2 Септември, 2017 07:28 3 129 21

2 септември 1947 г. Ражда се Димитровград

  • димитровград-
  • бригадири-
  • строежи-
  • град

Бригадирите построяват десетки жилища, химически заводи, фабриката „Вулкан“, азотно-торовия завод, пътната мрежа на днешната община

2 септември 1947 г. Ражда се Димитровград - 1

На 2 септември 1947 г. е основан град Димитровград. Първият социалистически град на България е замислен грандиозно като инфраструктура и градоустройство. Началото му е поставено на 10 май 1947 г.

Градът е построен от 50 000 бригадири, които пристигат от 963 български градове и села. Част от тях стават жители на новия град. От 1948 до 1950 г. младежите работят в самостоятелната бригада „Млада гвардия”. Девизът на бригадирите, изграждащи Димитровград е: „Ние изграждаме града, градът изгражда нас!”

Официално Димитровград е основан на 2 септември с указ на тогавашния министър-председател и лидер на БКП Георги Димитров, като се обединяват селата Раковски, Мариино и Черноконево. За изграждането му е сформирано младежко бригадирско движение, в което младежи от цялата страна работят безплатно.

Бригадирите построяват десетки жилища, химически заводи, фабриката „Вулкан“, азотно-торовия завод, пътната мрежа на днешната община Димитровград, както и обекти в цялата страна: пътя през прохода Хаинбоаз, железопътни линии (Ловеч – Троян, Перник – Волуяк, Самуил – Силистра), язовирите „Александър Стамболийски“, „Георги Димитров“ и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    28 4 Отговор
    Хората са имали борбен и патриотичен дух не като сега и най важно МОТИВАЦИЯ и Бъдеще а сега времена на безверие и алчнотия ,,толкова е хубаво" че всеки втори иска да емигрира.Дивия и крадлив капитал+(държавата) срещу народа
  • 2 Гого

    15 2 Отговор
    А сега процеса е обратен села и градове опустяват. Просто мизерията е в повече и идва спасението терминал-2
  • 3 Пазарен Либерализатор

    10 18 Отговор
    Комунистическата диктатура експлоатираше пролетариата безмилостно, робски безплатен труд. За това сега повечето сте мизерници, вместо дедите и родителите ви да трупат капитал те са бачкали безплатно да строят Димитровград и други обекти в цялата страна за облага на БКП. По-лошо е, че още не можете да се отърсите от робското си поведение и така възпитавате децата си.

    Коментиран от #4

  • 4 Скорпион29

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "Пазарен Либерализатор":

    Що дедите да го трупат бе ГОТОВАНЕЦ? Те да го трупат ама за 30г. Демос и Кратос капитала нещо е мираж а мизерията факт.

    Коментиран от #5

  • 5 Пазарен Либерализатор

    7 18 Отговор

    До коментар #4 от "Скорпион29":

    Щото, мойто момче, капитала е в основата на развитието и просперитета. След 1989г България е страната на неограничените възможности. Реституция, РМД-та, приватизация и бонове, капитала се върна.
    Комунизма, тоталитаризма и диктатурата носи нищета и мизерия. За справка-СССР, КНДР, Лаос, Куба, Виетнам.

    Коментиран от #7, #10, #11

  • 6 666

    4 5 Отговор
    Дали е социализъм или капитализъм няма значение важно е да има ресурси и да бъдат пълноценно използвани за благото на хората и държавата.
  • 7 Скорпион29

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "Пазарен Либерализатор":

    Е хайде де трупай и ти др.лумпени трупайте планини от капитал ама нещо само на мечти го ударихте бг.е демокрация от 30г.насам плнините пак същите новите от капитала къдеса?и просперитета къде е?

    Коментиран от #8

  • 8 Пазарен Либерализатор

    2 14 Отговор

    До коментар #7 от "Скорпион29":

    Ако не виждаш развитие след 1990-та значи много си затънал в кирпича и не си успял да се реализираш в условията на пазарна икономика. За което съжалявам, но няма как да ти помогна.

    Коментиран от #9

  • 9 Скорпион29

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пазарен Либерализатор":

    Да има голямо недоразвитие 300 000 безработни 2,5 работещи за 500-800 лв.и ти разбирасе блестиш с просперитет -миши мишо хапвай си от боба и не ми се заяждай щото....
    .......
  • 10 гостуващ

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Пазарен Либерализатор":

    Капиталът,мойто момче, е в основата на псевдоразвитие и псевдопросперитет-едни големи тарикати се "развиват" на гърба на други, дето са по-малки тарикати. При това капитализма лапа не само от околните "балъци", ами и от тия, дето още не са се родили. Затова всички тарикатикономисти ратуват за отворени икомически системи, като скакалците са-като свърши някъде лапачката се оглеждат за следващата неопустошена територия или сфера на човешка дейност. И се възпроизвеждат като туморни клетки. Обаче има един голям проблем: Земята не е нито безкрайна, нито вечна, човешката наивност също. Ти като „далновидно” и ентусиазирано момче може би си вярваш, че човечеството може като барон Мюнхаузен да се хване за косата и да се самоизвади от блатото на икономическата криза, ама средноинтелигентните хора по земята не се хващат на подобни идиотии. Като знам колко късно се нареждаме на опашката за участници в голямата капиталистическа игра имам съмнения, че ще успеем да се замогнем преди геоикономическата пирамида да се сгромоляса. По-вероятно е да се превърнем в тор малко по-рано от предвиденото.
  • 11 гостуващ

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пазарен Либерализатор":

    А справката за СССР е толкова безумна идиотия, че почти ме развесели. За обективна оценка на икономическо развитие трябва да се отчита и началното и крайното ниво. Освен това безумно е да се сравняват „малки придобивки за всички” със „суперпридобивки за малка прослойка” без да се отчита колко хора касаят тези придобивки. Според американския професор Ричард Улф икономическия и социален скок на изостаналата Русия от Ленин до Горбачов е най-големия в човешката история, втори е китайския. Обосновава го подробно в икономическия си преглед за февруари 2017г.: https://www.youtube.com/watch?v=CPVSu01pkDE (от 14:50 мин. нататък) И аз харесвам лекциите му, защото виждам в тях авторитетно потвърждение на собствените си плахи опити да си обясня безумния свят, в който живеем. Но ти си вярвай, вярването е по-лесно поносимо от мисленето.
  • 12 Пазарен Либерализатор

    3 10 Отговор
    Спасението на давещите се е дело на самите давещи се. С писане по форуми не става. 300к безработни, защото нямат квалификация да работят. Ти би ли взел неграмотен хъхряк на работа, без никакви практически умения? Защото аз не ги взимам. Който не иска да работи за 800 да си намери работа за 1800, само че там искат резултати и умения.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пазарен Либерализатор

    4 8 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Квалификацията ми е достатъчна за да не се оплаквам, че нема пари. На българина масово от 6-ти до 12 клас му е през ку¶а, после влиза да учи некво висше и пак му е през ку¶а, а накрая почва да пищи, че нема работа и пари не стигат. Е как да е иначе? Всеки вмирисан неграмотен хъхряк на стартова заплата 2000лв? Имаш ли идея, че хора с претенции, завършили УНСС (примерно) пишат "Авто биография" отделно... Като видя това интервю изобщо няма, щото освен майчин български е писал и компютърна грамотност, а не е успял да си пусне автокоректора във уърд. И после тоя имбецил почва да вие, че работа нема.
  • 15 Хасан

    0 10 Отговор
    Проблема на България е че копира чужда система за развитие а не се опитва да създаде своя специфична икономическа система..Социалистическия модел беше измислен от Москва и беше удачно за нейнлто развитие .Руската империя изпусна парната революция ,но СССР хвана влака на индустриалната революция...но изпусна технологичната...така и Запада...техния модел е добър за тях...вижте Ердоган как се мъчи да промени правилата на играта..защо?защото всички губят а само Западното ядро печели

    Коментиран от #16

  • 16 Хасан

    2 9 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    При соца българската икономика беше тежка стара индустрия със суровини обвързана към Москва и трудоемко селско стопанство...нямаше продукти с принададена стойност.....същото както с Турция и Запада...турския експортен продукт е потта на турския работник и селянин

    Коментиран от #17

  • 17 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Хасане , не се казва тежка и стара , а структоро-определяща, и тя е базата за развитие за всяка индустрия,защото дава и преработва суровините. Та вторачени в тази прекалено тежка индустрия за малка България , зае.ахме леката и средна промишленост , а тя е тази която носи малка човешка радост на населението, и му пълни окото с шарени сергии, и цветни стоки и опаковки. И човек си вика, за къв х.й сме на второ място по производство и износ на мотокари , и изнасяме ток за Гърция и Турция ,като нямаме един свестен касетофон, телевизор , и достъпен автомобил.
  • 18 потомък

    4 8 Отговор
    Там няма "химически заводи",има химически азотно торов-завод. "Вулкан" е завод за производство на цимент и началото му е поставено от германците през втората световна война.Същите германци са построили първия мост на река Марица.ЗА построяването на "града" са унищожени 2 печеливши фабрики и почти всички домове на село Раковски .Като Димитровград е като всеки соц. квартал на по-големите градове,тоест панелки и нищо повече освен центъра и един квартал с къщи.Разстрелите след 9-ти са били на река Марица.Дигата на река Марица е строена от свещенници.По поречието на река Марица в близост до селото е имало няколко столетни Чинара ,под които са се провеждали всякакви празненства и обреди още от турско робство- разбира се изкоренени за да се заличи всеки спомен от миналото.

    Коментиран от #20

  • 19 потомък

    1 4 Отговор
    ако някой иска да види мой роднина от това село ,което сега е умиращ град, някога ако има възможност може да посети музея на "града" и да види една снимка на един мъж ,който оре с два вола.Под снимката би трябвало да пише "последният орач"
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гост

    0 1 Отговор
    Аз живея в този град и съм дошъл от друг, по-голям. Защо ли, защото инфраструктурата е добра и е подходяща за отглеждане на деца, има културни мероприятия, има големи и хубави, добре поддържани паркове, пътищата са добри. Има и развитие на целия град, браво на кмета, много прави за града и това се вижда. Имам познати, които от Хасково се преместиха в Димитровград. Дедите са си дали здравето и са направили всичко доброволно, защото са го искали, искали са да направят нещо значимо и според техните мечти. Тогава са живяли щастливо, весели и доволни. Така казват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове