12 Декември, 2011 19:06 949 0

България и Румъния се споразумяха за DANUBE FAB

  • брюксел-
  • българия-
  • румъния-
  • споразумение-
  • danube fab-
  • установяване на функционален блок от въздушно пространство

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Ивайло Московски и министърът на транспорта и инфраструктурата на Румъния Анка Боаджиу подписаха днес Споразумението за установяване на функционален блок от въздушно пространство DANUBE FAB, съобщиха от Министерство на транспорта. Церемонията по подписването се състоя в Брюксел по време на Съвета по транспорт, телекомуникации и енергетика на ЕС под председателството на Полша. На нея присъстваха и вицепрезидентът на ЕК и комисар по транспорта Сиим Калас и генералният директор за енергетика и транспорт в ЕК Матиас Рюте.

Подписването на това Споразумение е ключов момент в изграждане на функционален блок от въздушно пространство между Република България и Румъния в съответствие с изискванията на законодателството на Единното европейско небе и разпоредбите на Меморандума за разбирателство между двете страни, подписан на 26 февруари 2010 г.

Споразумението установява управленската структура на DANUBE FAB с ясно дефинирани роли и отговорности на ниво държави, военни власти, регулаторни органи и доставчици на аеронавигационно обслужване. Дефинирани са също целите, областите на сътрудничество и практическите механизми в рамките на DANUBE FAB.

Двете държави се ангажират съвместно да оптимизират капацитета на въздушното си пространство, да повишават разходната ефективност и нивата на безопасност, както и да гарантират устойчиво развитие на околната среда. По този начин ще допринесат за устойчивото развитие на въздушния транспорт в ключовите области на ефективност в съответствие с транспортната политика на Европейския съюз. DANUBE FAB е стабилна основа за подобряване на регионалното сътрудничество и разширяване на Единното европейско небе извън границите на ЕС.

„DANUBE FAB е отворен за присъединяване от трети страни”, подчерта министър Ивайло Московски. Той отбеляза също, че разширяването на функционалните блокове от въздушно пространство ще даде нови възможности за сътрудничество и ще допринесе за реализацията на инициативата Единно европейско небе.

Следващата стъпка е ратифицирането на Споразумението от българския и румънския парламент, за да бъде спазена датата за изграждане на функционални блокове от въздушно пространство в Европа – 4 декември 2012 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА