Last news in Fakti

16 Февруари, 2018 09:26 3 265 23

МФ изненадващо поиска подмяна на всички касови апарати

  • касов апарат-
  • смяна-
  • нап-
  • икономика

Само за няколко месеца бизнесът трябва да похарчи 120 млн. лв. за нови устройства

В опитите си да се преборят със сивата икономика и укриването на обороти финансовото министерство и НАП готвят ново утежнение за бизнеса, разкрива в. „Сега“.

След като преди няколко месеца бяха въведени изисквания всички търговци поетапно до средата на 2019 г. да усъвършенстват фискалните си устройства, така че да отпечатват QR код на всяка касова бележка и данните за всяка продажба да се отчитат онлайн в НАП, сега става ясно, че до края на тази година трябва да бъдат подменени всички над 400 000 касови апарати в страната. По груби оценки на НАП това означава над 120 млн. лв. допълнителни разходи за фирмите.

Новината изненада депутатите от бюджетната парламентарна комисия и нейния шеф Менда Стоянова. Вчера те гласуваха за второ четене безобидни промени в Закона за митниците, свързани с административната реформа и премахването на някои хартиени удостоверения, които фирмите трябва да представят пред митническите органи. По изпитания вече начин, без предварително публично обсъждане, в преходните и заключителните разпоредби на закона между първо и второ четене са вмъкнати и промени в Закона за ДДС. Те въвеждат нови изисквания към софтуера, с който в търговските обекти се управляват продажбите. Декларираната цел е да се прекратят възможностите за манипулиране на устройствата и укриване на обороти. НАП ще поддържа публичен списък с предварително одобрени програмни продукти и няма да се позволява на търговците да използват софтуер извън този списък.

Новите изисквания за софтуера всъщност се появиха преди месец на сайта на финансовото министерство в проект на поредни изменения в наредбата за отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства. Причина за промените е, че данъчните инспектори се натъкват все по-често на манипулиран софтуер, чрез който се укриват оборотите на търговците. С него се изтрива информация или изобщо не се отчитат продажби, а на клиентите се връчват фалшиви касови бележки.

Никъде в мотивите на проектонаредбата не се посочва, че тези мерки всъщност ще доведат до масова подмяна на касовите апарати. Споменава се единствено, че по данни на НАП в около 20 300 обекта се използва софтуер за управление на продажбите или т. нар. фискални принтери. "Следва да се има предвид, че броят на обектите е със сигурност по-голям, тъй като повечето одобрени типове електронни касови апарати с фискална памет позволяват работа и в режим "фискален принтер". Към момента обаче не може да се даде оценка за разходите, но те ще са съществени", посочват вносителите от Министерството на финансите.

На практика трябва да се подменят всички над 400 000 касови апарати и фискални принтери в страната, уточни пред депутатите от бюджетната комисия Александър Георгиев, заместник изпълнителен директор на НАП. Като се има предвид, че най-евтините струват между 250 - 300 лв., излиза, че инвестицията е над 120 млн. лв., сметна Георгиев.

Сериозните разходи, които трябва да направи бизнесът до края на годината, стъписаха депутатите от комисията. "Финансовият министър знае ли за тези разчети? Има ли цялостна оценка на въздействието?", изумена попита Менда Стоянова. "Всички искаме да се борим срещу сивата икономика, но подобни мерки са шокиращи и не е възможно да се извършат в рамките на няколко месеца", заяви депутатът от БСП Румен Гечев. Йордан Апостолов от "Обединени патриоти" се възмути, че само преди няколко месеца земеделците, които се занимават с растениевъдство, са били принудени да се снабдят с електронни фискални устройства, за да си получат субсидията. "Сега отново ли ще искате от тях да купуват касови апарати", попита той.

"Финансовият министър трябва да промени сроковете в тази наредба", коментира по-късно пред журналисти Менда Стоянова.

Предложените промени в Закона за ДДС предизвикаха спор и заради предлаганите санкции за манипулиране на софтуера и на фискалните устройства. Предвидените глоби трябва да бъдат диференцирани според оборотите на търговските обекти, а не да са еднакви за всички, настояха депутатите и върнаха законопроекта за преработка до следващото заседание на комисията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост с касови апарати

    46 0 Отговор
    Е не!!! Мине се не мине 3-4 год. и поредната смяна на касови апарати! Държавните лапачи го обърнаха това в печеливш бизнес! Този път предлагам да не се даваме! Това на нищо не прилича, на нищо! Жив обир! Никакви отстъпки, ако го одобрят, никакъв компромис от наша страна! На улицата и отпор до дупка този път!!!
  • 2 куку руку ку

    42 1 Отговор
    Пак на някой ще се подсигури бизнеса с вноса на касови апарати...
  • 3 Гости

    34 1 Отговор
    Малко им остава.Боклуци мръсни.....Само циганите където ще купят, ще гласуват за тях.
  • 4 Различен

    33 2 Отговор
    М-дааа!
    ГРОБ отново са я окъсали за още парички! Реалната Стойност на тези апарати, с китайските части вложени в тях, е не повече от 30-40 лева, но ни ги пробутват по над 400 лева! Ха сметнете, ако обичате за какви печалби и далавери става въпрос!
    Прокуратурата да се сезира, за връзка между членове на правителство и производителите на касови апарати!!!! Нещо за дялови участия, подставени лица, далавери, подкупи, КОРУПЦИЯ!
  • 5 Танас

    31 0 Отговор
    Стригането на овцете в т.нар. ни държава продължава.
    И пак тихомълком между две четения в преходните и заключителни разпоредби се смъква някакво текстче, което ще измъкне от фирмите едни милиони левове, но пък ще ги даде на 1-2 производителя на касови апарати с одобрен софтуер.
  • 6 Ядеитн

    20 0 Отговор
    Нови, стари - ша ма фанат за дедовия! Българина, кога реши да крие имане е голям гявол!
  • 7 Софтуер

    28 1 Отговор
    Пак покрай сухото ще гори и суровото. Заради дискотеките в Слънчака ще юрнат всички да преработват софтуер и касовиапарати. Най-добре данъчните да раздадат на всички един безплатен софтуер, които работи на техните сървъри и да могат да си бъркат в него когато си поискат и каквото си искат да правят и въпроса се решава. Софтуерните фирми да си търсят други занимания. Всички магазинери и ресторантьори и всякакви продавачи сега ще гризнат здраво дървото щото пак ще трябва да се бръкнат. Накрая тая държава наистина ще остане само от държавни служители и цигани - интересно кой ще им изкарва и внася в бюджета заплатите.
  • 8 гост

    25 0 Отговор
    Някои хора продаващи апаратите като очакват приход от 20-30млн. защо да не бутнат 1-2млн. за прокарване на подобен закон. Имах приятел, който работеше в Тремол, при започване големи обещания, той квалифициран и т.н., след година се оказва, че той върши не само своята, но и работата на неадекватните си колежки, при което говори с шефа си, че това не е редно да продължава така и то за заплата от 600лв. Шефчето обещава повишение, печалбата на фирмата е доста добра. Какво става на края на годината: приятелчето получава 20лв повишение на заплатата за бъхтенето и оправянето на грешките на друите служителки, шефа получава нова Тесла модел С, безработното му синче получава нов спортен мотор. Приятелят ми напуска веднага. Е как очакваш от подобен шеф да си върши работата щом приоритетите са му лични материални облаги, а не насърчаване на качествен и квалифициран персонал.
  • 9 Софтуер

    23 2 Отговор
    Уникална държава е България. Свързаха всички касови апарати с НАП , сега да свържат всички компютри с НАП, после всички портфейли и банкови сметки с НАП- накрая всички мозъци - директна връзка с НАП - Матрицата в действие само че в български вариант НАПатрицата - "Нов български игрален филм показва бъдещето на човечеството!
  • 10 Шефьор

    23 0 Отговор
    Как Министерство на финансите или НАП ще лицензират бизнес софтуер? Това ще е уникално за целия свят, единствено и само в държавата управляване от Пожарникаря, Каката от ТД на НАП Пловдив, и дебилите около тях.
  • 11 гост

    14 0 Отговор
    много е просто...приемат закон, че за манипулация на софтуера на касов апарат следва затвор 1 година, голяма парична глоба /примерно 10, 20 хиляди лева/ и забрана за извършване на дейност и закриване на фирмата за дълъг период вместо да карат хората да купуват нови касови апарати за да се облагодетелстват няколко фирми близо до властта
  • 12 Софтуер

    12 2 Отговор
    Абе няма такова нещо - манипулация на софтуера на касов апарат - Има търговци не пускат касова бележка - дали е със софтуер и компютър или е без софтуер и компютър няма значение. НАП се опитват да вменяват контролните и превантивните задължения на софтуерните фирми. Те и сега го правят като искат всякакви информации за бази данни архиви и т.н. Искат да си седят на бюрата и софтуерните фирми да им снасят инфомация кой лъже и кой крие и те отиват и хоп бате - дай парите що то ний видяхме в базата ти данни колко много си крал. Данъчните ще лицензират софтуера - нова схема за рекет. Край нямат тия схеми за държавен и личен рекет. Мамка му чудя се, защо още съм тук, вместо да си вземам 2000 паунда на седмица нейде на острова, па било и извън ЕС.
  • 13 Гост

    10 0 Отговор
    На паветата. Ама и синдикатите ни са като всичко в булгаристан. Мишоци
  • 14 Варна

    11 1 Отговор
    Ако за пореден път ме накарат да купя нов касов апарат ще взема старите и ще ги шибна в стената на Народното Събрание.
    Желанието да и ги навра там където не я огрява слънце Менда става все по натрапциво!

    Имаме:
    НАП, Икономическа Полиция, ДАНС, Митници, Специализирана Прокуратура и Съд, БОРКуР и т.н. и на няколко години да купувам касови апарати?
    Все по- наложително става да има сурвакница. Може би сега е идеалният момент всички дружно да насурвакаме цялото правителство и парламент за да видят ЕС как се справяме с корупцията.
  • 15 ЦРУ

    6 1 Отговор
    Тандемът Ананиев-Горанов превърнаха МФ в частна фирма и ще го отнесе Борисов!:)
  • 16 Омг

    4 0 Отговор
    Горанов да е чувал за Ъпдейт? Защо да сменяме цялото устройство, като може да се Ъпдейтне само софтуера и то за сметка на фирмата, която го поддържа? Тия вече ни взеха за мезе! Всички знаем кои манипуларат с милиони касови апарати! Това са Метро, Лафка, Кауфланд, Лидия, бензиностанции, Аптеки на Марвшки, търговци на едро и т. н. Още малко ви остана и тогава ще видите едни касови бележки!
  • 17 Омг

    5 0 Отговор
    Горанов да е чувал за Ъпдейт? Защо да сменяме цялото устройство, като може да се Ъпдейтне само софтуера и то за сметка на фирмата, която го поддържа? Тия вече ни взеха за мезе! Всички знаем кои манипуларат с милиони касови апарати! Това са Метро, Лафка, Кауфланд, Лидия, бензиностанции, Аптеки на Марвшки, търговци на едро и т. н. Още малко ви остана и тогава ще видите едни касови бележки!
  • 18 1234

    5 0 Отговор
    Изненадващо някой е внесъл нови касови апарати,и трябва веднага да си вземе печалбата,защото изненадващо трябва да внесе и нещо друго,няма време ,времето е пари колко още неща има да се внасят,а може всеки момент това правителство да падне и ....тогава....как ще гуши тоя тарикат.Нали за това е на власт,,или неговия човек е на власт".Трябва да се бърза,днес касови апарати,утре може отново да се сменят личните карти и свидетелствата за управление на МПС.
  • 19 Гост

    3 0 Отговор
    Пак ще си напълнят джобове с поне 100000000лв и тоя номер го правят за 2 ри път сега с космоса ли ще ги свързваме или ония свят
  • 20 възмутен

    5 0 Отговор
    Направо прекалиха с тия касови апарати , ОЛЯХА СЕ . Четири малки търговски обекта с 6 души персонал , тримата от едно семейство ще трябва да хрантутим пак някого , то не бяха пожарни , хеи-та , мобилни оператори ( в касовите апарати има карти и всеки месец - 5 лв)) , ???%)трудова медицина%)???? , "елита" не ставал сменихме го с "Тремол" сега пак м-та ви не до кла те на. Избори ли който иска да си прави избори ще ме плашат, този щял да дойде оня щял да дойде , който ще да идва гутбай.
  • 21 Гост без касов апарат

    4 0 Отговор
    Меко казано политиците са непотребна стока или по остро казано са ЛА--А, като сте си приели закона ,защо не замените старите апарати и да ги платите със собствени средства. ТАКА ДЕ, ПОНЕСЕТЕ СИ ОТГОВОРНОСТТА ЗА БРАКА, КОЙТО СТЕ СЪТВОРИЛИ. Защо да ви плащаме за нескопосани закони???????????????
  • 22 Андрешко

    4 0 Отговор
    Аз пък изненадващо поисках да му го н...а отзад на МФ, на НАП и на всичките им тъпи служители!
  • 23 скобар

    3 0 Отговор
    Гръм да ги удари НАП лапачи ниедни ,фирмите за касови апарати са обещали пари връщанка това е, на бунт братя стига вече ударихме дъното нека сме еднни така ще сме силни.!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове