най-бедните хора. „Ние предлагаме мерки за увеличаване на максималния осигурителен доход, така че богатите хора да бъдат съпричастни с кризата“, каза още той.

„Предлагаме мерки, които да позволят на хората да изберат – осигуровки или възраст – едно от двете трябва да се вдигне. Знаем, че ако човек остане на 60 г. без работа в тази държава, той не може да се пенсионира. Затова предлагаме и гъвкави форми на пенсиониране“, обясни червеният депутат.

Освен това социалистите предлагат осигуровките да се вдигнат в 2.2 пункта, което е допълнителен приход от над 400 млн. лв. в бюджета на ДОО. „Само така на този етап временно проблемът може да бъде оправен, но той ще бъде оправен едва когато министърът на труда и социалната политика извади всички социални плащания от системата на ДОО“, заяви още Стойнев

„Вече трета година го чакаме да извади социалната пенсия за инвалидност и вдовишките добавки от системата на ДОО. Той не е способен да го направи. Понеже не е способен да го направи, понеже правителството не може да направи реформа и всяко тяхно действие води до хаос в държавата, се наказват именно пенсионерите. Колкото по-късно се пенсионира един човек в тази държава, толкова повече няма да бъде в тежест на бюджета. Ние сме категорично против тези мерки, смятаме, че са неработещи и един ден ще бъдат преразгледани”, каза Стойнев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА