Last news in Fakti

28 Януари, 2018 10:36 2 055 24

Цачева обещала да ратифицираме Истанбулската конвенция до края на февруари

  • цецка цачева-
  • истанбулска конвенция-
  • ратифициране

Комисар Юрова не трябвало да има притеснения

До края на февруари България ще ратифицира Истанбулската конвенция. Такова обещание дала правосъдната министърка Цецка Цачева по време на срещата си с еврокомисаря Вера Юрова, съобщава "Епицентъър".

Юрова отговаря за правосъдието, правата на потребителите и равенството между половете. Тя бе у нас във връзка с колегиума на еврокомисари и министрите на правосъдие и вътрешен ред на тема: "Външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие".

По време на неформалното обсъждане на Истанбулската конвенция Вера Юрова изразила притеснение, че документът явно създава проблем в България и че вероятно няма да бъде ратифициран скоро.

Министър Цачева реагирала тутакси като заявила, че Конвенцията ще бъде ратифицирана до края на февруари и че комисар Юрова не трябва да има притеснение, тъй като такова било нареждането на премиера.

Това обяснява защо след заседанието на министрите Цецка Цачева заяви: „Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция“, което доведе до объркване в коментарите - искрени ли са ГЕРБ като обявиха, че оттеглят Истанбулската конвенция до края на европредседателството, за да се проведе информиран дебат в обществото.

„Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на конвенцията. Стана ясно, че е необходимо още време онези, които имат съмнения да прочетат, да се запознаят с документите. В понеделник в Брюксел ще се проведе конференция, в която отново ще дебатираме защитата на жертвите от престъпления и отново защитата на жените", каза Цачева в петък.

Пред БНТ финансовият министър Владислав Горанов се отметна от изразената си на 3 януари позиция "против" Конвенцията и заяви, че ако не я ратифицираме, ще "останем от другата страна на Босфора".

Натискът върху правителството на Борисов е ужасен, разказват не само от екипа на Цачева. Българските държавници обаче вместо да обяснят на Брюксел каква е истинската ситуация с общественото настроение у нас във връзка с налагането на Конвенцията, обещават, че въпреки недоволството ще я прокарат в парламента.

Към този момент Конвенцията е минала само в две от петте комисиии, където трябва да бъде разгледана. Освен това от Съвета на Европа обявиха, че преводът й на български е неточен и затова се прави нов. Тогава изниква въпросът - доколко легитимен е документът, който е внесен в парламента и който се обсъжда в парламентарните комисии.

В парламента още не са внесени и промените в българските закони, които Конвенцията налага и което е трябвало да стане още през 2016 година, когато министър Захариева я е подписала от името на правителството "Борисов-2".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупак

    62 3 Отговор
    Ще помогне ли някой на Цецка Ц как да се самоопредели.…
    Къде ги намира Господ Боко тези отрепки ???
    Къде го намериха и него ???
    Почвам да си мисля, че и цигани биха управлявали България по-добре

    Коментиран от #14

  • 2 пипи

    53 2 Отговор
    стига сте се кланяли на ЕС и Запада,Цачева да не се прави на велик гендер,или иска да е мъж по природа вече?
  • 3 Комсомолци

    43 1 Отговор
    ТИпично за безмозъчните комсомоци, важно е да изпълнят безсмислените изисквания на началниците, а не да се погрижат за хората, които са ги избрали (и искат или не и за тези, които не са ги избрали). Но какво значение има, че ще прецакат народа. На Борисов не му е за първи път. Важното е да дойде Юнкер да се лигави.
  • 4 точка

    42 3 Отговор
    Цачева, като иска да е джендър - палто и друм в държава с ратифицирана конвенция... тук, такава няма да има!!!
  • 5 Истината винаги боли

    40 1 Отговор
    Цецко Цачев,до края на февруари да изчезва от отговорният пост,който му хариза Тиквената партия за антиБългарски заслуги!
  • 6 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    2 23 Отговор
    Подписваме конвенцията в срок с анекс че президента /НА Р Бълтария / може да бие жена си на воля а тя горката няма право да му отвръща!
  • 7 Бойко и мира

    36 0 Отговор
    Ето за какви идиотии Борисов искаше да няма протести през председателството. Пръдльо, кого лъжеш?
  • 8 Юнкер

    25 1 Отговор
    Според информацията от днес на сайта на съвета на Европа, към днешна дата 28,01,2018 конвенцията е подписана и ратифицирана от парламентите на 28 държави, и е подписана и още нератифицирана от парламентите на 18 държави, включително и от Съвета на Европа. Почти всички 28 ратифицирали я държави имат резерви по отношение на определени членове от конвенцията. От големите 4демокрации" без възражения е подписана и ратифицирана от Белгия, Португалия, Италия, Турция и др. Дори Германия, Франция, Холандия, Идпания, Великобритания и др. имат резерви по определени членове от конвенцията. Към момента конвенцията НЕ е подписана от Азербайджан, Русия, Канада, Япония, Мексико, САЩ и Ватикана. Въпросите оставяме за мислещите, а отговорите за управляващите. За информация: https://www.coe.int/en/web/conventions/full-list/-/conventions/treaty/210/signatures
  • 9 onq s konq

    0 38 Отговор
    Спорет мене е редно да се приеме!Щом сички са го приели що ние да се цепиме?

    Коментиран от #23

  • 10 не на ИК

    26 0 Отговор
    Четете и споделяйте!
    ПРАВА НА ДЖЕНДЪР ПРОПОВЕДНИЦИТЕ
    ЦИТАТ ОТ КОНВЕНЦИЯТА


    "Членовете на GREVIO и другите членове на делегации, извършващи посещения в страните, се ползват от следните привилегии и имунитети по време на изпълнение на функциите си във връзка с подготовката и провеждането на посещенията в страните,при последващите действия и по време на пътуването във връзка с тези функции:

    а)Имунитет от личен арест или задържане под стража и от конфискуване на личния им багаж, и имунитет от всякакъв вид правни действия във връзка с техни устни или писмени изказвания и всякакви действия, извършени от тях в служебно качество;

    б)Освобождаване от всякакви ограничения на свободното им движение при излизане от и влизане в страната им на местопребиваване, както и влизане в и излизане от страната, в която изпълняват функциите си, и от регистрация като чужденци в страната, която посещават или през която преминават при изпълнение на функциите си.

    Тоест! Могат да влизат в детските градини и училища както и колкото искат!

    А това видяхте ли?!...Улеснения за митнически и валутен контрол?!

    3) По време на пътуванията, предприети при изпълнение на функциите им, членовете на GREVIO и другите членове на делегации, извършващи посещения в страните, получават същите улеснения по отношение на митническия и валутния контрол като представителите на чуждестранни правителства на временна официална мисия.

    4) Документите във връзка с оценката на изпълнението на
  • 11 не на ИК

    27 0 Отговор
    4) Документите във връзка с оценката на изпълнението на Конвенцията, осъществявана
    от членовете на GREVIO и другите членове на делегации, извършващи посещения в страните, са неприкосновени, доколкото засягат дейността на GREVIO. Не се допуска спиране или цензуриране на официалната кореспонденция на GREVIO или на официалните съобщения на членовете на GREVIO и другите членове на делегации, извършващи посещения в страните.

    5) За да се осигури на членовете на GREVIO и на другите членове на делегации, извършващи посещения в страните, пълна свобода на словото и пълна независимост при изпълнението на задачите им, имунитетът от правни действия във връзка с техни устни или писмени изказвания и с всички техни действия в изпълнение на задачите им трябва да продължи да бъде предоставян дори и след приключването на мандата им
    за изпълнение на тези задачи."

    Джендър проповедниците ще се ползват с имунитет и защита и нашите закони няма да важат за тях?!
    Хора,разбирате ли какво ще се случи с децата ни?!
  • 12 Джендо Цачев

    33 0 Отговор
    Цецко Цачев се изсилваше и в предизборния дебат с президента Радев. Сега нека се запознае с народния гений: "Абе знаете ли,че тази година на пазара щяло да има нови мартенички?! Какви? Ами...Пижо,Пенда и..Дженда!!!! Ха-ха-ха како Цецке!!!!
  • 13 Ели

    19 0 Отговор
    "Този текст е публикуван преди четири години в сайта на TGEU (Transgender Europe), джендър организация в която членуват 105 членки от 42 държави. Той има информативен характер и обяснява как Истанбулската конвенция защитава правата на ЛГТБ (лесбийки, гейове, транссексуални и бисексуални). В него се обяснява механизмът на действие на този документ, обвързващата му сила за промяна на местните законодателства и решителното навлизане в образованието на джендър идеологията, както и специалното отношение към мигрантите, които се самоопределят по полов признак. Според авторите на тази статия "Конвенцията е първия международен документ, който съдържа определение за социален пол (gender) и изисква от страните при прилагането на Конвенцията и при оценката на предприетите мерки (член 6) да вземат предвид проблемите, свързани с пола". Статията описва много ясно и как държавите, които са я ратифицирали, задължително трябва да променят законодателството си и да предадат част от националния си суверенитет на т.нар. комитет GREVIO - политически орган, който ще следи за прилагането на Конвенцията: "Веднъж ратифицирана Конвенцията, като международен правен акт, има предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които ѝ противоречат. Това изисква националното законодателство да бъде приведено в съответствие с целите и мерките на Конвенцията". Статията, която е написана през 2014 г., завършва с констацията: "консервативните групи се опасяваха по-специално от необхо
  • 14 Аааа

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Глупак":

    Такива като тази , отдавна са се самоопределили : да работят за чужди интереси , затривайки собствения си народ !
  • 15 Ads

    2 10 Отговор
    И да я ратифицираме, все тая. Нищо няма да се промени. Тук Наказателния кодекс за нищо го нямаме, та неква Конвенция ли?
  • 16 анализатор

    10 0 Отговор
    Цачева е само от мъжки хормони но и е късничко за любовница а и грозничка/поне за мен/
  • 17 Време е

    15 0 Отговор
    Боко да си ходи.Управляват ни извратени психопати.
  • 18 Борис

    10 0 Отговор
    Явно герберчетата искат предсрочно да прекратят мандата си.Ще настъпят мотиката ми се чини.
  • 19 Plovdiv

    7 0 Отговор
    Тоя политически труп откъде изпълзя?!.... Хората не могат да го(я) дишат - вече беше доказано! Защо продължават да го(я) навират в очите на хората? Банкянския луд ли е, че продължава да залага на подобни екскременти?!...
  • 20 1234

    6 0 Отговор
    А тя от кой пол е?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай Хой с Магарето

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Щото да ти го нацепим.... То като няма с какво да мислиш, няма как да ти го налеят...
  • 24 Патриот

    1 0 Отговор
    Подле ми разправяйте, че герберастите са хора!
    Днес едно, утре друго.
    Цецка Цачева: Няма да въвеждаме трети пол
    https://fakti.bg/bulgaria/281352-cecka-cacheva-nama-da-vavejdame-treti-pol
    А защо САЩ не са я ратифицирали?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове