Last news in Fakti

25 Декември, 2011 21:43 1 222 1

Потребителите се жалват от промоциите в магазините

  • кзп-
  • промоции-
  • потребители

Пазарувайте с по-малко емоции по празниците, съветват от КЗП

Повече от 18 000 проверки е извършила Комисията за защита на потребителите (КЗП) през изминалата година, съобщи председателят на комисията Веселин Златев, цитиран от “Дарик”. Около 63 % от получените сигнали са били основателни.

Сред най-честите оплаквания от потребители по празниците са подвеждащите промоции на различни стоки. "Масово се оплакват от това, че когато отидат да пазаруват една стока, на касата се таксува на редовната й цена. Доста търговски вериги и отделни търговци си позволяват да правят това, което е лоша, нелоялна търговска практика. Тя трябва да се преустанови и правим всичко възможно”, обясини Златев.

“Често се наблюдава и друг факт – отиваме след много широка реклама в съответното търговско заведение, за да се сдобием с един вид стока, която се оказва, че е свършила отдавна. Това също е нелоялно действие спрямо потребителя", каза още той.

Често има нередности и при сайтовете за колективно пазаруване. "Когато стока се предлага с едни технически характеристики, а тя се оказва с други. Правят се затруднения от страна на търговеца тази стока да бъде върната", даде пример шефът на КЗП.

Златев призова по празниците да се пазарува с по-малко емоция и да се преглежда внимателно етиката на стоката. Когато имаме съмнения, е добре да се обръщаме към консултанта или техническия директор в магазина, добави председателят на Комисията.

Хората, които пътуват чрез туроператори, Златев посъветва да проверяват за лиценза и застрахователната им полица. "Първото нещо, което трябва да се направи след като изберем своя маршрут, е да разберем какви са условията по договора. Трябва да видим до кога е възможно да правим рекламации и чрез кого".

От комисията и в момента проверяват големите магазини и курортите, уточни още Златев. През следващата година усилията на комисията ще се насочат към превенция на различните нарушения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 'айдука

    0 0 Отговор
    МОШЕНИЦИ.