Last news in Fakti

17 Април, 2019 11:57 11 947 29

Стопанската камара подава колективен иск срещу наредбата за касовите апарати

  • касов апарат-
  • наредба-
  • съд-
  • иск

Осигуряване на широка подкрепа на предприетите правни действия от всички браншове

Стопанската камара подава колективен иск срещу наредбата за касовите апарати - 1

Стопанската камара поде инициатива за оспорване на промените в Наредба Н-18 пред Върховния административен съд (ВАС) и планира подаване на сигнал пред Европейската комисия (ЕК) за нарушения на европейското право, допуснати с разпоредбите на Наредба Н-18.

Основните цели за обединяването на членовете на БСК са:

Осигуряване на широка подкрепа на предприетите правни действия от всички браншове с ясно послание, че белият бизнес не е съгласен с разпоредбите на Наредба Н-18, които налагат непосилна административна тежест, създават рискове от санкции и корупционни практики и, като резултат, ограничават малкия и среден бизнес за сметка на големия;

Предприемане на правни действия за защита на законността и върховенството на правото в България;

Защита на интересите на малкия и среден бизнес и неговата конкурентоспособност и оцеляване;

Действията, които ще бъдат предприети, са следните:

Оспорване на измененията на Наредба Н-18 пред ВАС;

Подаване на сигнал до ЕК.

Основанията за оспорване на наредба Н-18 и на сигнала до ЕК са: противоречие на разпоредбите на наредба Н-18 с действащото европейско и българско законодателство, основни принципи на правото, дискриминация, увреждане на конкуренцията и др.

Разходите за изготвяне на жалбата пред ВАС и сигнала до ЕК, извършването на правни анализи на българското и европейското законодателство, правна аргументация, такси и възнаграждения за процесуално представителство, екип от юристи и експерти, ще възлязат на около 24 500 лева с ДДС. Разходите ще бъдат разпределени между всички организации, сдружения, асоциации и дружества, които подкрепят инициативата.

Към момента инициативата се подкрепя от: Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес; Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер; Българска асоциация на заведенията (БАЗ); Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта и 65 търговски дружества.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенчо

    210 9 Отговор
    НАП е бухалката на БГ мафията. Затова си позволяват подобни наредби. Всички пари искат да вкарат в бюджета, а от там лесно си ги прибират с обществени поръчки”.

    Коментиран от #2, #19

  • 2 karadjata

    139 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пенчо":

    Много си прав Пенчо точно така е събират пари за да ги крадат после чрез обществени поръчки това е политиката на ОПГ ГРОБ и ББ. Извинявам се за минуса по по грешка е.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мандалото лопна

    15 47 Отговор
    БСК да ходят на прайда, ама най-отпред... дано им излезе късмета!
  • 5 Перър

    104 1 Отговор
    Има наредба но за кого се отнася? Вчера бях в даначното да платя и ми дадоха касова бележка от старите! Защо те не спазват?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 1234

    63 3 Отговор
    Бой по Шайковода ! Кога ще има колективен иск срещу кфн сиреч държавата за това че кфн остави уж регулираниянот него застраховател Олимпик да фалира незабелязано за 1 ден! Като се има прсвид, че той е от 10 г на пазара и държеше 25 процента от всички ГО! При Гражданите за Еничарство на Републила България ГЕРБ нищо не се прави като хората. Всичко е криво, но пък евроатлантическо някак си ...
  • 8 Bg bgbgbgbg

    83 4 Отговор
    НАП е уродливо отроче на ГЕРБ , което пълни касичката. Докога ще търпим такова отношение от управляващите. Горанов се помисли за най умният. Заради наредба 18 ГЕРБ загубиха гласовете на бизнеса.
  • 9 вас

    70 1 Отговор
    Добре де, това е супер, ама защо не го направихте по-рано, ние вече се набутахме за нови касови апарати. Сега какво НАП ли ще ни върне парите ако делото бъде спечелено. ЗАЩО ЧАК СЕГА!!!!
  • 10 Ива

    37 3 Отговор
    И като каже съда, че не е законно да ни скубят, кой ще ми върне парите, които вече съм дала за апарата? Освен това, ако искът е за обезщетение, кой ще получи парите? То е ясно, че тия, които са го подали, но си мисля, че все пак парите, които плаща държавата като я осъдят, са нашите пари. Поне да се бяха сетили малко по-рано, преди да влезе в сила наредбата и всички да си купят апаратите, за да има смисъл от нея. Като осъдиш дадена институция, на служителите изобщо не им пука, защото не плащат от джоба си - докато не влезе персоналната отговорност, нищо не правим
  • 11 Сънчо

    37 4 Отговор
    Абсолютно основателен иск, който всички организации трябва да подкрепят. Наредбата потъпква интелектуална собственост и е супер обща свръхрегулация, която въобще не е съобразена със спецификата на половината бизнес браншове. Такава наредба, в сегашната си форма няма да мине в нито една еврооейска държава. А частта и относно ел. магазини може да се обобщи като фарс-а на десетилитието. Не знам колко незапознат чиновник може да изиска такива глупости, някои които временно!!! Време е да се събудим от приказката на профаните - Пеевски и зубара Горанов, които ще изгонят и малкото останали работещи в БГ.
  • 12 незнайко

    11 17 Отговор
    Наредба Н-18 не ми говори нищо! Напишете поне за какво става въпрос. Това не е статия за масовия читател !!!

    Коментиран от #21

  • 13 подкрепям

    2 2 Отговор
    подкрепям
  • 14 пишман български политици

    34 1 Отговор
    По всичко личи , че в България хората са превърнати в дойни овци.
    Кой, кога може дои! Има ли няма ли, касичката трябва да се пълни.
    Политиците толкова много "обичат" народа си , че са превърнали
    от ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ В ДЪРЖАВНА ПЛУТОКРАЦИЯ.
    Вземете предните касови апарати с прословутите SMS, които се оказа , че не са работили, но SMS - те се плащаха на опероторите, като гарантирано подпомагахме ДЪРЖАВНО ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИТЕ!
    Сега за един OR код , напълнихме джобчета пак на някой.
    Пълним джобчетата и на за-СТРАХОВАТЕЛИТЕ, които повечето легализираха бизнеса си от тъпия преход на 90-те.
    Сега както е тръгнало ще ни наложат обществен дантък Нотр Дам, защото човека се произнесе без да пита. Важно е да сме "първи" на опашката , но гледано в обратен ред на списъка.
    На тази територия винаги всичко се прави за да може човек да се мачка и репресира за да се чувства винаги виновен, без да има причина.
    Дай Бог всеки от територията се сдобие с личен асансьор.
    От край време у нас винаги крадецът вика: Дръжте крадеца.
    Аман бе! До кога?
    Припомнете си как и кога влязохте по цървули в политиката?
  • 15 11111

    30 2 Отговор
    НАП е рекетйора на герб , мафиоти ... !!! да пукнат дано

    Коментиран от #17

  • 16 Нашенец

    24 1 Отговор
    Много хора не са разбрали, че промените в Н-18 не са само за касовите апарати. Те са само върха на айсберга. Всяка програмка,която се използва във фирмата, например, за писане на фактури, трябва да е свързана с касовия апарат и то да е от лицензиран от НАП производител и НАП да има пълен достъп до тая програмка. Това означава сума ти пари за нещо, което е вътрешна организация на фирмената дейност и което няма да даде нищо, освен достъп на НАП до клиенти, доставчици, цени и т.н, които утре могат да отидат някъде. И не, не засяга само бизнеса, защото тия няколкостотин милиона, които ги дадохме преди време за нови касови апарати ги платихме "бизнесмените4, но си вземха след това парите от мат,риала. Сега е същата. И тая картинка на касовата бележка никаква информация не дава, освен тази, която е написана четливо- дата, номер на касовата бележка и че е чукната в в този час, минута и секунда!!! Сега мат,риала пак ще плати на бизнеса тия стотици милиони за касови апарати, а ако не отменят някои нововъведени, още толкова , че и повече. Продуктите в кошницата ще са същите, а парите, дадени за тях-повече. Кой разбрал, разбрал
  • 17 газо

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "11111":

    Аман от неграмотници като теб!!! И малките деца знаят кога се пише ЙО и кога ЬО! Обаче да обиждате можете.
  • 18 Каквото посъдиш , това ще пожънеш

    25 3 Отговор
    Досега гласувах за ГЕРБ , но този път ще им покажа един среден пръст...........
  • 19 МинФин

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пенчо":

    Прав си Пенчо, прав си братко. Тази работа с бюджета е като вкъщи. Не е важно само какво влиза, а и как се харчат парите. Това искат те, да събират повече, за да крадат повече. Сега щели да помагат и на френците. Колко трогателно! А нашите храмове нека се рушат. Вечно ли ще ни управляват безотечественици?
  • 20 Беден бизнесмен

    26 0 Отговор
    Малко позякъсняла реакция на българския бизнес. Неспособността на финансовия министър да управлява финанси на детска градина, та камо ли на държава, принуждава нас търговците да се хвърляме в приключение. Но кога ли Бойко е имал способни хора?? А и сега щял да реставрира изгорелата черква на Париж??? С чии пари ''реставраторе''?? Храмът на висшите общества в Париж изгоря. Църквата на богатите и хубаво облечените - Католическата и Православната ''си гори'' от самото си създаване. Ние нехубаво облечените и с малкото пари, се молиме на Господ там където спиме, ядеме и работиме и не ни е нужен 1 милиард евро за храм, но ни е нужна работа, свестни управници и по-висок стандарт.Като хвърлят богаташите 2 милиарда евра за да я възстановят, ислямистите пак ще намерят начин да я унищожат, а съм дълбоко убеден че Господ по никакъв начин, ама по никакъв не е в този храм и няма да бъде никога там... Четете библията и се покайте.... времето НА СТРАШНИЯТ СЪД наближава.... хич не го казвам на майтап, които са чели билията знаят за какво иде реч.
  • 21 Буко Баламата

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "незнайко":

    Ми не я чети сато не е за теб!
  • 22 Бsп

    1 14 Отговор
    Стига сте ревали като булки за .Й, когато всеки си плаща данъците, без да краде, ще се оправим.

    Коментиран от #23

  • 23 Следовател

    12 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бsп":

    Точно затова се оплакваме, че освен че си плащаме данъците ни бъркат в джоба допълнително, а точно тарикатите като тебе не плащат данъци, чувстват се добре и реват ''дръжте крадеца''. Ако плащаше данъци щеше да ревеш и ти като нас срещу системата.
  • 24 Кольо Колев

    2 1 Отговор
    Не можахте ли по-рано да се сетите..вече ги купихме апаратите!!Радосвет Радев в новините се ръкуваше енергично с управляващите.,тогава...когато трябваше да изведе бизнеса на протест!!Това сега ми прилича на имитация на дейност....
  • 25 Непримирима

    6 0 Отговор
    Ами защо не ви идва на ума ,че тези нови касови апарати да на някой горе в НС . трябва да се продадат,да имат печалба.Нали трябва да се тормозят биснесмените и биснеса им да се разклати.Пишете смислени неща. Не бъдете повърхностни.
  • 26 884

    9 0 Отговор
    Следете кога ще приемем еврото . Защото тогава пак ще купуваме нови касова апарати
  • 27 Нанко

    0 1 Отговор
    Хора проблема е че никой не иска да има точно счетовотство,кой не иска да има черно на бяло колко и за какво плаща а не като стене човек на 70 г да ходи да си търси стажа и колко осигуровки е платил .А не на всеки час да повтарят ,,няма пари ,,Борете се на всеки час да ви информират какво дължите и какво ви дължат ,и колко са събрали.
  • 28 жоро

    1 0 Отговор
    БРАВО ! И АЗ ПОДКРЕПЯМ ИСКА ! ДАНО ГО СПЕЧЕЛЯТ !!!!
  • 29 4i4i

    4 0 Отговор
    къде е нап сега? по малките търговци - да ги тормози, а в същото време министри, депутати, прокурори и съдии имат активи за милиони без да има кой да ги ревизира адекватно.

    революция!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове