Last news in Fakti

27 Декември, 2017 09:06 1 354 33

Михаил Константинов: Стандартът ни на живот се е увеличил с две трети за 10 години

  • българия-
  • ес-
  • живот-
  • стандарт

Много се спекулира с броят на българите в чужбина и хората, които живеят в София

Михаил Константинов: Стандартът ни на живот се е увеличил с две трети за 10 години - 1
Снимка: Ладислав Цветков, bTV

„Преди 10 години, когато България влизаше в Европейския съюз, нашият стандарт беше 30% от техния. Сега е 50% от техния – това е едно увеличение с две трети”, каза проф. Михаил Константинов в предаването „Тази сутрин” по бТВ.

Въпреки това българите все още живеят два пъти по-зле от европейците, защото заплатите ни са четири пъти по-ниски, а цените – 2 пъти по-ниски. „Всичко друго е спекула”, обобщи Константинов.

По думите му също много се спекулира с броят на българите в чужбина и хората, които живеят в София.

„В чужбина има 1,5 млн. българи с български паспорти, от които 1 млн. са избиратели”, категоричен е той.

В София пък постоянно живеели 1,3 млн. души, като идват още 50-60 хил., които работят в столицата.

„Влизането в Шенген и еврозоната трябва да стартират така, че да станат необратими и бързи. При нас падането на борда без влизане в еврозоната ще е пълна катастрофа”, каза още Константинов.

Той е категоричен, че сътресения ще има, но минаването към европейската валута ще бъде благоприятно за бизнеса у нас, тъй като вноската за държавния ни дълг ще бъде два или три пъти по-евтина.

По повод вътрешнополитическата ситуация Константинов каза, че може да има предсрочни парламентарни избори само ако има политическа криза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смях

    45 15 Отговор
    Господин професоре, на теб ли да вярвам, на мене ли си да вярвам. Предпочитам да вярвам на себе си. Знам как съм бил тогава, знам как съм сега. Зле е работата професоре, в България само гербаджиите са на мода. Всички останали вегетират.
  • 2 ИВАН

    34 10 Отговор
    Този много умен бе, цял професор - за това му платили, това каканиже, ама ние простите хорица му вярваме на предателя :)
  • 3 все по богати

    24 12 Отговор
    Този така наречен професор, май не е завършил и първи калас.Ами той не може да смята.Пази боже от такива ,,професори,,
  • 4 Радо

    46 10 Отговор
    М.Константинов е един от най-добрите математици у нас, и един от най-умните хора в държавата, но за съжаление не издържа на изкушението, и си продаде душата на джандарската хунта.
  • 5 Коментар

    33 9 Отговор
    Абе АЗ НА ТЕБЕ ЛИ ДА ВЯРВАМ ИЛИ НА ДЖОБА И ХЛАДИЛНИКА МИ.
  • 6 дядо Йоцо гледа

    20 12 Отговор
    Дори това да е вярно, а то не е - от 30% до 50% увеличение две трети ли е? Язък, че човекът се води математик. (Но, предвид, че е партиен математик, му е простено)

    Коментиран от #12, #18

  • 7 Олигарха

    15 7 Отговор
    Добре бе как я мислите тая работа, разбирам да говори за математика дето почти никой не я знае и да му вярваме ама... то тука всеки сам може да си прецени по джоба бе. Аз например точно тогава се дипломирах при влизането ни в ЕС, стартовата ми заплата почти на всякъде варираше между 700-800 лв, като инженер без опит. В момента, като инженер с опит по изключение мога да си намеря заплата дето да е над 1000 лв в повечето случаи заплатите са между 800 и 1000 лв т.е. имаме увеличение с не повече от 20% на заплатите и увеличение с над 50% на цените, като за някой стоки и услуги увеличението е над 100% т.е. масово стандарта е паднал. Също така в строителството всеки знае, че преди да влезем в ЕС заплати от порядъка на 2000 лв бяха малки, а сега 2000 лв извън София може да намериш мноого рядко. За сметка на това цените вървят гарантирано на горе и не се спират дори за година т.е. инфлацията е повече от 4%. За 10 години в ЕС стигнахме и минахме Германия по цени на хранителни продукти, горива и някой услуги и почти не мръднахме по заплати. Е къде е повишението на стандарта тука? Единственото повишение идва от гурбетчийството, което си е изпитание на духа и семейството и не е за всеки.

    Коментиран от #19

  • 8 Лост

    12 5 Отговор
    Професора едва ли съди за увеличението на стандарта ни по професорската си заплата, ами май по хонорари от някъде другаде.
    Защото заплатката му едва ли е с 30% по-висока ама цените са с над 100% по-високи от преди 10 години.
  • 9 Наблюдателен

    22 2 Отговор
    Колеги, четете внимателно: професорът казва”нашият стандарт беше...сега е”. Тънкият момент е, че ние с вас нямаме нищо общо с групата на професора и неговите ръководители!
  • 10 Ади бе

    6 6 Отговор
    Не разбрах този гьоринг ли е
  • 11 Бесен Язовец

    14 5 Отговор
    Това е само началото то сега и други СМЕШНИЦИ ще почнат да изказват мнение около Н.Година послучай евро прецедателството
  • 12 onq s konq

    13 16 Отговор

    До коментар #6 от "дядо Йоцо гледа":

    Йоцо аре да смятаме заедно-аз на ум,ти със сметалото:30% се състои от 3 третини по 10%.2/3-ти излиза че са 20%.Като ги прибавим към 30-те процента и става 50% както казва професора.И ще ти кажа дядо Йоцо на тебе и на "съмишлениците" ти-НЕ Е ПРОБЛЕМА ЧЕ ПСУВАТЕ ПРОФЕСОРА,А ЧЕ ИСКАТЕ ДА УПРАВЛЯВАТЕ...нищо че имате образование "ДЕТСКА ГРАДИНА"!
  • 13 Образован

    8 22 Отговор
    На вниманието на всички не успели комплексирани ревльовци тук,над 50 съм преди 8 години,заплатата ми беше-2000лв,след година взимах 1200 +бонуси и то в провинцията,имал съм работа и за по 640 на ден,да няма ведомости и сигурни 130лв,като в комунизма,но трябват усилия,образование и предприемчивост за да е успешен човек днес,а не да плачка пред монитора.Това най-много важи за Бесния Язовец и феновете на кака Кури.

    Коментиран от #14, #17

  • 14 Мида

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "Образован":

    То хубаво си образован ама поне малко акъл да имаше да можеш да разсъждаваш адекватно. Има хора дето и по 50 000 лв взимат в момента и какво от това?

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Образован

    3 11 Отговор

    До коментар #14 от "Мида":

    Относно,какво от това-просто те взимат,а ти и такива като теб гледате и завиждате,това е отговора.
  • 17 по образован

    13 2 Отговор

    До коментар #13 от "Образован":

    Благодари на Бог,че си попаднал на такава работа,защото
    съм сигурен,че има и по-кадърни от тебе за дейността ти
    ама нямат този късмет или връзки.И недей да се големееш
    защото лесно може да минеш от другата страна на моста.
    Казано е,че когато в комшията заиграе баба меца,може да
    дойде и у вас.Частни примери за тоя и оня,който изкарват
    повече пари,колкото щеш,но като цяло голямата част от
    народа обеднява,за това може да се съди не само по съотно-
    шение цени заплати,но и по съдържанието на ценни мате-
    риали в стоките,примерно колбас за 10 лв.преди години
    съдържаше повече месо отколкото сега колбас за 20 лв.
    Плюскаме храни с повече добавки отколкото основа и
    после на опашка при доктора и това ако е добър стандарт
    да му с..ра на стандарта.

    Коментиран от #21

  • 18 Като гост

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "дядо Йоцо гледа":

    Дедо Йоцо, математиката не ти е силната страна!
  • 19 Като гост

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Олигарха":

    Олигарха, вземи си дипломата и си обърши с нея ...!И към всички останали - прочете ли някой от вас статията, или се задоволихте само да коментирате заглавието?
  • 20 Като гост

    2 3 Отговор
    Това сте пропуснали да прочетете:

    „Преди 10 години, когато България влизаше в Европейския съюз, нашият стандарт беше 30% от техния. Сега е 50% от техния – това е едно увеличение с две трети”, каза проф. Михаил Константинов в предаването „Тази сутрин” по бТВ.

    Въпреки това българите все още живеят два пъти по-зле от европейците, защото заплатите ни са четири пъти по-ниски, а цените – 2 пъти по-ниски. „Всичко друго е спекула”, обобщи Константинов.

    Коментиран от #23

  • 21 Образован

    4 8 Отговор

    До коментар #17 от "по образован":

    Винаги има по-по-най,това Ви е проблема,че се сравнявате,бил съм от всички стани на бариерата и знам какво е,само на социални помощи не съм бил!Ама и държавата не ми е виновна,ако съм грешил съм си плащал след това!Трудно е да се обяснява на хора с които те делят 2 вагона с книги.

    Коментиран от #24

  • 22 Диди

    10 0 Отговор
    Този поръчсов чичка му е лесно и на пенсия и на заплата.И от поръчкови интервюта пари си докарва.А данъци плаща ли?
  • 23 Олигарха

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Като гост":

    Кой го изчислява тоя стандарт и как го изчислява? Или професора по математика сам си е провел статистически проучвания сред населението? Ако си мислиш, че е само по доходи картинката така не се изчислява стандарт. Доходите ни са в момента 50% от техните примерно(което пак не е вярно), но покупателната ни способност не е 50% от тяхната. Покупателната ни способност преди 10 години е по-висока от сегашната за масовия българин, КОЙТО РАБОТИ В БЪЛГАРИЯ. Това че бай Миле е отишъл да чисти кенефи в Германия или да зида там съответно е изкарал добри за нашите стандарти пари, не значи че това е правилния модел за развитие на държавата и масата население прави и ще прави така. Напротив, това е най-прекия път към заличаване на държавата, като изкараш активното население да работи в чужбина.
  • 24 Олигарха

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Образован":

    Може да си образован, пак ти казвам, но не можеш да разсъждаваш.
  • 25 Олигарха

    2 1 Отговор
    Аз съм умен и смятам добре.Затова имам два апартамента и богата жена.
  • 26 Олигарха

    11 1 Отговор
    Не е важно кой какво има, а как живеят хората, като цяло. А те живеят зле. По-зле от преди 10 години ни е здравеопазването, образованието и армията- основните стожери на държавата. По-добре са емигрантите, IT сектора и олигарсите заедно с придворните им лакеи и слуги, което е далеч от цялото население.
  • 27 Гого

    8 1 Отговор
    Така се увеличил стандарта че вече може да си позволим втори чифт дрехи и обувки втора ръка от дрипшопа. Когато Българина почне да купува само нови неща коли дрехи техника тогава може да се каже че стандарта се е вдигнал!
  • 28 гост

    7 1 Отговор
    Той живее добре ,защото му плащат добре за да дрънка тези глупости ...Ако беше така сега нямаше няколко милиона българи да работят и живеят в чужбина !!!Изкуфял нещастен глупак !!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анонимен

    1 1 Отговор
    Минималната заплата в Испания става €858.
    С тази новина казвам на чичката да прави като вятъра и да не лъже повече.
  • 31 ХАН КРУМ

    2 0 Отговор
    Много добре се вижда всичко през погледа в хранителния магазин....какво и как пазаруват хората..има ли увеличение на заплати и какви са възможностите....за последните 20 години,цените скочиха точно 100% или 2 пъти а на горивото 3 пъти и нещо нафтата от 0.56лв.....на 2.1лв и другия път когато внучето ви попита дали слона може да лети му кажете,че някакви си десет метра нищо не са
  • 32 бъзикате ли се

    1 1 Отговор
    да публикувате интервюта с този демагог?Досега се забавлявах на глупостите му по време на избори,а сега ме разсмя пред новогодишно :д
  • 33 MVP

    1 0 Отговор
    Ако преди 10г си бил на по-голяма заплата значи е било случайно или моментно. Спука се строителния балон. Преодоляваме и най-мощната криза, която е естествен филтър в бизнеса. Иначе червените мекерета заслужават само луканкова зима, виденова зима младенова и тн.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове