Last news in Fakti

13 Декември, 2011 13:57 1 644 0

И ВМРО искат от премиера да обясни за фискалния пакт

  • вмро-
  • евро-
  • криза

Рискуваме суверенитет и стандарт със сделката за еврото, заявяват воеводите

И ВМРО искат от премиера да обясни за фискалния пакт - 1
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Борисов трябва да последва примера на британския премиер Камерън и да обясни пред Народното събрание конкретно какво ще последва за България от договореностите за спасяване на еврото и каква е българската позиция. Това заявяват от ВМРО в изпратена до медиите позиция. Предложението на воеводите е по повод изказванията на Борисов, че у нас предстоят конституционни промени до март 2012 г.

Според ВМРО, България има интерес от стабилност и силна Еврозона, но българите заслужават много повече яснота за предстоящите действия на правителството в тази посока. Към момента Бойко Борисов твърди, че България няма да участва в осигуряването на средства за Европейския спасителен фонд. ВМРО настоява за достатъчно ясна гаранция, че премиерът няма да промени позицията си за пореден път.

Въпреки уверенията на Борисов, лично председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви преди дни, че страните от Еврозоната и другите членки на ЕС, сред които е и България, трябва да предоставят до 200 милиарда евро допълнителни средства. Според германския канцлер Меркел, Еврозоната може да осигури 150 млрд. евро. Така за България и останалите 8 еврочленки извън Еврозоната остава дела от 50 млрд. Евро.

ВМРО предлага изслушването на министър-председателя в парламента да бъде предавано пряко по националната телевизия и призовава за ясни гаранции, че България няма да загуби средства като вноски в спасителния механизъм.

Становището на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов е, че не е справедливо България да губи пари заради фискално нехайство в други страни. Не може да има солидарност без справедливост, категоричен е Каракачанов.

Той смята, че постигнатите договорености казват малко относно бъдещето на Еврозоната, но пък със сигурност означават нова загуба на суверенитет от страна на националните държави, а това е против принципите на ВМРО. В същото време сделката гарантира единствено несигурност за благосъстоянието на обикновените хора в страни като България, които не носят вина за дълговата криза, казва още Каракачанов.

Според лидера на ВМРО, след като у нас предстои „затягането на коланите” да добие ранг на конституционна норма, министър-председателят е длъжен поне да даде яснота и да се мотивира.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА