Last news in Fakti

6 Януари, 2012 10:09 1 020 0

Няма да се поддам на натиск

  • ваньо танов-
  • митници-
  • лукойл

От сагата с

Няма да се поддам на натиск - 1
Снимка: БГНЕС

На шефа на митниците Ваньо Танов му се гадело от темата кой го подслушва и не искал да говори по нея, заяви той пред Нова телевизия. По думите му и тогава, и сега работел спокойно.

"Натиск ще има, въпросът е дали ще се поддам на него. Няма да се поддам, а не се ли поддам аз, то не може да се случи надолу", бе отговорът на Танов на въпроса има ли натиск върху него в станалите публични СРС-та и от кои фирми идва той.

"През май миналата година министър Дянков ми каза, че не е достатъчно да се изпълни планът, защото има дефицит в НОИ. Планът трябва да бъде преизпълнен. И ние това направихме - преизпълнихме го с 500 млн. лева. Трябва да намерим всички течове", заяви Танов.

Той подчерта, че България има най-добрата система за контрол на акцизите, което го признали и няколко държави. Танов отрече срещу него да се води дело за държавна тайна, свързано с "Лукойл". "Не знам да има дело, представих материали на прокуратурата. Не съм казал резерва на "Лукойл", а какво количество трябва да съхраняват. Тази информация се дава всеки месец към ЕС и е публична."

Към 20 декември „Лукойл“ бяха близо до целта, но не бяха изпълнили всички изисквания. В средата на месеца, около 15 януари, ще има нова проверка за това докъде са стигнали. Това заяви пред Нова телевизия директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

Проблеми в "Нефтохим-България“ няма, там са изпълнени на 100% изискванията на закона, измервателните уреди са поставени. Проблемът продължава да съществува откъм море – в базата „Росенец“, съобщи още Танов.

В момента екипи извършват проверка на „Нефтохим“-а и на площадката „Росенец“. До 15 януари ще се работи и събота, и неделя, за да са готови резултатите от всички проверки.

Според Ваньо Танов проблемът в „Росенец“ може да намери временно решение чрез нивомерните уредби, които трябва да има всеки един съд, превозващ гориво. По този начин ще се спести време, докато и там се монтират измервателните системи. "Има достатъчно информация, че може по този начин да бъде измерено коректно количеството гориво", допълни Танов.

Според Танов две неща се доказаха от сагата с "Лукойл". "Ако желаеш и си имал желанието да поставиш измервателните уреди, тази година и половина е била достатъчна. Второ нещо е, че са били създадени правила за всички", посочи той.

"Аз няма да скрия, че в момента, в който отнех лиценза на "Лукойл", получих 54 смс-а от останалите данъчни складове, които подкрепяха отнемането. А когато се правеха промените, те бяха скептични – сега всички разбраха, че правилата за малки и големи са еднакви", каза Ваньо Танов.

Когато влязат нивомерните системи и на бензиностанциите, за които отговарят НАП, всяка една фирма, която опита да прави промени, доливане, преливане ще бъде проверявана на момента, коментира още началникът на "Агенция". Ваньо Танов каза още, че няма информация да е започнало дело срещу него за изнасяне на държавна тайна.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА