Last news in Fakti

18 Януари, 2012 11:19 1 076 3

По-добре е да си популист, отколкото да спазваш критериите

  • борисов-
  • меркел-
  • съфинансиране
По-добре е да си популист, отколкото да спазваш критериите - 1
Снимка: БГНЕС

България е важна за Европейския съюз и за Германия, за да се види, че и държава на изток може да бъде финансово дисциплинирана, може да спазва 3 % бюджетен дефицит, може да има под 16 % външен дълг, може да има най-ниските данъци в ЕС. България доказа, че може да изпълнява всички подписани споразумения от Маастрихт. Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на срещата с ръководството на Източния комитет на германската икономика. Борисов пристигна вчера на официална визита в Германия. Днес престои среща на четири очи между българския премиер и германския канцлер.

В Германия може да кажем – ако европейските политици просто бяха спазвали маастрихстките критерии, ние нямаше да говорим за финансова криза в Европа. И няма защо да се сърдим на международните кредитни агенции, може да има една, две, три кредитни агенции, но ако са европейски, ще дадат същите резултати, каквито дава и „Стандарт ен Пуърс“, посочи още българският премиер, цитиран от „Фокус“.

По думите му не може да имаш осем процента дефицит и да ти дадат стабилен рейтинг. „Не може да вдигаш външния дълг – рано или късно тези пари някой трябва да ги изкара и обикновено сте вие“, обърна се Борисов към присъстващите на срещата от ръководството на Източния комитет на германската икономика.

Регионът ни е много сложен, знаете за проблемите, които имат нашите съседки, например Гърция, и те се отразяват на България, каза още министър-председателят. Той припомни, че България е пострадала изключително тежко от югоембаргото. „Без да има никаква вина, югоембаргото нанесе непоправими щети на нашата икономика. Върна ни много, много години назад“, подчерта Борисов. „След това процесите, които текат в Сърбия, процесите в Македония, в Румъния, затова България е важна, с нейната стабилност“, допълни той.

Борисов потвърди, че на днешната си среща с Ангела Меркел ще поиска 5 % съфинансиране на проектите, които се изпълняват по европейските фондове, не само за най-слабите държави, а и за държавите отличници. Премиерът се обърна към водещите германски икономисти с думите: „Какво да отговоря на опозицията, когато ме питат защо трябва да сме финансово дисциплинирани.“

„България е една от трите държави в Евросъюза с най-добра финансова дисциплина. Въпреки това излиза, че е по-добре да имаш висок външен дълг и висок бюджетен дефицит, защото по този начин те подпомагат. Държавите, които не са финансово дисциплинирани, са облагодетелствани с по пет процента съфинансиране, такива като България, които спазват всички критерии, трябва да съфинансират с 20 % европейските проекти“, заяви той.

„Много ми е интересен вашият коментар“, обърна се Борисов към присъстващите икономисти. „Изпадам в неловко положение пред моята опозиция. С нищо не ни стимулирате. Ние не искаме допълнително пари, а само това, което се дава на най-затруднените държави, да се даде и на най-дисциплинираните. Излиза, че е по-добре да си популист, да вдигаш дълг и дефицит, вместо да си спазваме всички критерии“, посочи той.

По думите му при 5 % съфинансиране, в България биха се освободили около 500 милиона лева, които да се пренасочат към други важни сфери.

"А от вас, от германците съм чувал, че трябва да се толерират тези, които са моторите, и водят напредъка. Затова ви моля за съдействие. Президентът Барозу ми каза на тази тема – говори с канцлера и днес в програмата сме го поставили на първа тема”, посочи Борисов.

Преди две години решихме с моите колеги от кабинета – има два пътя. Единият път е на популизма, при него – вдигаш външния дълг, вдигаш бюджетния дефицит, харчиш повече, отколкото изкарваш, задължаваш следващите поколения да го плащат и в един момент стигаш до канцлера Меркел и казваш: Ами аз закъсах, дай малко пари. Това е единият път. На другите места ще те върнат; в Германия за радост все още не връщате, малко повече се мръщите, но, за радост, не връщате.

Или – да си подредим държавата, да намалим разходите в обществения сектор, да направим пенсионната реформа, да хвърлим усилия в инфраструктурни проекти, да повишим административния капацитет и да направим електронно правителство.

Имаме 14 агенции и министерства, които са свързани помежду си, до февруари трябва да станат над 20. Това е изключително важно – когато има електронно правителство, всички писма, проекти, движения може да бъде входирано, а администрацията работи по-бързо и човешкият фактор – намалява, посочи Борисов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 cyberdog

    0 0 Отговор
    еваларка Боре
  • 2 бг-то

    0 0 Отговор
    Ако това беше национална доктрина от 1989 г. насам, сега нямаше нашите родители да са с мизерни пенсии, а ние да сме всеки ден пред дилемата гориво в 15 годишния автомобил за да мога да отида на работа или дрехи за детето.
  • 3 бг-то

    0 0 Отговор
    Да живеят всички БСП-та по всички земни кълбета, само по нашето не!