Last news in Fakti

17 Януари, 2012 16:08 1 181 0

Деца питат как да си откраднат булка

  • деца-
  • булка-
  • телефон

Постъпилите обаждания на Националната телефонна линия за деца (НТЛД) 116 111 през 2011 година показват, че на нея все често започват да звънят деца, които се идентифицират, че са от малцинствен етнически произход. Те възприемат НТЛД като възможност за споделяне и обсъждане на различни техни проблеми, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Основните въпроси, за които се търсят консултация, са следните: ранни бракове, избор на партньор, който не е одобряван от семейството, прекъсване на образованието с цел брак, страх (при момичетата), че могат да бъдат откраднати за булки, дори въпроси от страна на момчета как могат да си откраднат булка.

Принципът на анонимност и доброволно предоставяне на информацията е водещ в работата на НТЛД и информация за произхода и етническата принадлежност не се иска от обаждащите се, но в редица случаи те сами споделят подобни данни. При подобни проблеми консултантите разясняват законите на България, както и да запознават обаждащите се с рисковете от подобни избори – неподготвеност за родителство, прекъсване на образованието, в повечето случаи водещо до липса на професионална квалификация и реализация.

През 2011 година на телефон 116 111 са постъпили 69 540 обаждания и са проведени 17 368 консултации. Това е повишаване с 27% на броя консултации спрямо 2010 година, което показва, че популярността на линията за деца нараства непрекъснато. Процентното съотношение на различните групи обаждащи се запазва: средно около 82% от проведените консултации всеки месец са с деца и юноши, 7-8% с родители и 10-11% - с други пълнолетни граждани, търсещи съдействие по проблемите на децата.

Подадените сигнали към отделите за закрила на детето за деца в риск през 2011 година са също са нараснали спрямо 2010 година и са 295. Преобладаващата част от тези сигнали са за различни форми на насилие над дете: физическо и психическо, неглижиране или експлоатация с цел просия.

През декември 2011 година на телефонната линия са постъпили 6906 обаждания и са проведени 1493 консултации.

Основните проблеми, за които е потърсена консултация и помощ на НТЛД, са:

любовни връзки и сексуални отношения (40%);

взаимоотношения с връстници (13%);

търсене на информация (13%) – за самата линия (за какво е, в какви случаи може да се ползва)., правата на децата, служби и програми, защитаващи и подпомагащи деца и семейства;

семейни проблеми (12%);

насилие над деца (5%);

психосоциални проблеми (6%) – най-често децата са търсели консултация за проблеми като страхове/тревожност и усещане за самота и изолация; училищни проблеми (3%).

През декември са подадени 16 сигнала за деца в риск. Повечето от тях са подадени поради ситуации на насилие над дете – най-често комбинация от физическо и психическо.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА