Last news in Fakti

2 Септември, 2017 21:12 857 8

Ангелкова изчисли 7,2% ръст на туристи

  • туризъм-
  • курорти-
  • николина ангелкова
Ангелкова изчисли 7,2% ръст на туристи - 1

Близо 5 млн. чуждестранни туристи са посетили България в периода януари – юли, като се отчита ръст от 7,2% процента спрямо същия период на миналата година. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред ТВ Европа.

На фона на миналогодишния рекорд е изключително постижение и се движи в рамките на нашите
прогнози за увеличение от 7 до 10 на сто, посочи още тя. И поясни, че най-големи нараствания има от водещите пазари. Посещенията от Гърция се увеличават с 10%, толкова е и ръстът от Германия. При Великобритания ръстът се движи около 20 на сто, подобни са данните за увеличенията и от пазарите Полша и Чехия. Ръст от 5 на сто се наблюдава и при посещенията от Русия.

Освен това прогнозите са в периода от май до октомври българите да реализират над 5,7 млн. Нощувки. Това означава около 2 млн. българи да почиват в страната, основно по Черноморието, посочи министър Ангелкова. И поясни, че се очаква да се реализира нарастване от около 4,5-5 на сто спрямо миналата година.

Мисля, че е добре и показва устойчивост, към която ние се стремим и работим усилено, коментира министърът. И посочи още, че с действията, които предприемаме по отношение на законодателството,
за да улесним бизнеса, и рекламата ще допринесат именно за постигане на плавни ръстове всяка година.

Приходите от туризъм от януари до юни са 2,4 млрд. лева, което е с 12,3% повече спрямо същия период на 2016 г. Това показва, че стъпка по стъпка България се превръща в дестинация, която предлага качествен продукт, а не е нискобюджетна, коментира министърът. Тя посочи още, че очакванията са тази тенденция да се запази до края на годината и ръстът на приходите да изпревари увеличението в броя на туристите.

Сезонът протече успешно, обобщи министърът. Тя каза още, че тази година оплакванията в сферата на туризма са много по-малко спрямо миналата година. По данни на Комисията за защита на потребителите само около 5% от общите нарушения са свързани с туризма. Това дава основания да смятаме, че всички представители в сектора обръщат все повече внимание на спазването на закона, коментира министър Ангелкова.

Относно проверките на плажовете тя посочи, че са направени по 3 инспекции на всички ивици, отдадени за стопанисване. Проверени са около 140 плажа, които са отдадени под наем или на концесия, освен това около 20-30 неохраняеми ивици също са инспектирани. Сред най-грубите нарушения, които са констатирани е неправомерното използване на плажове от бивши концесионери. Те извършват търговска дейност, но не внасят дължимите за това такси на държавата. За тези случаи е сигнализирано и вече имаме постъпили плащания за няколко плажа, съобщи министърът.

По думите й повече интерес към стопанисването на плажовете ще очаква да има с въвеждането на
групирането на ивиците. Това ще стане с изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане.

А следващата година се очаква да има и действащи регламенти за къмпингуването, обясни още министър Ангелкова. И посочи, че това ще стане с промени в Закона за туризма, които трябва до края на годината да бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание.

Министърът поясни още, че в момента закона не е очертал специфичните изисквания към този тип плаж, а промените ще дадат отговор какво е къмпинг, какви са видовете и къде може да се практикува. В същото време се подготвят и промени в Закона за устройство на територията, с които да се облекчат изискванията за строителство на къмпинги. Има доста заявки за изграждане на къмпинги, заяви министър Ангелкова. И поясни, че към момента не може да се предвиди колко ще са новите. Но с регламентирането им инвеститорите ще са спокойни, за да развиват този бизнес, защото ще знаят, че има ясни правила, обясни още министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    5 0 Отговор
    герберската къинка май не знай да смята ? у варна ощи не са изврещели за 1 млн .пътник пък и у бургас несе чува нищо??
    другите как са дошли??
  • 2 onq s konq

    2 6 Отговор
    Уж морето ни било скапано,пък всяка година увеличение?!Да оставим настрана съмненията във достоверността на фактите-АЗ ГО ВИЖДАМ С ОЧИТЕ СИ,ЧЕ В СЕЗОНА ЯЙЦЕ ДА ХВЪРЛИШ,НЯМА КЪДЕ ДА ПАДНЕ!Няма къде да се паркира!Заведенията са претъпкани!Било несравнимо в Гърция...Е да, АМА Е 3 ПЪТИ ПО-СКЪПО на практика като се тегли чертата накрая,нищо че "всичко било ценово като у нас".Верно-на софиянеца му е сравнително близо Гърция,ама на Източния българин като мене,дето черноморието му е на 1 Х. разстояние?И нека не забравяме че най-важното е не това или онова море,а с кого си и колко ти е дебела пачката.

    Коментиран от #3, #4, #6

  • 3 Коня и Оня са тук

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Абе кон ли си магаре ли си!не ме плаши!помислих ,че те няма и се притесних!аджеба КОЙ да те замести с платените си коментари!
  • 4 Никому ненужен

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Айде бе!разкарай си коня най накрая от факти те на бг!махни се !дразниш хората с платените си изводи!
  • 5 onq s konq

    1 4 Отговор
    И 3 и 4 сте ми един дол дренки,ама ми е любопитно кой от двамата ми е писал минус .Не за друго,ами ми става тревожно че другия може да е нещо болнав!
  • 6 юрист

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    “...Публикувано във факти.бг: АЗ ГО ВИЖДАМ С ОЧИТЕ СИ,ЧЕ В СЕЗОНА ЯЙЦЕ ДА ХВЪРЛИШ,НЯМА КЪДЕ ДА ПАДНЕ!...“ Това не е само по Черноморието! Днес в София, на бул. Витоша, в ресторант “Щастливеца“ близо до кръстовището на “Солунска“ и “Витоша“, беше ПЪЛНО с тинейджъри- германчета и то не някакви размъкнати дроги, а добре облечени хлапета на видима възраст 18-19 години. Хлапето на съседната маса си поръча БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИОННИ ЯСТИЯ, което много ме учуди, въпреки, че ресторанта предлага и пици на пещ. Направи една хубава сметка, видя се с другите си приятели на другите маси и заедно тръгнаха нанякъде. Видимо хлапетата се чувстваха отлично, не се притесняваха от нищо и си мисля, че няма как да не им е направило впечатление, че по булеварда се разхождат жени без бурки, традиционни европейки, сред които има и доста руси и кестеняви българки...Така, че- прав сте да пишете, че нашите много лъжат за туристите, които идват у нас.Мисля, че тези хлапета идват у нас заради лоу кост самолетните билети, но това е една отлична възможност да видят с очите си колко е спокойно в България и как един европеец тук се чувства у дома си- В ЕВРОПА, а не в арабистан!
  • 7 Sinjira

    6 0 Отговор
    Тая знае ли кво е процент
  • 8 Ввв

    2 0 Отговор
    Поредната куха лейка от Гербалъ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове