Last news in Fakti

9 Октомври, 2017 10:22 1 212 7

Плевнелиев: Президентът не може да бори корупцията

  • росен плевнелиев-
  • румен радев-
  • президент

„БСП повдига отникъде някакви теми, които ни връщат много назад”, смята Плевнелиев. Това заяви бившият държавен глава Росен Плевнелиев (2012-2017) в интервю за „24 часа”.

Според него скандалът с роднинските назначения на ГЕРБ в държавни институции и другите теми, обострящи противопоставянето между опозиция и управляващи, са „измислени, в голямата си част несъществуващи” въпроси.

Президентът е на мнение, че дневния ред изцяло е подменен с измислените скандали, вместо партиите да се обединени от националния интерес и възможно най-доброто провеждане на европредседателството.

В рамките на него България ще продължи работата по 150-200 паралелни процеса, които текат в Европа и „на брюкселски език се наричат файлове”, разкри Плевнелиев.

По думите му е нужно страната ни да отиде отвъд тази задължителна работа и „да проявим характер, да покажем визия”.

В тази връзка т.нар. „съвет на евромъдреците” към премиера, от който са част Плевнелиев, Симеон Сакскобурготски и европейски политици, ще е да изгради „мостове към Берлин, Париж, Виена и Брюксел”.

Приоритетите на председателството ще бъдат запазване на евроатлантическата перспектива за Западните Балкани, сигурността и миграцията, както и „правилно планиране на европейските фондове”, по думите на Плевнелиев.

По последната тема ключово ще е свързването на Балканите с общи пътища и включването на България в транспортния Коридор 8 (стигащ до Албания през Македония).

Много е хубаво, че държавният глава повдига тази тема, но той не е изпълнителната власт и не може да бори корупцията.

Това смята Плевнелиев относно свикания от неговия наследник Румен Радев Консултативен съвет за национална сигурност на тема борба с корупцията.

Идея на опозицията от БСП, която издигна кандидатурата на Радев, е именно той да назначава ръководителя на ново антикорупционно звено.

Плевнелиев е на мнение, че „държавният глава не управлява държавата”, а я представлява, и с искането да има толкова активна роля „лекичко се преиграва”.

Като грешка на наследника си Плевнелиев отчита разсекретяването на стенограмите от заседанията на КСНС за КТБ.

Оттук нататък политиците, които участват в консултативните съвети ще имат едно наум, че стенограмата може да се използва за политически цели и да се издърпат извадки от нея.

Плевнелиев застана срещу Радев и по трети въпрос – относно закупуването на нови изтребители за бойната авиация.

Темата се превърна в повод за задочен раздор между Радев, който е бивш командир на ВВС, и премиера Борисов.

Радев настоява обновяването да е приоритет, докато според министър-председателя държавата е изправена и пред други важни разходи.

Плевнелиев е на мнение, че армията ни „може само да спечели” от факта, че парламентът върна в изходна точка процедурата за покупка на нов самолет.

Преди това служебното правителство, назначено от Радев, избра да бъдат купени шведски изтребители „Грипен”. Според ГЕРБ президентът е лобирал именно за този кандидат и американските самолети Ф16 са по-добър избор.

„Добре е вместо голямото бързане на служебното правителство на президента Радев по странен за всички нас начин да се вземе решение, сега да се даде достатъчно време”, смята Плевнелиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Райчев

    21 2 Отговор
    Този няма ли да спре да се излага...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 неутрален

    8 1 Отговор
    Е човече, подлога и платен от Прокопката-спри се! Като беше президент едно нещо не направи като хората и най-вече като такъв, а сега току се изцепиш, акъл да да даваш без някой да ти иска становище и мнение, а и то не е миродавно и умно, по-ще е умно, да се скриеш и да не ни дотягаш!
  • 5 ШмъркАн

    8 1 Отговор
    Не можеш да бориш нещо, от което си част. Г-н Радев вече е друга бира. При него е възможно.

    Тоя о....френ продължава да се излага. Изобщо, кой го има за човек, освен платените сороститутки тук?
  • 6 Rossi е права

    5 1 Отговор
    Плевнелиев не престава да ръси глупости: "А не прилича на държавния глава да се бърка по никакъв начин в работата на правителството какви самолети ще купува"....А, бе нищожество, Президентът е главнокомандващ!!!

    Президентът е Генерал от ВВС, завършил като отличник на випуска и специализирал в САЩ, където отзивите за него са меко казано положителни. Шефчето на ГЕРБ е бивша мутра, завършила средно с двойки и после влиза с връзки в милиционерската школа в Симеоново (налага му се да влезе на 18 години в БКП, за да го уредят). Има ли смисъл да ги сравняваме? Все едно да сравняваш пилот на самолет с каруцар от Банкя!
  • 7 Yolist Chakalov

    0 2 Отговор
    Омръзнахте ни,червени шишлъци,стига сте се правили на най можещи,най знаещите,най правоспособните и какво ли не най най,освен убици и крадци Вие не сте нищо друго.Голямата далавера се разбра за Грипените,един лъжец иска да се облажи и там покрай него от партийния кюп на мародерите.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове