Кмет, посланици и министри откриха форум против словото на омразата

В последната част на конференцията думата ще имат академици

Публикувана: 15 Февруари, 2018 11:34 Обновена: 15 Февруари, 2018 11:56
23 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1802

Кметът на София Йорданка Фандъкова откри международната конференция „София казва „не“ на словото на омразата и екстремизма“, която продължава и в момента в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

„Борбата с езика на омразата означава да правиш добро, а не просто да говориш за него“, каза кметът на София.

„Предстои една проява, която коментираме ежегодно. Искам ясно да кажа, че години наред Столична община не съгласува провеждането на Луковмарш“, каза тя и обясни, че причината за провеждането му е в това, че съдът не зачита тази забрана.

„Такова събитие няма място в нашия град“, категорична бе Фандъкова. Тя допълни, че войнстващото налагане на една гледна точка като единствената никога не води до добро. Според нея всеки, който се занимава с обществена работа, има отношение към поддържането на достойна нация.

Целта на форума е да демонстрира в началото на председателството на България на Съвета на ЕС, че гражданското общество и местната власт в столицата са единни във волята си да противодействат на словото на омразата, ксенофобията, расизма, антисемитизма и екстремизма.

На форума освен, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, участие ще вземат и зам.-министърът на образованието Деница Сачева, председателят на ОЕБ „Шалом“ Александър Оскар, д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията по дискриминация, както и изтъкнати интелектуалци, политици, преподаватели, журналисти и общностни лидери.


Специален гост на форума е Андреас Холщайн, кмет на германския град Алтена.

Роналд Лаудер, президент на Световния еврейски конгрес, изпрати видео послание, което бе излъчено в залата:


Наистина много съжалявам, че не мога да бъда при Вас лично. Но за мен е голяма чест и привилегия да се свържа с Вас чрез това видео.

Моята роля като президент на Световния еврейски конгрес е да представям евреите по целия свят. Почти няма друга страна, която да е демонстрирала приятелство и грижа към своите еврейски граждани, както България. Спасяването и сигурността на евреите в България беше един от малкото добри примери по време на Холокоста.

Ние, евреите, ще бъдем винаги благодарни и вдъхновени от българския героизъм, почтеност и порядъчност. Мога да ви уверя, че ние никога няма да забравим това. Ние сме много благодарни и за дългата отлична връзка между България и Израел, особено в общата борба срещу тероризма.

Мога да поздравя България, която поема председателството на Европейския съюз. Сигурен съм, че Вашето председателство ще се отличи със смелост и убедителност – нещо, от което светът винаги се нуждае много. Няма нищо по-важно в този момент от борбата срещу надигането на антисемитизма, ксенофобията и омразата, която се вижда в Европа и навсякъде по света днес. Много от нас си мислехме, че тези прояви ще бъдат най-накрая загърбени след Втората световна война. За съжаление, оказва се, че добрите хора от всяко поколение трябва да се борят. Мисля, че в момента няма по-добра страна от България, която да води Европа по време на това дълго цяла епоха предизвикателство.

Мога да Ви поздравя! Изпращам Ви най-добри пожелания за голям успех и от сърце Ви
благодаря! Нека Бог благослови България и българския народ!

(Преводът е на екипа на "Маргиналия")

"Не е ли иронично, че след всичките години, през които сме говорили за свободата и за свободата на словото, все още има опити за злоупотреба със смисъла на тези думи?", заяви д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом".

Ето какво още каза той:

"Да, свободата, включително и свободата на словото, трябва да бъде нашият общ идеал, универсална свобода за всички, но свободата на словото не може да включва езика на омразата. Свободата е свободата да реализираш своя потенциал, да градиш, но не и да унищожаваш. За съжаление, въпреки многобройните законодателни бариери, речта на омразата, която по своята същност е разрушителна, продължава да намира плодородна почва в Европа, включително и в България.

Тя се среща навсякъде в електронните и печатните медии, в анонимните коментари на форуми и другаде онлайн, в социалните мрежи. Това е неприемливо. В една демокрация медиите трябва да поемат голямата отговорност не само да бъдат в крак с времето, но и да защитават традициите на демокрацията, така че никой в обществото да не нарушава правата на друг.

След броени дни по тези улици на София отново ще излязат младежи от цялата страна, за които свободата на словото, както казват те, се изразява в черни ризи и запалени факли. Но, присъединявайки се към Организацията на евреите в България "Шалом" и Световния еврейски конгрес, стотици хиляди хора показаха своята собствена светлина, блестяща светлина срещу тъмната сянка, хвърлена от неонацисткия марш в столицата на Европа.

Използвам възможността да се обърна към всички присъстващи: не се колебайте да потърсите подкрепа за справедлива кауза, не се страхувайте да казвате НЕ на речта на омразата, антисемитизма, расизма и религиозната, етническата или друга дискриминация. Не се страхувайте да се придържате към принципите си и да говорите смело за уважение, разбиране и толерантност. Убеден съм, че лозунгите на маршовете на хората, облечени в черно, речта на омразата и разделението в обществото не са в лексикона на българския народ.

В дългата история на нашия народ е имало много драматични моменти. Преживели сме времена на трагедии и триумф. Но светът винаги ще помни България за принципната позиция на нашите сънародници по време на Холокоста.

Обикновени, честни българи смело казаха не на нацистка Германия и предотвратиха депортацията и смъртта на нашите еврейски братя и сестри в България. Тези, които проповядват послания за нетърпимост и омраза, отхвърлят най-благородните аспекти на нашите традиции. Българския народ никога няма да се заблуди от онези, които опетняват доброто ни име. Истинските българи винаги ще стоят от правилната страна на историята."

"Особено съм насърчен, че българското гражданско общество прегърна визията за този форум и я реализира. Важното значение и организацията на този форум показват, че гражданското общество в България е живо и активно и българските граждани имат възможност да участват в ефективно функциониращи организации, които работят за подобряване на живота на всички българи и на законите, управляващи живота на българите", заяви Н. Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ.

"Толерантността се проявява отрано. За съжаление, и нетолерантността се проявява отрано. Нашата задача, като глобално общество, е да гарантираме, че всяко дете получава толерантност към своя етнос, религия и произход. В допълнение, всяко дете трябва да получи посланието, че всички хора заслужават едно и също уважение. Ние имаме привилегията да живеем в свободни общества, където свободата на словото е неотменно право, но е важно онези, които упражняват свободата на словото, винаги да са наясно, че думите, изпълнени с омраза и отрова, дори и когато са защитени от закона, подкопават националното единство и силата на нацията.

На днешния форум, наред с всички останали, са се събрали български академици, адвокати, представители на правителството, активисти от гражданското общество и представители на медиите. Вие сте тук, за да дискутирате някои от най-наболелите въпроси не само за България, не само за Европейския съюз, не само за западния свят, но и за нашата световна общност. Но както всички ние знаем, мислете глобално, действайте локално. Днес, когато се оглеждам около себе си, виждам един широк диапазон от гласове, които се стремят да анализират въпросите нашия дневен ред:

Езикът на екстремизма в медиите и проблемът с омразата;

Политически аспекти на езика на омразата;

Колко радикализъм може да понесе една демокрация?

Езикът на омразата и новата популистка пропаганда.

Това са само някои от тях. Лесните отговори и точните решения обаче се намират трудно; независимо от това, дискусиите в стремеж към постигането на тези цели сами по себе си са ценни. Движим се напред, стъпка по стъпка, като участваме във форуми като днешния, и продължаваме да обменяме идеи. И в крайна сметка, ние постигаме напредък, рамо до рамо, в дух на солидарност.

България има история на толерантност, достойна за подражание.
История, която е повод за национална гордост и за респект в международен план. Историята на България в духа на толерантността и включването, както и напредъкът в по-близкото минало, не бива да бъдат изопачавани от онези, които се стремят да разделят българите по расови, политически и социални разделителни признаци. И нека да бъдем наясно: трябва да отхвърляме опитите за възвеличаване на тъмните глави от историята, или за възвеличаване на исторически личности, които са сеели омраза и нетолерантност. В стремежа си да извлечем положителните уроци от историята, е важно да не допускаме негативните поуки да бъдат приемани за пример за подражание", каза още Рубин.


София / България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.