Last news in Fakti

27 Януари, 2018 19:06 36 069 39

Последна година лепим винетки на стъклото

  • винетки

Последна година лепим винетки на стъклото на автомобила си, обяви пред Дарик министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Това ще се случи след задействането на тол системата, което ще се случи през 2019 г.

"Ще въведем електронни винетки, като нашето обещание е, че това по никакъв начин няма да се отрази на тяхната цена. Тя ще бъде разпознавана чрез автоматични четци, които ще бъдат поставени на пътищата по линия на тол системата. Освен на бензиностанции, ще се закупуват и на специални пос терминали", обясни Нанков.

По отношение на тол системата, регионалният министър смята най-удачно тя да важи за пътищата, които са рехабилитирани и в добро състояние. За кои участъци ще бъде в сила ще стане ясно с категоричност след обществена дискусия и решение на Министерски съвет.

"По мое убеждения, за най-справедливо смятам, да функционира само на пътните отсечки, които са в добро състояние - пътища от първи и втори клас. Друга идея е да обхванем и част от третокласната пътна мрежа", посочи Нанков.

За миналата година над 350 милиона лева са приходите от продажбата на винетки, като 103 милиона от тях са от тежкотоварни автомобили.

"Почти няма държава в света, в която състоянието на пътищата да се поддържа от таксите за леките автомобили, а от тежкотоварните. Това ще се промени с въвеждането на тол системата - тези, които амортизират пътищата ще плащат повече", каза още министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 www

    116 7 Отговор
    Някой може ли да ми даде логично обяснение за какво ни е тол система, при положение, че имаме само една готова магистрала?! Че и чужденци ще я изграждат! Поне парите да остават в България

    Коментиран от #4, #6, #23, #28

  • 3 един

    121 10 Отговор
    Каква магистрала какви 5 лева,че тя вече не прилича дори на третокласен път,но парите са откраднати.А сега отново ще падне крадене,но няма кой да направи нещо за жалост.Нито съд,нито прокуратура има.Всичко отдавна е купено.За съжаление и народ не остана.Лошо българско мислене и манталитет.Докато сме такива си заслужаваме управниците.
  • 4 Мунчо

    92 13 Отговор

    До коментар #2 от "www":

    Еврофондовете свършват,а Баце иска да лапа кинти.Откъдето може и ако от някъде не може-пак да може...
  • 5 ОтличникаОтПсиходиспансера

    80 6 Отговор
    Искам да Ви питам кинтите дето ги крадете от Нас ще Ви спасят ли от Народната любов ?
  • 6 обикновен шофьор

    70 18 Отговор

    До коментар #2 от "www":

    Държавата е права - не може за 30 лв чуждите тирове да прекосяват от граница до граница. Затова и турските тираджии карат като ненормални за да преминат за един ден, сакън да не се минат. Като ги таксуваш на километър, може и да се укротят.
    Никой няма да ти пипа винетката, даже няма да я лепиш на стъклото. Стига плюхте, ако искаха и сега можеха да й увеличат цената.

    Коментиран от #9

  • 7 обикновен шофьор

    54 9 Отговор
    Че и чужденци ще я изграждат! Поне парите да остават в Българи
    --
    Доколкото разбрах, държавата няма да дава нито лев за изграждане на системата защото това е инвестиция на частно дружество. Проблемът е, дали договорът за приходите от таксите ще е изгоден за държавата. Да не стане като с Дънди прешъс, които плащат концесия само за златото, но в рудата има далеч по-ценни редки метали, за които и дума няма като концесионни такси.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 www

    35 2 Отговор

    До коментар #6 от "обикновен шофьор":

    А защо не си го финансираме сами тогава, ами го отдаваме на концесия, друг да печели? Не са толкова много парите за изграждане (особено ако не се завишават умишлено)

    Коментиран от #10, #36

  • 10 обикновен шофьор

    73 10 Отговор

    До коментар #9 от "www":

    Защото се краде. 9 години на власт е най-голямата престъпна групировка - всичката власт е в тях и не се наядоха.
    Междудругото - мисля, че хардуерно тол системата е готова. Това са камерите на АПИ на входовете и изходите на всички по-големи градове. Те са с висока резолюция и могат да разчитат номерата на автомобилите, а под тях има датчици за тегло. Та всичко е въпрос на сървъри и софтуер. Заявена и инвестиция за 150 милиона, но съм сигурен, че 2/3 от тях са предвидени като подкуп за крадливата шайка на пожарникаря мутра!

    Коментиран от #26, #37

  • 11 Стига ...

    32 15 Отговор
    ...сти ривали каква била магистралата ни? В Сърбия да не би да не са на коловози магистралите? Мълчите си и си плащате като попове. Ще се научите и тука да си плащате. Пък и в края на краищата за леките автомобили не се отнася, а само за тежкотоварните,дето дося за 1000 лв винетка трошат пътища цяла година. Да плащат като чупят. Толкова спестиха досега та те специално да не се оплакват. Ревльовци
  • 12 ,,Умирай трудно” в БГ

    37 9 Отговор
    Щом има толкова много отвратителни пътища ще има и вариант за без винетка ! Влезе ли тая система ще влезе и начина по който можеш да си минаваш без да те идентифицира ! Както лака на номерата срещу снимачките !!! Българина от толкова зор и потисничество е измислил хиляди начини да се спасява от алчните ненаситни кожодери в парламента !!!

    Коментиран от #13, #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ABV

    20 2 Отговор
    "Почти няма държава в света, в която състоянието на пътищата да се поддържа от таксите за леките автомобили, а от тежкотоварните. Това изречение казва всичко. Ощетен народ.
  • 15 Vasik Atanasova

    16 3 Отговор
    рушвета ще намалее
  • 16 onq s konq

    28 5 Отговор

    До коментар #12 от ",,Умирай трудно” в БГ":

    Това за лака върху номера да й блести в очите на камерата е страхотна идея!Даже докато още не си е оправила погледа могат да минат между капките още 1-2 коли.Аз пък ще ти кажа друг номер-сменяш местата на задния и предния номер и камерата направо пада по очи щото не очаква да види заден номер отпред.Бе фокуси и ищирети да искаш!
  • 17 doe

    5 5 Отговор
    Добре де в крайна сметка кое е по добре тол или винетка,така и не мога да разбера.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Nikolov

    35 5 Отговор
    Инвестираха стотици милиони в система за броене на коли, която няма как да засича средна скорост и електронни винетки. Сега ще изхарчат нов милиард за засичане на ел.винетки. Пак някой ще си вземе комисионната... Така се плащат избори. Новия Дуган реже тортата и раздава парчетата...
  • 20 ИИИ

    22 7 Отговор
    Краденето е точната дума от народа се краде зашото е много забогатял по времето на ГЕРБ. Ами много хора вече имат по две коли с едната до лозето до 1000 км. на година, с другата за добро или лошо до града за лекарства и храна, пак около 1000-2000км. - 200 лв. за винетки.Не ги ли е срам?
  • 21 ББ Герб

    14 2 Отговор
    Първо чужденците всички до един ще започнат да си плащат за преминаването през България, второ самата Тол система която струва няколко Стотип милиона и ще се изплати на чуждата фирма във времето , когато ще започнат да се плащат такси за преминаването... приходите от преминаващите чужди мпс-та през България ще бъде над един милиард на година

    Коментиран от #24, #34

  • 22 Толчо

    26 1 Отговор
    Пак каруцата пред конете! Тол системата е за добри пътища! Къде у нас има поне една магистрала, която отговаря на всички изисквания за високо качество, от единия до другия край? Една голяма отсечка на маг. Тракия например е направо невъзможна-колите се тресат и се чудиш дали гумите ти са наред. Всяка година частични ремонти, отбиване и забавяне на движението и на следяащата година- отново същите вълнуващи преживявания! Мислели дали да няма тол система и на 3-токласни пътища? Добре ли са с главите? Щеше да е смешно, ако не беше толкова тъжно!
  • 23 Боляр

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "www":

    В статията е обяснено, че тол такси ще има на първокласни, второкласни и евентуално третокласни пътища, т.е. излизаш от нивата на село и насреща тол пункт.
  • 24 Боляр

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "ББ Герб":

    Недей, да бъркаш откраднато с приходи.
  • 25 Интересно

    14 3 Отговор
    Словения махна тол системите и въведе винетка а ние обратно къв е смисала? На това се казва простотията БЪЛГЪРСКА
  • 26 Владо

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "обикновен шофьор":

    А червените башибозуци преди това те само "даваха"
  • 27 възмутен

    17 0 Отговор
    "По мое убеждения, за най-справедливо смятам, да функционира само на пътните отсечки, които са в добро състояние - пътища от първи и втори клас. Друга идея е да обхванем и част от третокласната пътна мрежа", посочи Нанков.
    Та то остана ли друга пътна мрежа, освен и черните пътища да обхванат. Те първокласните не са в добро състояние,да не говориме за третокласните..
  • 28 Крадеца на праскови

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "www":

    Крадене и пак крадене боклуците не се наядаха.
  • 29 А4о

    15 1 Отговор
    Всеки прави това,в което е най- добър! Едни лъжат,други крадат...Трети са комбинативни: излъжат те да ги избереш,а после- гребат ли,гребат...
  • 30 Гербаджия ;)

    14 1 Отговор
    Боклуци,ама боклуци.Другият път пак да ги изберем.
  • 31 Гого

    19 4 Отговор
    Не знаех че селските пътища с дупки се наричат магистрала това е някакъв нов вид шизофрения сред Герб.

    Коментиран от #33

  • 32 Моньо

    5 3 Отговор
    Еей, много тъп тоя народ бее. Нали при тол системата няма как всички турски тираджии и др. подобни да минават метър (т. е. да не плащат ) минавайки през страната, като това важи за всички преминаващи. Ако не си купят на границата кой ги контролира? ! Арменския поп. А сега, минаваш на бариерата плащаш. Тия пътища се поддържат с пари.
  • 33 сдс

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Гого":

    бсп и дпс са виновни
  • 34 Язе

    14 1 Отговор

    До коментар #21 от "ББ Герб":

    Виждам,че си наясно но на мен не е и да те питам:Как нещо което ще струва 150млн. а ще носи приход над 1 млрд на година и държавата няма пари да си го направи сама?Нали ще си върна парите за след няма и два месеца?Или фирмата е на Боко тиквата или нещо ни мажат ските.
  • 35 КоКво

    9 1 Отговор
    Значи сега пак ще се друсаме по "магистрали" на вълни, но поне за успокоение, няма да стържем като маймуни лепенки от стъклата?
  • 36 ГОСТ ЧИТАТЕЛ

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "www":

    500 000 000 / петстотин милиона/ малко ли ти се виждат?

    Коментиран от #38

  • 37 СссереМ

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "обикновен шофьор":

    Браво,заслужи 50 копейки от Позитано,молодец.
  • 38 www

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "ГОСТ ЧИТАТЕЛ":

    На фона на 1.2 милиарда, които лапна само Дилян Пеевски за южната магистрала - да, не ми се виждат много...
  • 39 Тъжен гражданин на републиката България

    5 0 Отговор
    Не знам, какво да ви кажа, но нещата са много зле. Ще се опитам да го сформирам в едно изречение.
    Ако ние, добрите, и честни граждани, които милея за майка родина искат да продължим да живеем в нея нормално и щастливо, (което до сега не се е случвало много години), трябва да вземем властта в собствени ръце! Гражданска война, смърт за всички тези продажбите и без капка морал и любов, към народа си, едва ли ще има ден в който да заживеем нормално. От както светът светува, не е намерена формулата този народ да добрува!!!...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове