10 Януари, 2018 21:03 1 467 10

Иван Таков: Мерките срещу мръсния въздух в София са много закъснели

  • иван таков-
  • замърсяване-
  • въздух-
  • софия-
  • газове-
  • фини прахови частици

Причините за обгазяването в столицата са безхаберието и отказът години наред да бъдат взети мерки, категоричен е общинският съветник

Иван Таков: Мерките срещу мръсния въздух в София са много закъснели - 1

Мерките срещу замърсяването на въздуха в София са много закъснели. Това заяви общинският съветник от групата на БСП в Столичния общински съвет и член на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори Иван Таков пред телевизия BiT.

"Трябва да припомня, че само до преди 7 месеца управляващите в Столична община отричаха да има подобен проблем, коментира той. - И трябваше да излезе докладът на Сметната палата, който показа, че мерките, предприети в периода 2011-2014 година са тотален провал, похарчени са 600 милиона лева, а качеството на въздуха не се е променило, за да признаят, че има проблем. И едва през 2017-а приехме нов доклад, с който тръгнахме да го решаваме. Прекалено късно!".

Иван Таков е категоричен, че замърсяването на въздуха в София не се дължи на климатичните условия в момента, както управляващите се опитват да се оправдаят. "Причината са безхаберието и отказът години наред да бъдат взети мерки, обясни той. - Има нещо много елементарно, което трябва да започнем да правим, за да тръгнем да решаваме този огромен проблем. Говоря за миенето на улиците, което е много ефективна мярка за през лятото. Защото повечето от останалите мерки, които са посочени в доклада, ми се струват по-скоро пожелателни. Крайно време е да започнем да мислим как да тръгнем към подмяна на горивните инсталации, които от твърдо битово гориво, да минат на по-екологично. "Зеленият билет" също би бил работеща мярка според нас. Дори трябва да стигнем до безплатен градски транспорт в дни на голямо замърсяване".

Общинският съветник от БСП обясни, че докладът с мерките срещу замърсяването на въздуха е следствие на вече наличен проблем. Тези мерки се базират на системата за ранно предупрежнеие, която вече доказано не работи. "От една медия установиха, че системата не е отчитала наличие на замърсяване през януари, напомни Иван Таков. - А впоследствие се оказа, че на места нормата на допустимо замърсяване с фини прахови частици е била надвишена 10 пъти. Повечето от мерките, които са описани в доклада са добри, но когато системата не работи, нали разбирате, че няма как и те да бъдат ефективни".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    7 3 Отговор
    Странно!
    явно мръсният въздух е много по-опасен от 600-те рецидивиста, който трябва да са в затвора, но никой не ги търси. А те дори и може би ес водят там.
    Явно тия ежедневни убийства са маловажни. Чистият въздух на София е къде, къде по-важен.
  • 2 МММ

    5 2 Отговор
    Трябва да запазим чисти дробовете на евролентяйте, пък след европредседателството ще си я караме по старому, на кой му пука за здравето на децата ни.
  • 3 Петков

    6 1 Отговор
    На 50 год. сам. Не защитавам комунистите. Ама човека е прав. Едно време градовете се миеха всяка сутрин.Вярно с питейна вода от по жарникарските кранове. Беше чисто. Ама дой се Демокрацията и всичко отиде по дяволите.Градовете се препълниха с хора които не можеха да оцелеят физически по родните си места и сега ще си носим последствията. Очаквам в най скоро време огромни проблеми с питейната вода. ОТИ ИСКАРО НЕ Е СВЕТОВНИО ОКЕАН И НЕ МОЕ ДА ЗАРАНИ 3.5 МИЛИОНА ОРА.Добре дошли у СОФЕТО.

    Коментиран от #6

  • 4 ЦК на Българската Комунистическа Партия

    4 1 Отговор
    Само положението да не стане като в Пекин. По принцип всички думи се превръщат в дела, когато нещо лошо се случи или е прекалено късно... От друга страна в България я няма вече индустрията, всички източници на замърсяване са преместини в Китай
  • 5 Яаа

    4 0 Отговор
    Помислете и за многото сгради които пречат за естественото "проветряване" на града. Течението между Витоша и Люлин е прекъснато.
  • 6 ЦК на Българската Комунистическа Партия

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Петков":

    София си е отделна град-държава. Това всички си го знаем. Ако демокрацията беше закъсняла, можеше да успеем да превърнем водата в бензин, по идеята на д-р Стефан Найденов. Ако беше закъсняла, с помоща на научно-техническия прогрес може би и щяхме да намерим начин да превърнем непитейната океанска вода във питейна...?
  • 7 Петков

    3 1 Отговор
    Надявам се "тайно" да не станем Пекин! Ама проблема е не само в СОФЕТО. Презастрояването е навсякъде в по-големите градове.Жалко че вече никой не мисли за природата. Хората на власт са на принципа. СЛЕД МЕН ПОТОП!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 сойкаПрисмехулка

    7 1 Отговор
    Крайно време е да се спрат всевъзможните санкции срещу шофьорите. Мръсният въздух най-вече се дължи на заводите и отоплението на твърдо гориво. Никой не може да ме убеди, че 15-20 годишните коли на 2 милионна София замърсяват повече, отколкото чисто новите коли на жителите на 10 милиони европейски градове. Ама най-ви е лесно да слагате глоби на шофьорите. Защо не следите кой какво гори в печките - ЗАЩОТО НЕ МОЖЕТЕ!
  • 10 фандУпка

    3 0 Отговор
    Защо мислите вдигнах билета? Да слезете от градския транспорт, с което направихме икономия, и да се качите на коли, да смъкнем по някоя кожичка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове