Last news in Fakti

19 Януари, 2012 11:21 749 1

Психично болна съди България в Страсбург

  • страсбург-
  • съд-
  • правата на човека

Р.-Т. Х.В., жена с психична болест, която от години живее в „дом“, съди България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за бездействието на властите да създадат социални услуги в общността, така че да не се налага тя да живее в институция, където животът й е осакатен. Българският хелзинкски комитет (БХК) я подкрепя, съобщиха от БХК.

Х.В. води неуспешно дело пред Върховния административен съд за липсата на социални услуги в родния й град София, каквито министърът на труда и социалната политика и местната власт имат задължение по вътрешното законодателство да създадат. Съдът прие, че това задължение, макар и предвидено в нормативен акт, не е скрепено с юридическа санкция.

Х.В. твърди пред ЕСПЧ, че институционализацията й съставлява нечовешко/унизително третиране, както и нарушение на правото й на личен живот, защото я ограбва от автономията й, унижава индивидуалността й и я изолира от обществото и възможността да се осъществява като свързано човешко същество.

Освен това тя твърди, че процесът в България е бил несправедлив и тя не е получила защита, въпреки че българският закон гарантира правото й на живот в общността, като предвижда, че човек може да бъде затворен в дом, само ако са изчерпани всички възможности да бъде обгрижван в общността си. А че институционализацията е затваряне – лишаване от свобода, ЕСПЧ призна на 17 януари 2012 г. по друго дело, спечелено от БХК, делото Станев срещу България.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Ммммм сладко. Искрено се радвам, като видя такава новина. Браво на жената. Отново лъснаха нашите псевдо закони уж подкрепящи правата на човека. Радвам се, когато европейските ценности се налагат с такъв звучен шамар на българските институции.