Last news in Fakti

9 Януари, 2012 13:51 1 113 0

ДСБ иска проверка на Цветанов за корупция

  • дсб-
  • цветан цветанов-
  • независими депутати-
  • атака
ДСБ иска проверка на Цветанов за корупция - 1
Снимка: БГНЕС

ДСБ ще даде вътрешния министър Цветан Цветанов на Комисията за борба с корупцията в Народното събрание. Причината е негово изказване за депутатски субсидии, определено от тъмносиния депутат Веселин Методиев като „връх на политическа корупция“.

Става дума за обясненията на министъра пред бТВ, касаещи субсидията на независимите депутати, решили да преминат в ГЕРБ.

Проблемът беше повдигнат остро и от „Атака“, чиято орязана субсидия, резултат от напускането на 11 депутати, доведе до закриване на партийния вестник „Атака“ и телевизия „Алфа“.

Между Коледа и Нова година Цветанов обясни, че независимите депутати първо прехвърлят полагаемата им се субсидия към ГЕРБ и после я получават обратно.

„Това, което мога да кажа и това, което е публично известно - има част от независимите депутати, които са прехвърли своята субсидия и я получават от политическа партия ГЕРБ, за осъществяване на техния парламентарен живот ...“, казва Цветанов.

Заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев определи изказването като „първо признание, че т. нар. независими депутати, които формират мнозинството в България не са независими, а са зависими от това, че на тях им се плаща за техния глас".

ДСБ настояща още и поиска проверка от Сметната палата за движението на депутатските субсидии, които възлизали на около 17 000 лв. на мандат.

Преди дни Волен Сидеров обяви, че такава е сумата, която „независимите“ депутати получават от ГЕРБ в замяна на подкрепата им за мнозинството.

Изводът на хората на Костов е, че корупцията се е превърнала в модел за формиране на парламентарно мнозинство.

Ето защо тъмносините ще искат и промяна в законодателството и ликвидиране на възможността за тази порочна практика, която била създадена от Тройната коалиция. Тъмносините дори са готови и да застават зад идеите на „Атака“ за сезиране на Конституционния съд и промяна на закона за политическите партии.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА