Last news in Fakti

31 Юли, 2017 15:46 3 137 14

45 000 лв. гаранция по Суджукгейт

  • суджукгейт-
  • живко мартинов

Шест обвинения срещу бившия депутат от ГЕРБ

45 000 лв. гаранция по Суджукгейт - 1

Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийската градска прокуратура повдигна шест обвинения на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, около когото избухна скандалът „Суджукгейт”.

Спрямо Живко Мартинов е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 45 000 лева.

Той е привлечен към наказателна отговорност за шест отделни престъпления. Обвинение беше повдигнато и на директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова.

Първото обвинение срещу Мартинов касае упражнена от него принуда спрямо бизнесмена А.П., като целта била да се разпореди със сумата от 15 500 лв. За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 5 до 15 години, както и глоба от 5000 до 10 000 лева.

Второто обвинение е за отправена закана за убийство, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” до шест години.

Мартинов е обвинен и за това, че е упражнил спрямо свидетеля А.П. принуда, като в периода от началото на 2012 г., до началото на 2013 г., в Добрич го е заплашил с тежки последици за него – да бъде арестуван, че ще му прати данъчни проверки на дружествата, за да „смачка фирмите му“. Така бившият депутат го е принудил да се разпореди безвъзмездно с общо 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 килограма филе „Елена” и телешка пастърма.

Живко Мартинов е привлечен към наказателна отговорност и за това, че през 2014 г. е направил опит да спомогне на лице да бъде осуетено спрямо него наказателното преследване и да остане ненаказано. Извършеното от лицето престъпление е причиняване на смърт по непредпазливост на две лица при нарушаване на правилата на Закона за движение по пътищата. Ако бъде признат за виновен по това обвинение, Мартинов може да получи наказание „лишаване от свобода” до 5 години.

Според прокуратурата през 2015 г. Мартинов е употребил заплашване, с цел да принуди заместник-директора на ОДМВР–Добрич и началника на РУ на МВР–Балчик да извършат действия по служба.

Според Наказателния кодекс за това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода” до 6 години.

Живко Мартинов е с обвинение и за това, че през април 2017 г. е направил опит да принуди директора на ВИК–Добрич да уволни конкретен служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството за известен период от врем. Така Мартинов е злоупотребил с властта си като народен представител.За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода” до 6 години.

В хода на разследването прокурорите са събрали доказателства и за извършено престъпление по служба от директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова.

Днес тя е привлечена към наказателна отговорност за това, че на 13.07.2017 г. в град Добрич, с цел да причини вреда на конкретно дружество, е нарушила служебните си задължения, като издала заповед за спиране на експлоатация на обект на дружеството.

Дружеството е собственост на лицето, което е сигнализирало спецзвеното „Антикорупция” за извършваната престъпна дейност от Живко Мартинов и по чийто сигнал е започнало настоящото разследване. Това лице е и свидетел по делото срещу него.

Заповедта е издадена, без да са налице доказателства за оплаквания от храната, предлагана в обекта, направени от потребители, без да са налице данни за вредни за здравето последици от консумираната в обекта храна, без да са налице допуснати от търговеца нарушения, свързани с негодна за консумация храна.

В резултат на деянието са настъпили значителни вредни имуществени и неимуществени последици за дружеството, изразяващи се във финансови загуби и пропуснати ползи за периода, в който обектът не е могъл да извършва дейност.

Действията на Брайкова се определят като престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 1 до 8 години.

Спрямо Брайкова е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 5000 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България

    31 1 Отговор
    Изроди.... Да видим има ли съд в тази дупка наречена България...

    Коментиран от #6, #7

  • 2 ин таим

    30 0 Отговор
    Ще си платят гаранциите и след месеци протакане няма да има никакви последици за никой, за съжаление винаги така става в България.
  • 3 Бай Иван

    24 0 Отговор
    Ще стане като с апартаментите на Ц.Ц.
    Сигурно ще си наеме адвоката на бандитите-М.Марковски
  • 4 Песимист

    17 0 Отговор
    Първо обвинение- от 5 до 15 г. затвор
    Второ обвинение - до 6 г. затвор
    Трето обвинение - до 5 г. затвор
    Четвърто обвинение до 6 г. затвор
    Като се има предвид, че е бизнесмен(т.е. има пари да си плати на магистратите) най-много да получи условна присъда.
    Освен това наказанието не трябва да е тежко, защото ще вземе да изпее нещо в повече за партийните принципи на работа и финансиране. Този филм сме го гледали с главни герои като Хр.Бисеров и др. Не може да е другояче в БГ!
    Затворите са пълни не с бизнесмени.
    Хората са го казали:"За кон няма закон, за кокошка няма прошка!"
  • 5 Кака Гинка

    13 0 Отговор
    Съдят го,защото се е заял с грешния човек,т.е.попаднал е на някой с по-дебели протекции от неговите.Ако беше затрил фирмата на обикновен човек едва свързващ двата края,изобщо нямаше да знаем нищо за него.Ще видим дали наистина е бръкнал в "кюпа със змиите" - тогава ще го осъдят,иначе само ще пошумят малко и всичко ще се потули.Това е справедливостта по нашенски...
  • 6 WTF

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "България":

    Що за глупости, в БГ съд НЯМА! Ако не сте го разбрали, набийте си го в главите. Като този се разхождат поне 1000 души всеки ден от името на амфетаминовата мутра и изнудват народа! Всичко се знае, знаят се поименно мършите. Никой не го интересува, докато има за шопска салата, бира и ракия. РИП БГ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 изГЕРБиха ни

    11 0 Отговор
    Суджу не се е отчел понагоре, както казаха до върха и една луканка не е стигнала и сега, ще го напляскат за назидание на останалите "събирачи" за да знаят, че ако не си "кихнат" лептата, ще ги последва същото ? Просто Суджу е бил много алчен и си е бачкал само за негова сметка, а организацията не прощава такива неща ? Сега ни предстои да гледаме пародия на т.н. "румънски модел", която, ще завърши с присъда, която Суджу няма да излежи и те така !
  • 9 Bat Sande

    7 0 Отговор
    Иначе много красиви и хрисими изглеждат на снимките за изборните плакати всичките без значение от боята... Да им се неначуди човек как такива анфелски създания могат да вършат таквизи пъклени дела!?!
  • 10 Будалата

    6 0 Отговор
    Не е виновно момчето. Просто се е взел на сериозно. Като дойде Боко Цв. Цв. и се съберат в офис на ГЕРБ у Толбухин(Добрич) де и приказва Боко сега сме ние на власт нема лабаво , тоз ще ударим онзи ще оправим , тоз ще уволним други от нашите ще назначим . Слуша момчето мига, мига и ко да прави слушка. За да папка а не слушка ли в канала. Затова според мен не е виновно момчето и ако не приказва много всичко ще е ОК. Как се загуби тефтера на онзи как бе със слабата пипка дека си записваше. И те така те.
  • 11 Хасан

    3 0 Отговор
    Ей хора, тия ни преГЕРБиха ...
  • 12 Шарана

    2 0 Отговор
    В Играта с Ж.Мартинов са Директора на НАП-Добрич-ДИМИТЪР ДИМИТРОВ и Полицейските началници от 1-во РПУ-Добрич -начело с корумпирания началник ИВАЙЛО ИВАНОВ-Черния, заедно с корумпирания началник ИВАН НИКОЛОВ ВЪТКОВ на икономическа полиция при одмвр-Добрич и цялото корумпирано ръководство на Икономическа Полиция при ОД МВР-ДОБРИЧ.

    УВОЛНЕТЕ ГИ МНОГО СА КОРУМПИРАНИ.
  • 13 Вълчан

    0 0 Отговор
    Сега понеже Добрич е на маината някои там ще обере пешкира та видите ли работи се против корупцията.Абе еи ..много по о.рани работи стават във по големите области и градове.Кого ще заблудите некадърници алчни.
  • 14 семи проф

    0 0 Отговор
    Само 4 обвинения Цветанов имаше 5 и какво ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове