Last news in Fakti

17 Декември, 2011 18:43 1 132 4

Синодът се отметна. Не иска отваряне на досиетата

  • досиета-
  • църква-
  • синод-
  • натанаил
Синодът се отметна. Не иска отваряне на досиетата - 1
Промяната е била предизвикана от категоричното несъгласие на Неврокопския митрополит Натанаил.

Няколко часа след като се съгласи да бъдат отворени досиетата на висшите духовници в Държавна сигурност, Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) прецени, че е сбъркал, взел е "прибързано решение" и застана на противоположно становище.

Промяната е била предизвикана от категоричното несъгласие на Неврокопския митрополит Натанаил - един от членовете на Светия синод. Той гневно обяви за неконституционни Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (приет от Народното събрание на 19 декември 2006 г.), както и дейността на Комисията по досиетата и разпространи своето несъгласие комисията да проверява клира, съобщи БГНЕС.

Владиката твърди, че "нормата от закона, според която членовете на управителните органи на религиозните общности подлежат на проверка и разкриване на досиетата им, е противоконституционна и това е грубо нарушаване на отделеността на Църквата от държавата".

Обяснението му е, че "отговорното отношение по този толкова важен въпрос за институционалния авторитет на БПЦ, изискваше да изслушаме становището на юрист, който има професионална и задълбочена подготовка по статута на БПЦ".

Още през 1992 г. Конституционният съд е казал, че е недопустима държавна намеса във вътрешно - организационния живот на религиозните институции, както и в тяхното обществено проявление, коментира Неврокопският митрополит Натанаил. Същото становище изрази в интервю за БНР и ловчанският митрополит Гавриил - че по Конституция е недопустима държавна намеса във вътрешно - организационния живот на религиозните институции, но той оставя на Комисията по досиетата да прецени има ли право да отваря досиета на духовници.

Сегашното ново становище на Светия синод, последвало гнева на Неврокопския владика, е, че разпоредбите в Закона за досиетата са неприложими в този им вид спрямо вероизповеданията и в частност - спрямо Българската православна църква.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иван

    0 0 Отговор
    Стига с тия досиета. Коя служба по света си разкрива сътрудниците та и вие. Защо сте толкова луди? Има ли държава без разузнаване? Кой ще ви помага повече , като знае , че един ден лъсва и ще бъде анатемосван от всички.
  • 2 Дим

    0 0 Отговор
    Никоя служба не си разкрива агентите, но ако са читави.
    Нашите, в голямата си част, са си просто кариеристи.
    Лошото е че това продължава да се случва и до сега. Неслучайни хора се оказват забъркани в престъпните групировки, в дребния и големия бизнес, а и в управлението на държавата.
    А, предполагам, разкриването на агенти е доста подборно.
  • 3 Марко

    0 0 Отговор
    Е, след като СС обяви, че досиетата на тайните служби са част от вътрешния живот на Църквата ни, ясно е, че Църква и ченгета са едно и също нещо .......Така излиза!
    ;)
  • 4 Чичо

    0 0 Отговор
    Вън търговците на човешки съдби от храма.