Last news in Fakti

2 Декември, 2011 19:51 1 663 0

Ромски лидер замесен в схемите в НКЖИ

  • нкжи-
  • спецакция-
  • обиски

Арести при проведената спецакция

Ромски лидер замесен в схемите в НКЖИ - 1
Снимка: БГНЕС

Със схемите за източване на НКЖИ, заради които днес се проведе специализирана операция, е свързан и бившият общински съветник на ГЕРБ, лидер на ДРОМ Илия Илиев. Това потвърди вътрешният министър Цветан Цветанов. При днешната специализирана операция има задържани лица.

"Фамилията е свързана", обясни той, като подчерта, че Илия Илиев никога не е бил от ГЕРБ, а е бил "общински съветник в листата на ГЕРБ и той представляваше политическата си формация".

Схемите, по които било източвано дружеството, са следните: обявяват се обществени поръчки за строителни дейности, които се печелят от фирми от 22 служители. Цената, която им е платена обаче, не отговаря реално на свършената работа. Това ставало чрез сключване на неизгодни договори в последните 5 години.

Цветан Цветанов отказа да отговори колко са фирмите и договорите и дали те са били сключени от бившия генерален директор на НКЖИ Антон Гинев. Той посочи единствено, че договорите са сключени от служители на високо ниво в бившето ръководство на НКЖИ до 2009 г.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че досъдебното производство, заради което се проведе акцията, е образувано през ноември тази година срещу виновно длъжностно лице от НКЖИ. Дружеството е ощетено със сключването на тези договори с 50 млн. лв.

Операцията е под ръководството на Върховна касационна прокуратура (ВКП), с участието на Национална следствена служба (НСлС) и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Бяха извършени обиски, претърсвания и изземвания на относими към предмета на делото документи, компютърна информация в централата на националната компания, както и в други три офиса. Уточняват се и лицата за разпити. Действията по разследването продължават.

Изпълнителният директор на компанията Милчо Ламбрев заяви, че това, което в момента проверяват антимафиотите е стара документация от периода 2006-2007 г., като на този етап не са искани материали от последните 2 години. Ламбрев посочи, че е изненадан от акцията, но допълни, че екипите на ГДБОП са влезнали в НКЖИ без показни действия.

Преди дни главният прокурор Борис Велчев заяви: "Относно БДЖ още в следващите дни ще разберете, че прокуратурата не е бездействала". Обвинител № 1 потвърди, че огромни средства са вкарани в БДЖ от държавния бюджет и Световната банка, но не е напълно ясно какво е станало със средствата. „Страхувам се, че за част от тях е ясно", коментира обаче главният прокурор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА