Last news in Fakti

14 Декември, 2017 11:10 15 555 13

Може ли Военна полиция да действа като КАТ?

  • военна полиция-
  • кат

Ето кой има право да ви спира и глобява на пътя

Правилата за движение по пътищата и санкционирането на нарушилите ги са може би едни от най-тиражираните теми в обществото. За това има логично обяснение, на територията на страната се водят на отчет 3 624 976 пътни превозни средства, а хората с шофьорски книжки са над 50% от населението, коментира TrafficNews.bg.

Сядането зад волана обаче е съпроводено с непрестанна бдителност – тези, които си позволяват да нарушават правилата на пътя следят изкъсо платното в дясно от себе си и при вида на белезникав спрял автомобил, рязко нормализират скоростта, бързат да запретнат колан или пък свалят мобилния телефон под таблото.

Въпросът, който вълнува мнозина, е дали трябва зорко да наблюдават и да извършват целия този ритуал по невинност, когато видят спрял автомобил на "Военна полиция".

Може ли Военна полиция да ни спре и санкционира по Закона за движение на пътищата?

Не сте длъжни да спрете на стоп-палка на „Военна полиция“, ако сте цивилно лице в цивилна кола, тъй като службата няма правомощията на КАТ спрямо граждани, които нямат статус на военни или цивилни служители, подчинени на Министерството на отбраната. Това важи с една уговорка – Военна полиция може да се намеси при ПТП, между граждани и военнослужещи, както и при гражданин, който е извършил нарушение спрямо ескорт или друг тип нарушение, извършено спрямо подчинени на Министерството на отбраната.

При всички случаи служители на „Военна полиция“, нямат правомощията да санкционират граждани по Закона за движение на пътищата, без да има замесен подчинен на Министерството на отбраната в казуса, поради който ви спират, това разясниха за TrafficNews.bg от пресцентъра на служба „Военна полиция“.

Военната полиция е част от въоръжените сили на Република България и е организирана в служба "Военна полиция" към министъра на отбраната и във военнополицейски формирования в Българската армия. Тя има право да осъществява контрол за спазването на правилата за движение, регистрацията и техническото състояние на военните превозни средства съгласно Закона за движението по пътищата.

А кой има право да ви спре и санкционира?

Лицата, на чиято вдигната стоп палка сте длъжни да се подчините, трябва да носят законово определена полицейска униформа (тъмносиня на цвят и/или жълта светлоотразителна жилетка и/или през зимата шапка с надпис „Полиция“), на която има нашивка с надпис „Пътна полиция” (или „Traffic Police”). Задължително трябва да има надпис върху автомобила на служителите на реда - „Полиция” или „Пътна полиция”, както и стоп-палката да бъде надлежно маркирана.

Служители на „Пътен контрол“, „Сигма“, “Престъпления по пътищата” и ОДМВР могат да ви спрат и санкционират. Те трябва да се легитимират - обикновено имат бадж, на който са изписани имената им, идентификационен номер и има тяхна снимка. Служителите на „Охранителна полиция“ имат право да ви спрат, но нямат право да ви глобят по Закона за движение по пътищата. И накрая – санкцията, ако не спрете на стоп-палка при гореизброените случаи, е – отнемане на шофьорската книжка от 1 до 6 месеца.

Бързаме да предупредим, че гореизложената информацията не бива да бъде използвана за целите на шофьорите, които не се подчиняват на закона. Правилата за движение на пътищата следва да бъдат спазвани не само когато сте под угрозата да бъдете глобени, напротив – те представляват механизъм за сигурност и ако повече шофьори се придържат към тях, пътните инциденти, пострадалите и жертвите на пътя ще бъдат с пъти по-малко.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госта от Плевен

    21 2 Отговор
    Елате да видите в Плевен военна полиция как си прави каквото иска , например когато има задръстване пуска буркани минава и след 5 мин. спрели и обядват в заведение.
  • 2 ссср

    25 0 Отговор
    Веднъж се опитаха да ме спрът с палка служители с кола на СОТ. Показах им среден пръст и си продължих.
  • 3 Петър

    9 1 Отговор
    Кварталният също може да пише глоби по ЗДП

    Коментиран от #6

  • 4 onq s konq

    8 1 Отговор
    Специално за стриктноспазващите знаците за ограничение на скоростта на мисълта ще обясня,че НИКОЙ БЕЗ ПРИЧИНА НЯМА ДА ВИ СПРЕ,НИТО ПЪК ВИЕ ЩЕ СПРЕТЕ АКО ИМАТЕ СЕРИОЗНА ПРИЧИНА ДА НЕ ГО ПРАВИТЕ.
  • 5 jazzbira

    7 2 Отговор
    А с гранична полиция какъв е случая ,много полиции ми станахте май...
  • 6 JEEP

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Не пиши глупости! Кварталният е към охранителна полиция.
    Кат глобява по ЗДП, общинар може да те глоби ако си спрял в зелена площ, но по Общинските правила. До колкото помня АУАН се пише от КАТ и освен ако не са променили нещо, то охранителна те спира и може да те задържи до пристигане на кат и съставяне на АУАН

    Коментиран от #7, #9

  • 7 ШГП

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "JEEP":

    Много си далеко от истината точно Охранителна полиция има най-големите правомощия от всички. Не само, че могат да те спрат и да те глобят по ЗДвП, а могат да ти напишат 99 акта, за каквото се сетиш. И за да не ставаш смешен друг път вземи попрочети и се ограмоти.
  • 8 Ласков

    7 0 Отговор
    Могат да ви спират жандармерията гранична полиция национална сигурност и пожарната като не знам дали последните две имат стоп палки но сте длъжни да спрете
  • 9 Петър

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "JEEP":

    Верно, вземи се ограмоти кварталните даже имат и норма на месец от брой актове по ЗДП
  • 10 qqqqq

    8 1 Отговор
    Недейте да спирате на Военна полиция, и като се набухате във военна колона ще ви питам тогава. На времето колко тарикати така изгоряха с по една кола.
  • 11 Дългия

    0 0 Отговор
    Към JEEP охранителна освен кварталните и зводните могат вече да пишат по ЗДВП. Всеки останали могат по 10 закона.Военна полиция също пишат актове и там е тегаво.
  • 12 Николай Николов

    1 0 Отговор
    Военна полиция до някаква степен, така да се каже, "са по-гадняри'' от КАТ и съответните им служби. В такъв смисъл, че много повече ще те проверяват и държат да си изряден, докато при КАТ и съответните им служби, понякога така да се каже ''минаваш метъра'', а при Военна полиция - няма такова нещо като ''минаваш метъра''. :)
  • 13 Дедо поп

    0 0 Отговор
    Охранителна полиция също може да ви спира и да пише актове. Също така има право и да те спре с ръка. Охранителна полиция може да те спре за проверка и да проверява автомобила,лицата можещи се в него и съпътстващи го вещи. Може да ти извършва справки за издирване и криминални регистрации. Относно актовете могат да пишат по ЗМВР,ЗБЛД И ПО НАРЕДБИТЕ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА. И ВЕЧЕ ИЗКАРАХА И КУРС ПО ЗДВП НО ВСЕ ОЩЕ НЕ ПИШАТ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове