9 Август, 2017 10:39 828 1

От БСП: Бързина срещу законност?! Не може!

  • бсп-
  • атанас костадинов-
  • закон-
  • законодателство-
  • околна среда-
  • инстанция

Депутатът Атанас Костадинов смята, че България бърза от 30 години и не е стигнала до никъде

От БСП: Бързина срещу законност?! Не може! - 1
Снимка: Facebook

„Не може да заменяме бързината срещу законността, законосъобразността срещу хипотетични инвестиции” Това заяви в ефира на bTV народният представител от „БСП за България” Атанас Костадинов по повод възможността чрез Закона за околната среда да се обжалва само на една инстанция.

По думите му идеята на левицата е да се даде бърза писта за инвестиционни проекти, но на 2 инстанции с по максимум 3 месеца, общо 6. Той обясни, че и от ветото на президента става ясно, че чл. 15, чл. 55 и чл. 125 от Конституцията ни са нарушени и засягат правата на гражданите, опазването на околната среда и функциите на Административния съд.

„Когато се въвежда едноинстанционно производство и отказваме възможността на гражданите да има касационно произнасяне по тяхна жалба, се ограничава контролът върху съдебните решения и решенията на органа, който ги е издал. За въпроси от огромен публичен интерес това е недопустимо”, категоричен бе той.

Според него България от 30 години бърза и се вижда до какво състояние сме стигнали.

„Голямото бързане, без да се съобразяват устойчивите решения с него, довежда до лош резултат”, каза още социалистът.

Костадинов обясни, че в рамките на Комисията по околната среда и водите в НС е бил обсъден експертно въпроса и има принципни различия между позицията на управляващите и тази на левицата.

„Принципът на устойчивото развитие, който провеждаме и който касае икономически, социални и екологични императиви да бъдат в цялост, не ни позволяват политически да подкрепим премахване на двуинстанционното производство. Трябва да има релевантно правно обслужване на въпросите от национален и стратегически характер. Това дава и Конституцията в своите разпоредби”, коментира депутатът от левицата.

Костадинов заяви, че с предложенията си БСП казва на инвеститорите и общините: „Подкрепяме бърза писта и не желаем никой да използва българското законодателство за спиране на проекти, особено стратегически. Никога няма да отстъпим от двуинстанционното производство".

Даваме случая с „Полимери” – Девня на прокуратурата

„Зададох въпрос на финансовия министър относно „Полимери” – Девня. На него обаче не получих надежден отговор, но получих съвет да се обърна към прокуратурата и аз реших да се възползвам”, посочи Атанас Костадинов и припомни, че и премиерът е заявил, че прокуратурата трябва да се занимае със случая.

Той обясни, че се касае за източване на държавния бюджет с около 15 млн. лв., следствие на решение на Министерски съвет за утилизацията и обезвреждането на опасен отпадък на бившата площадка на "Полимери" Девня.

Костадинов подчерта още, че има информация, че това може да бъде извършено с 4 млн. лв. Депутатът от левицата поясни, че 2015 г. областният управител отправя запитване на чуждестранни фирми за цената, на която може да се извърши утилизацията и обезвреждането и в отговора става ясно, че с транспортните разходи цената е около 700 евро на тон.

„Обществената поръчка, която е спечелена през 2017 г. и в следствие е подписан договор, КЗК обявява за незаконосъобразна, а областният управител е глобен с 65 хил. лв. Поръчката е била на стойност 2 700 евро на тон”, подчерта Атанас Костадинов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    0 0 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Не може да заменяме бързината срещу законността, законосъобразността срещу хипотетични инвестиции”...“ Абсолютно вярно, но изказано от политик, пак оставя в устата подозрение за гнил плод...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове