Last news in Fakti

21 Юли, 2017 09:16 1 473 6

Паргов: Искаме подземни паркинги, а не синя зона

  • паркиране-
  • софия-
  • синя зона-
  • зелена зона
Паргов: Искаме подземни паркинги, а не синя зона - 1

Столична община трябва да каже ясно каква политика ще развива по въпроса с паркирането - разширяване на зелената зона или строеж на подземни и наземни паркинги. Това каза председателят на ГС на БСП- София Калоян Паргов в предаването "Денят започва" по БНТ.

Паргов заяви, че общинските съветници от БСП не са подкрепили решението на Столичния общински съвет за разширяване обхвата на зелената зона за паркиране в столицата.

"Поставихме един концептуален въпрос - Общината трябва да каже ясно каква политика ще развива, тъй като от години се говори за подземни и наземни паркинги, опасващи централната градска част, в която ние да приберем автомобилите, за да изчистим центъра от тези паркирали автомобили, включително и на тези, които са живущи. Ако разширяваме зелената зона, обезсмисляме инвестицията в паркинги. Но ако ние ща правим такива паркинги, които Центърът за градска мобилност ще стопанисва, както виждаме имат желание и работят по тази концепция, то това означава, че ние тази зелена зона трябва да я прекратим и да забраним наземното паркиране на пътните платна, за да може колите да имат една единствена възможност - паркиране в тези паркинги.

Това сме го заложили в генералния план за организация на движението, който изтича тази година и който за съжаление не се събра комисията по транспорт или работната група на Фандъкова да го преглежда, да го променя, след като дадохме 2,5 млн. на английска фирма да ни го изработи", коментира Паргов.
Той коментира и готвените промени в закона за застрояване и устройство на София, които предвиждат регламентирането на три зони, в които ще може да се строят небостъргачи.

"Очевидно е, че имаме политически консенсус, което е добре. Т.е. отговаряме на обществените очаквания и обществения натиск. В понеделник в Клуба на архитекта организирахме една публична дискусия-среща по темата за промени в закона за застрояването. Основна задача на този законопроект, който започна с дискусията в понеделник е да ограничи високото строителство - кой където си поиска, както и да прекрати или по-скоро да запуши пробойните в законодателството, които позволяват в определени случаи да се усвои максимално територията и да се появят такива небостъргачи", заяви Паргов.

По думите му темата е консенсусна и трябва да се търси общо решение. "С този закон се надяваме да решим още един проблем, свързан със зелените площи и пространства. Понякога това, което се вижда и е зелена площ - с трева, дървета и храсти, не винаги е това. Просто през годините този терен не е усвоен, но в общия устройствен план присъства като терен за застрояване със съответните параметри. Често се получават тези колизии, когато гражданите питат "Защо ни пипате зелената площ?", а то не е зелена площ", коментира още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    5 1 Отговор
    Идва някой от общината и ти казва, паркинга пред блока ти вече е зелена зона и ще трябва да си плащаш. Без инвестиция, без обяснение, сядат общинарите, говорят си и решават да обявят определена зона за платена. Парите започват да текат без усилие, строежи на паркиги, далновидно плануване и др. Един подземен или надземен паркинг означава лишаване от парцел, инвестиции, и най-вече мислене и загриженост за гражданите. Е няма как да стане.

    Коментиран от #3

  • 2 герберасти на власт

    3 0 Отговор
    Че то кога ГЕРБ са мислели в името на човека ??? Винаги имат само една водеща цел, да им вземем парите на хората и да ги "усвоим". Сега казват "гражданите от квартал Х искат зелена зона" и хоп още преди гражданите да са се усетил поредната кожодерница грберска мръсна е открита !
    Гласувайте за ГЕРБойко три пъти... четвъртия, ще го получите безплатно !!!
  • 3 Morgoth

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Идва общината и казва, че зелената площ на която всички паркирате и сте я превърнали в калчище ще я правят на подземен паркинг, който разбира се ще е платен и с градинка отгоре, в която обаче няма да може да се паркира. Воят който настава е същият - хората искат да паркират на улицата безплатно и когато е пред техния блок си я считат са собствена. Това да си купят паркомясто или гараж не е за тях, те си имат собствената улица.

    Коментиран от #4

  • 4 Оптимус

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Абе тикви, Ганьовски гламави, вие какво мислите е "общината"? Тия паразитчета седнали на столовете и лапащи наготово заплати в едно учреждение ли само? Та това са служителите на общината, не собственниците! Общината сме всички ние, живеещи в дадена териториална единица, наричана "община" и даже и котки и кучета и комари... Ама че прост народ сте станали? Нали е наша на хората населениетго общината, не е на паразити служители, които сме уж избрали и им плащаме заплати не за да ни мачкат, а да организират справеливо и разумно общия ни живот? А те се самозабравят от властта и решават, че сме им слуги, които са длъжни да им изпълняват всяка простотия нали? Щото сте гламави от векове, че търпите паразитчета да се самозабравят и да се мислят за господарчета затова ни сте хора ни сте народ ни сте държава като държава само храниим тутманници паразити и външни навлеци. Нали ние хората сме общината не само ония в общинските постове! И след като е така е редно те да нни слушат, а не ние тях! Разбрахте ли Ганьовци, че сте обърнали системата с краката нагоре? Затова не плюйте ни Ран и Ът ни Путин, ни Сорос, а кухите си лакейски Ганьовски тикви! Окей?

    Коментиран от #5

  • 5 Morgoth

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Оптимус":

    След като избършеш слюнката вземи прочети какво съм написал. Не обвинявам нито общината, нито Путин, нито Сорос. Дори по-скоро защитавам общината, защото каквото и да решат да направят все някой недоволен надава вой до небесата, а улицата пред блока всеки си я счита за собственост, което не е така.

    Коментиран от #6

  • 6 Оптимус

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Morgoth":

    Съгласен съм, че парцелите пред и около блока не са моя собственност, а обшинска, тоест на цялата териториална единица, включително и мен. И понеже архитектите на улиците от десетилетия не са помислили как да се организира строителството така, че хем да се разминат двупосочно автомобили хем и да има по един ред паркирали от двете страни. Ето тая гламавщинта от много отддавна е враг на всичко умно и перспективно в тая кочина незнайно защо, наричана "България" след като се управлява от всякакви други, но не и от истински бърлгари по морал? Имам впредвид, че ние не сме длъжни хората да плащаме на общината разни зони, защото на някои им е кеф да събираг пари и да си лапат бонуси! От друга страна при новото строителство нищо не пречи на архитеките задължително да включват и подземни гаражи на сградите? Доста от тях имат. От друга страна, всеки който му е кеф ходи и си паркира където му е кеф без да му пука че живееш там и не можеш си паркира около блока. Някои праскат и по 2-3 коли а ти я духаш. Като прибавя и еддин частен СОТ, дето си прасна автомобилите точно до блока и то 5 парчета, върви търси де да спреш? Ето тая кочина тук непукистична няма да се оправи никога с такива мантаитети. А ти кажи, как да паркирам колицата след като около блока има и за мен място на теоррия, но на практика не можеш от навлеци и своеволия на общински наредби да се оправиш? Сега направиха еднопосочни доста къси отсечки улици и познай какво заобикаляне и трудно влизане е вече?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове