Last news in Fakti

10 Февруари, 2018 16:36, обновена 9 Март, 2018 11:41 5 994 44

Защо говорим отново за фашизъм? - I част

  • луковмарш-
  • фашизъм-
  • неонацизъм-
  • слово на омразата

Фандъкова стана патрон на „София казва „не“ на словото на омразата и екстремизма“

Защо говорим отново за фашизъм? - I част - 1
Снимка: Shutterstock

Столична община, университетски преподаватели, неправителствени организации и граждани обединяват усилия в противодействието на враждебното слово и антисемитизма.

Конференцията „София казва „не“ на словото на омразата и екстремизма“, на която fakti.bg е медиен партньор, ще се проведе на 15 февруари 2018 г. от 9:30 до 18:00 ч. в Аулата на Софийски университет „Св.Климент Охридски“. Събитието ще се състои две седмици след като вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер връчи на премиера Бойко Борисов петиция с над 170 000 подписа, с която се настоява пред българската изпълнителна и местна власт да се спре демонстрацията на крайнодясното движение „Луковмарш“.

Целта на Международния форум е да демонстрира в началото на председателството на
България на Съвета на ЕС, че гражданското общество и местната власт в столицата са единни във волята си да противодействат на словото на омразата, ксенофобията, расизма и екстремизма.

Конференцията ще състои в три части: политическа, гражданска и академична. Освен кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, участие ще вземат и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Александър Оскар, председател на Комисията по дискриминация Ана Джумалиева, заместник-министърът на образованието Деница Сачева, както и изтъкнати интелектуалци, политици, преподаватели, журналисти, общностни лидери и кметове на
европейски градове. Всички те ще споделят своя опит и идеи в противодействието срещу словото на омразата и екстремизма.

Специален гост на форума е г-н Андреас Холщайн, кмет на германския град Алтена, който в края на 2017 г. бе нападнат в закусвалня поради своите позиции в подкрепа на търсещите убежище и бежанците.

За организацията и замисъла на форума разговаряхме с журналиста и основател на "Маргиналия" Юлиана Методиева и политолога проф. Антоний Тодоров:

Как се стигна дотук?

Ю. М.: Идеята тръгна от фейсбук, където на 13 февруари миналата година след поредното отразяване в от националните медии на факлоносците на т. нар. Луковмарш и вялото отразяване на антилуковия марш, който правим, което много ни огорчи и аз написах във фейсбук, че кметът Фандъкова трябва да намери начин как да приеме нашата остра позиция срещу Столична община. Ние предизвикваме общината на един сериозен разговор и да помогнем експертно с решения как да спрем Луков марш. Дискусията преля в една междуличностна комуникация, бяхме поканени да представим идеите си с хора като Ана Кръстева, Ивайло Дичев и др. Видяхме, че имаме ресурс да спрем марша, не само правно, за което винаги може да се спори, защото съществуват различни прочити на правото на сдружаване, на демонстрации. Развихме идеята си така, че София да стане домакин на тази инициатива „Не на крайнодесните движения“ и да поканим кметове от балканския регион, от ЕС, хора, които ще превърнат това и в последстваща акция срещу ултрадесните. Конкретна цел е спирането на Луковмарш и явната и скрита медийна подкрепа за него от 2003 г. насам.

Може ли да се говори все още за фашизъм в Европа?

А. Т.: Мен ме удивлява, че 2018 г. ние започваме отново да говорим за фашизъм и заплахата от фашизма. Преди около година и половина Умберто Еко публикува едно есе „14 точки как да разпознаем фашизма“. Той говори за нещо, което нарича „базов фашизъм“. Този човек ни дава опори да разпознаваме в днешната политическа и социална действителност феномени, движения, идеи, които, ако, казва той, просто ги оставите, дори само едно от тях, скоро около него ще набъбне базов фашизъм.

Въпреки, че думата се е изтъркала от употреба заради много злоупотреби с фашизъм, антифашизъм, феноменът продължава да съществува. Мен това ме учудва, толкова е голяма дистанцията от световните войни, края на двата режима – фашисткия в Италия и нацисткия – в Германия, защо започваме наново да виждаме една истинска заплаха за нашата демокрация – парламентарна и либерална. Заплаха за устоите, защото тези феномени, на пръв поглед изглеждащи за някои и аз за това ги упреквам, невинни – някак като игра. Много неща в историята започват като игра и свършват като световна трагедия. И ако не сме бдителни в появата им, рискуваме да ги оставим да се банализират до степен, в която много хора да си мислят „че какво толкова?“ до момента, в който това „какво толкова“ се превърне в една практика, от която всички ще се ужасяват.

Имаме в България пробойни в образованието, в това какво младежите, които се ангажират с този Луковмарш, знаят действително за историята. По мои наблюдения върху студентите, с които работя, преподаването на история масово в средните училища в България приключва с Балканските войни и Първата световна. Какво става след това в Европа, в България, в света след Втората световна война – общо взето времето не стига до там. Младите почти нямат спомен за важните факти на тази история. Оттам насетне, мисля, че мнозина от младите са склонни да идеализират едно предкомунистическо минало на България – 30-е години тъкмо защото не го познават. Създават си погрешни представи, разбира се, зад всичко това има и някой, който ги подтиква да го правят. Такива организирани ядра, особено, говорейки за Луковмарш, нищо не е безобидно.

Имаме сериозен проблем. Не защо още говорим за фашизъм, а защо започваме пак да говорим за фашизъм е всъщност въпросът, който трябва да ни стряска.

Кои са тези ядра?

А. Т.: Аз не съм следовател, да вляза в конспиративните теории на действителни организации, които го правят, но в по-общ план къде виждам точките, от които това блика:

1. Крайно националистическите организации и партии в България. Те в момента са в правителството. Тъкмо те създават впечатлението и прокарват идеята, че да си националист няма никакъв проблем, напротив – това е нещо много хубаво. И всички, които са били националисти са били герои и ние трябва да се отнасяме към тях като към национални герои, както към ген. Луков.

2. Ултраконсервативни среди, които напоследък са изключително активни, непрекъснато ни внушават едни стари, изконни консервативни ценности, които те често свързват с България отпреди 1944 г. - те трябва да ни водят и днес, да бъдат в основата, това са християнски ценности и морал и т.н. Те се отнасят неглижиращо към явления като Луков марш, смятат че са маргинални явления, от няма опасност, но те създават една интелектуална среда, която позволява банализирането на фашизма и на неговите съвременни проявления.

3. Отново ултраконсервативни, които идват обаче от някогашната комунистическа партия и които са запазили едно носталгично отношение към Русия, само че не към коя да е Русия, а към днешна ултраконсервативна и недемократична Русия. Оттам също идват идеи, които подхранват средата на неофашизма днес. Това се видя и при сегашния дебат за Истанбулската конвенция.

4. Източник на тези идеи могат да бъдат просто среди в обществото, които смятат, че основният проблем днес е продължаващата борба с комунизма. Връщането към една идея да се изучава комунизма, но само от гледна точка на политическите репресии, които са били провеждани. Прокарва се едно разбиране, че комунизмът несъмнено е бил по-лош от предкомунистическия период. А той пък се оказва един много добър пример за следване и оттам е много добре да видим нейните герои като ген. Луков.

Ю. М.: В национален ефир в едно предаване за ген. Луков се говореше твърде хвалебствено и никой от присъстващите не намери друга гледна точка към него. Еврейски организации се обърнаха към мен, представих тяхната теза в СЕМ, бях много озадачена, когато председателят Лозанов каза, че има плурализъм, „чули сте една гледна точка, може да кажете вашата в друго предаване“. И аз разбрах, че има една огромна пропаст от незнание, олицетворена от този ръководител на СЕМ. Аз отговорих, че за Холокост не можем да говорим плуралистично, там няма друго мнение.

До така степен либералното се е разпростряло в безкрайността на свободата на словото, че дори на хора, които се занимават пряко със свобода на медиите, не им прави впечатление, че за Холокост не може да има две мнение, може да има само едно -като за престъпление срещу човечеството. А ген. Луков собствено е ангажиран с профашистки и фашистки организации като Съюза на националните легиони и история на Луков, който подкрепя изселването на евреите, ограбването им.

Системно в либерални медии публикуват две еднообразни теми: „Героят Цар Борис III“ и „Героите легионери“. Ако гледате материалите, свързани с Луковмарш, ще видите, че там винаги стоят едни стари хора и от тях се явява емблема. Той е стар легионер, съдбата му е свързана с разпространението на фашизма. Днес той се радва на голямо внимание, публикува книги в прослава на легионерите, казва се Дянко Марков и никой не вижда проблем в това. Вестникът, който публикува системно прославящи текстове имат не по-малка отговорност от общия дефицит на образование.

Част II четете тук


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питам

    30 3 Отговор
    Пишът за антисемитизъм ама кво значи семитизъм ?

    Коментиран от #3

  • 2 Фънк шу

    42 7 Отговор
    Луковмарш да се излъчи по телевизията. И Меркел да бъде Патрон на събитието
  • 3 Пепа Русо

    1 15 Отговор

    До коментар #1 от "Питам":

    Според теб какво е?
  • 4 Руски тролак

    25 4 Отговор
    Защото е най-доброто което е съществувало.
  • 5 Зиг

    43 14 Отговор
    Хитлер е жив в сърцата ни !!!
  • 6 Брат ми

    19 3 Отговор
    88 88 88
  • 7 аве фюрер

    60 9 Отговор
    Хайде стига с тая платена еврейска пропаганда . Престанете да внушавате на хората небивалици и вина за нещастията на еврейчетата . Ей така наистина ще породите антисемитизъм ,защото на хората им писва да слушат само за еврейчета и и холокост ,който всъщност е силно преувеличен, от така наречените "победители" в опит да пренапишат и да изопачат историята , така както на тях им изнася . И нека неграмотни хора не говорят повече за "фашизъм" без да знаят , какво стои зад тази дума и какво всъщност значи думата .
  • 8 RIDIK

    40 8 Отговор
    Фашизмът като идеология няма нищо общо. Това, че понятието е станало нарицателно за всичко, което не е комунизъм е друг въпрос. Семитизъм не съществува като понятие . Семитски са били племената населявали Юдея и региона. Счита се, че евреите са семитско племе, както и много други. Имат специфични расови белези, които са били изследвани и описани отдавна - много преди Втората световна. Евреите са били прогонени от Юдея от римските войски след потушаването на последното им възстание. Тогава е започнало глобалното им преселение. Римляните дори прекръстили Юдея на Палестина. Колкото до генерал Луков - комунистите са го оплюли веднага след преврата на 9-ти. Той е български офицер - генерал - герой от войните. Това, че е имал определени разбирания, които са били в унисон с времето тогава не трябва да е причина да го наричаме фашист. Не е бил член на фашистката партия на Мусолини в Италия. Сега е много модерно да се дават квалификации от дистанцията на времето.., и то от последна инстанция. Имаме нужда от малко градивен национализъм и и национално самочувствие. Това, че комунистите организират разни кампании си е за тяхна сметка. Те винаги са били безродници. Поправка - единствената им родина е със столица Москва
  • 9 glzxlgzlgzlgzlgzlgzlgxlxg

    46 7 Отговор
    ФЪНДЪКА И ТЪПИТЕ ЧИФУТИ ...НЕ МОГАТ ДА МУ МИЯТ БУТУШИТЕ НА ГЕНЕРАЛ ЛУКОВ ..........УНИКАЛЕН БЪЛГАРИН ВОЕНЕН ....ГЕРОЙ. ......АПРОПО. ....ФЪНДЪК ....КАК МИНА ...МОРМОНСКАТА ЕВРЕЙСКА ЗАКУСКА. ..ПРИ ГЛАВНИЯ ..МОРМОН НА USA. ..БАЙ ДОНЧО
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 კავკასიონი

    8 37 Отговор
    най голомото зло съществувало в историята националсоциализъм милиони избити ограбени съдби

    Коментиран от #12, #14, #40

  • 12 Дърводелец

    43 6 Отговор

    До коментар #11 от "კავკასიონი":

    Не, най-голямото зло на света, което все още съществува е ционизма!
    Финансовата мощ идва от това, че в Европа и османската империя лихварство е било грях и с това са се занимавали само евреи.
    Като съчетаеш финансова мощ и религиозно разбиране, че те са богоизбраните, а всички останали са второто качество (гои), се получава ционизма! В резултат на което имаме войни като "арабска пролет" например!..
    https://anonybulgaria.wordpress.com/2013/09/02/какво-научих-за-либия-и-муамар-кадафи/
  • 13 Испор

    37 2 Отговор
    Ген.Луков е велик българин - поклон !!!!
  • 14 Емил

    26 3 Отговор

    До коментар #11 от "კავკასიონი":

    Най-голямото зло е невежеството и промитите мозъци! Вие сте доказателството!
  • 15 нормален

    23 1 Отговор
    Все едно Валери Симеонов да събере 150хил. подписа срещу геноцида над палестинците и да ги връчи на израелския мин.председател.
  • 16 Рубладжийче

    8 23 Отговор
    Най-големите фашисти и антисемити са руснаците и техните слуги и лакеи.

    Коментиран от #28

  • 17 კავკასიონი

    2 11 Отговор
    Явно се чувствате длъжни да влизате в обяснителен режим живеите и не натрапваите мислите си без да съм ви попитал лично благодаря и хубава вечер
  • 18 Ирник

    21 2 Отговор
    Фашист е Фандъкова, безродник и потурнак ограбила милиони.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българофил

    6 12 Отговор
    Комунизъм, фашизъм и нацизъм. Подреждам ги по хронология.Още има хора, които жалеят по тях. Срамно и жалко!
  • 22 zgogzlgxlgxlgxlgxlgxkgx

    17 3 Отговор
    КУМУНИЗМА, КАПИТАЛИЗМА, ФАШИЗМА И ВСЯКА ДРУГА КЛИЗМА СА ПРОИЗВОДНИ НА ЦИОНИЗМА
  • 23 некойси

    15 1 Отговор
    Смятате че антисемитизмът е вреден и опасен?
    Прочетете няколко пасажа от Тората :)
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Румяна Костова

    21 0 Отговор
    От предългата, скучното статия разбрах,че официален гост е някой си Андреас Холщайн,радетел за мюсюлманизирането на Европа.Аз бих го пратила да иде там,откъдето е дошъл,да налага либералните си ценности в родината си.Следват загрижени НПО-та.Чак да се разплаче човек.За тях фашизъм е всякако отстояване на национални ценности.Имали били голям проблем.Според мен той се състои в това,че не познавате собствения си народ.Крайно време е да разберете,че либералните ви заигравки няма да намерят последователи на българска почва.
  • 26 Румяна Костова

    18 1 Отговор
    Да сте чули някой ,,десен,,да е гей или пък да е ,,за,,толериране на безобразията на емигрантите?За ,,Инстанбул конвенция,,?И не значи непременно,че те пропагандират омраза и расизъм.Идеята,че искаш да опазиш ценностите на своя народ не значи непременно,че ще трепеш инакомислещите.А просто няма да ги приемеш на своя територия.Както постъпва т Полша и Унгария.Тези народи дали са фашистки според авторката?И да,ще си помним националните герои.Напук на НПО-тата,които и в образованието ни взеха да бърникат.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Румяна Костова

    19 1 Отговор
    Ставате вече досадни с това оплакване на евреите.Било е,да,история е.Помни се.Надяваме се,че няма да се повтори.Германия внушава вина на децата още с раждането им.За избитите евреи.Време е,драга госпожо,автор да обърнете страницата и да видите как живее собствения ви народ.Защото не евреите са за жалене!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 некойси

    10 0 Отговор
    Ами шефовете така са наредили на Фандъкова, туку виж и тя сложи кипа и отиде да се помоли в синагога в знак на покорство и слугинаж.
  • 33 Наблюдател

    10 1 Отговор
    Фашизма и ционизма са едно и също зло
    Всъщност - не, не съм прав!
    Ционизма е много по-голямо зло!
    За това всички мразят евреите!
  • 34 Снайпериста

    12 2 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 35 Шалом

    13 1 Отговор
    В същност ако се замислим май най ГОЛЕМИТЕ ФАШИСТИ СА ЕВРЕИТЕ !
  • 36 Г.З.

    11 0 Отговор
    Либерализма докарва натресен юдайзъм
    Бежански и регулярен мюсюнманлък в Европа.Германия не може да е гузна цял живот.Каквото беше беше,пито платено.Евреите натискат да се мюсюлманизира еропа.При тази политика чакаме национал социализма като топъл хляб.Един ром е с повече права от българите в собствената си държава.Не може Европа да се лута между Холокост и подайгъзизъм.Твърда ръка трябва,всички мекерета вън.
  • 37 Birkenau

    6 0 Отговор
    Говорете за фашизъм сега,ние нямаме право.Говорим само когато запушат комините.
  • 38 радев

    4 1 Отговор
    ДЖЕНДЪРСТВОТО Е ХРАНИЛКА ЗА ФАШИЗМА
  • 39 Четете Старият Завет!

    13 0 Отговор
    Пътувайки из Европа, оцених колко расово чиста е нашата родина! Може да сме всякакви, но докато има българи на тази територия, толерастията няма шансове! Човешките ценности, вкоренени дълбоко в душите ни, неосъзнати, неизказани, дори заклеймени в зародиш, ликвидират рецепторите за еврейската пропаганда! Някой ден историята ще се повтори. Човечеството ще си спомни защо именно този 'народ' е нежелан, мразен и гонен.
  • 40 mediator37

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "კავკასიონი":

    Защо 1942г. в Кавказ са посрещали хитлеристите с хляб и сол, та после се налага Сталин за наказание да изселва цели народи и републики?
  • 41 Бат Влад

    6 0 Отговор
    Някой ще провери ли достоверноста на тези 170000 подписа? Или щом аа представени от СЕО ,,всичко е точно,,
  • 42 Plam

    0 4 Отговор
    Умно написано, само маалко сте се пообъркали с родовете( Поздравления за Кирилския код!)
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Къчо Карамасуров

    0 0 Отговор
    -Днешните НОВОНАТЯГАЩИ СЕ Комунета СИ ИЗМИСЛЯТ И ИЗВЪРТАТ...Какво ли Не , ЗАЛИВАТ ЕФИРА И ПРОСТРАНСТВОТО С Измами и ЛЪЖИ , защото Няма Смели Хора от...Присъстващи и Минаващи , които да Ги ОБОРЯТ , ДА Ги НАКАРАТ - Да Покажат...ЛЪЖИТЕ СИ - "Черно на Бяло" ! А....Фяшизмът и Национал-Социялизма СА БИЛИ ФИНАНСИРАНИ ОТ...СССР и Сталин - ЗАРАДИ СВЕТОВНАТА..."ПОБЕДА" НА КОМУНИЗМА - ЕВРЕЙСКАТА ПРИУМИЦА НА СИФИЛИСТИЧНИЯ САДИСТ И ЧИФУТ - БЛАНК-ЛЕНИН !!! https://media1.tenor.co/…/617f54557fceef6629b673…/tenor.gif…
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове