Last news in Fakti

19 Декември, 2011 12:14 975 0

Да не се обръща много внимание на всяко изказване на задържан

  • цветан цветанов-
  • палежи-
  • юлиян ковачки

За някои палежите се превърнали в мода, заяви вътрешният министър

Да не се обръща много внимание на всяко изказване на задържан - 1
Снимка: БГНЕС

Винаги твърденията на всяко едно задържано лице в голямата си част не кореспондират с действителността. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти по повод информацията, че задържаният за палежите на коли Юлиян Ковачки е черпен с бира и водка.

Когато Ковачки беше инициирал да съдейства за разследването, също имаше среща с колегите от СДВР. Това, което колегите направиха, за да имаме контрол върху това лице, стигнахме до това, което имаме в момента – постоянна мярка задържане под стража. Колегите ще направят проверка – каза Цветанов. Той посочи, че не трябва да се обръща толкова много внимание на всяко едно изказване от подобни лица.

За тези 12 палежа, за които Ковачки е обвинен, имаше изгорени около 25 автомобила. В някои от последващите палежи има и чисто криминален елемент, в някои от тях има и чисто случаен. Преди няколко дни имаше задържано лице веднага след палежа. Някои може би го възприемат и като вид мода – каза Цветанов.

Винаги има единични случаи на палежи на автомобили, например за разрешаване на някакви неуредени взаимоотношения – както между организираната престъпност, така и на чисто битова основа, каза още Цветанов. Не смятам, че има разрастване на подобни палежи в страната. Имаше случаи в Бургаско и Кюстендил, но те са извършени по различен начин и имат различен почерк. Колегите там имат версии и в скоро време ще имаме развитие по темата, но те не кореспондират с това, което наблюдаваме в София, допълни той.

В репортаж на една национална телевизия беше показано къде най-лесно се запалва автомобилът, за колко минути изгаря този автомобил, за колко минути се предава към друг автомобил. Това по някакъв начин провокира интерес за хората, които го гледат и, които смятат, че по този начин могат да се забавляват , обясни Цветан Цветанов.

Има оперативна информация, по която се работи, има и оперативно интересни лица, които ние правим всичко възможно, за да бъдат контролирани и на по-късен период ще мога да ви дам подробности. В момента палежите са основният акцента в работата на колегите от СДВР. Фактът, че има допълнителни мерки за охраната и сигурността ни коства много, но ние сме длъжни да го направим, защото искаме да гарантираме спокойствието на гражданите – каза той.


Обръщам се отново към гражданите в съответните населени места, тъй като се нуждаем много от тяхната подкрепа и от информацията, която биха могли да ни предоставят. За последния случай от петък срещу събота благодарение на гражданина, който предаде накъде се изнася извършителят на това престъпление, той беше своевременно задържан – заяви министър Цветанов. Той посочи, че се получават много сигнали, които се обработват. С информацията, която постъпва от гражданите, бихме могли по-бързо да реагираме – каза Цветанов.

Вътрешният министър даде началото на съвместна дарителска кампания на Министерство на вътрешните работи и хипермаркет „Технополис” за деца на загинали полицаи ще получат по 500 лв. пари в брой за Нова година от есемес кампанията на МВР. Ще получат ваучер на стойност 400 лв. от търговската верига „Технополис” и 220 лв., осигурени от верига магазини „Билла”.

„Това е инициатива, която започнахме преди повече от десет години. Това лято успяхме и да изпратим децата на почивка на Черноморието. В края на годината от есемес кампанията на МВР ще можем да осигурим по 500 лв. на дете, които вече са преведени. Целта е осигуряване на колкото се може повече средства чрез тази кампанията с есемес съобщенията на номер 1866“, каза Цветанов, който връчи подаръци на децата и се снима с тях.

„Тези деца се нуждаят от съпричастност от цялото общество. МВР винаги е насреща за решаване на проблеми на тези деца от всякакво естество и служителите на МВР са съпричастни към техните проблеми. Всеки един от нас, надявам се, че ще пусне есемес и ще допринесе, за да се чувстват те по-добре“, каза още министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА