Last news in Fakti

4 Януари, 2012 06:32 834 0

ДПС става на 22 години

  • дпс
ДПС става на 22 години - 1
Снимка: БГНЕС

Движението за права и свободи отбелязва 22 години от създаването си. ДПС е създадено на 4 януари 1990 г. във Варна и е регистрирано на 26 април 1990 г. по Закона за политическите партии. Партията е създадена като приемник на Организацията за турско национално освободително движение, която действува в нелегалност по време на възродителния процес.

На 26-27 март 1990 г. в София се провежда Учредителната национална конференция на ДПС, на която са избрани ръководните органи: Централен съвет от 31 члена, Централно оперативно бюро - 7 члена, председател - Ахмед Доган и отговорен секретар - Осман Октай.

ДПС е организирано на териториален принцип в окръжни, общински и местни съвети. ДПС се обявява за независима обществено-политическа организация, бореща се за единство и равноправие между българските граждани.

Обявява се против всички прояви на национален шовинизъм, реваншизъм, ислямски фундаментализъм и религиозен фанатизъм. Бори се за правата и свободите на всички етнически и религиозни общности в България - в съответствие с Конституцията и законите на страната, Международната харта за правата на човека, Европейската конвенция за защита на правата на човека и международните договорености, по които България е страна.

ДПС се бори за икономически просперитет и екологическа защита на всички райони в страната и преодоляване на диспропорциите в развитието на различните населени места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА