Last news in Fakti

20 Април, 2012 14:16 892 3

Бойко Борисов: Ние сме най-добрите еколози

  • шап-
  • мрежа
Бойко Борисов: Ние сме най-добрите еколози - 1
Снимка: БГНЕС

Доказваме, че сме най - екологично ориентираното правителство, ще помислим с отменянето на решение и за популацията на кафявите костенурки, четири вида зайци, врабчета, птички и всички останали, които тази ограда би затруднила.

Това става ясно от стенограма на правителствено заседание, проведено на 18 април. Думите са на премиера Бойко Борисов.

Поводът е отмяна на решението за изграждане на защитна мрежа между България и Турция, за да се ограничи разпространението на шап от южната ни съседка към нашата страна.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обосновава: "Причините за това предложение са две. Първата причина е от финансово естество. Оказва се, че трябва да се отчуждават доста имоти, което е извън близо 30-те милиона за самото съоръжение, ще го оскъпи може би с още 15-20 милиона.

Втората причина обаче е по-важна. Оказва се, че създаването на такова съоръжение ще противоречи на редица екологични норми - на пътя на кафяви костенурки и на четири вида зайци. Това е за оградата за шапа в трите области - че ако се направи дълга ограда, ще имаме проблем с кафявите костенурки и с четири вида зайци. Всъщност има и доста други – птици и т. н. Затова експертите мислят за друг вариант".

Премиерът обобщава: "Ние го правим заради природата на България, екологията и всичко останало. Виждате, че ние похарчихме милиони, за да направим тунелчета за вълци, за мечки и сега е важно само какви пътни знаци трябва да се приемат за преминаването на вълци, мечки, костенурки, прилепи. Приемаме с абсолютно единодушие точка 13", казва Бойко Борисов.

За да се предотврати повторната поява на болестта шап на територията на страната ни ще бъде засилен ветеринарния контрол и физическата охрана по границата ни с Турция. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в Царево.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Правителството взе решение да не се изгражда защитна мрежа между България и Турция за ограничаване на разпространението на болестта шап като причините са, както финансови така и екологични, каза министърът. Първоначално одобрените средства от Министерски съвет за съоръжението бяха около 7 млн. лева, но след като тримата областни управители, на чиято територия трябваше да е оградата, направиха своите разчети се оказа, че необходимата сума достига 28 млн. лева, припомни той.

Освен това проучване на Министерство на околната среда и водите показа, че трасето преминава през 9 защитени зони за опазване на местообитания и птици и е необходимо допълнителна оценка за съответствие по Закона за биологичното разнообразие, каза още Мирослав Найденов. Според МОСВ съоръжението би могло да засегне защитени видове и зони. Друга причина, е, че заграждението би минавало през частни терени, за чието отчуждаване е нужно много време.

Той допълни, че във физическата охрана по границата ни с Турция ще се включат и горските стражи. Освен това регулярно ще бъдат увеличени и пробите от взетите животни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 wow

    0 0 Отговор
    Да ама не, нещо си се объркал Боко! И не си приписвай стари заслуги защото не си създал ти света!
  • 2 онзи

    0 0 Отговор
    Естествено, че всичко правите за природата и за хората... 3лв. бензин по-малко коли/по-малко вредини емисии... 5лв. цигари за по-малко пушачи/по-малко цигарен дим и недоволни непушачи... ниски заплати- по-малко храна и покупки/по-малко боклуци по улиците...
    решение да не се изгражда защитна мрежа между България и Турция за ограничаване на разпространението на болестта шап като причините са финансови... - МАЙ НЕ МОЖЕ ПОКРАЙ ТОЗИ ПРОЕКТ ДА СЕ НАЛАПКАМЕ И .... ДА ПОМИСЛИМ ЗА ПРИРОДАТА...
  • 3 Петър Петров

    0 0 Отговор
    Той да вземе първо да оправи държавата, пък после да говори за екология.