20 Февруари, 2018 09:13 2 262 20

Опасният "Луковмарш" се оказа "полузаконен"

  • луковмарш

Съдът е отменил забраната му, а общината не е предложила нов маршрут, нито е поискала МВР да се намеси

"Луковмарш" е опасен за обществения ред и е трябвало да премине по страничен маршрут, а не по централните софийски улици, но това не се е случило. По закон забрана се налага, когато има несъмнени данни, че шествието е насочено срещу конституционния ред, застрашава обществения ред, народното здраве или нарушава правата и свободите на други граждани, пише в. „Сега“.

През септември м.г. столичният кмет Йорданка Фандъкова е издала забрана за провеждането му, но през ноември заповедта й е била отменена от Софийския административен съд, който е дал указания общината да предложи нов маршрут. Вместо това Фандъкова изпратила съгласувателно писмо на организаторите на "Луковмарш", в което посочила, че могат да положат венци пред къщата на Луков на ул. "Тракия" 1, а не да проведат шествие. Те отказали, позовавайки се на съда, че според Закона за събранията, митингите и манифестациите кметът трябва да предложи нов маршрут.

От общината не можаха да обяснят дали все пак са предложили нов маршрут. В крайна сметка "Луковмарш" в събота премина през най-големите столични улици и булеварди: пл. "Св. Неделя", бул. "Витоша", бул. "Мария Луиза", бул. "Цар Освободител", ул. "Раковски", ул. "Оборище", бул. "Васил Левски", бул. "Дондуков", и приключи пред къщата на Луков на ул. "Тракия". Полицията охраняваше марша, без да му попречи.

Първоначалната забрана на шествието е наложена въз основа на доклади на МВР и НСО от м.г., стана ясно от отговор на парламентарен въпрос на вътрешния министър Валентин Радев. Столичната полиция посочва, че ежегодно на шествието се събират около 600 души. "Участниците винаги са се оприличавали като лица с крайнодесни убеждения, което е били видно от облеклото и визията им, като не са си позволявали издигането на транспаранти, плакати или надписи, проповядващи национална или расова омраза. Въпреки начина на провеждане на шествието чрез групиране на присъстващите в строй и паленето на факли до момента не са констатирани сериозни инциденти." Наред с това обаче се посочва, че близо до сборния пункт - пл. "Св. Неделя" - при проверка у един човек е намерен нож. Освен това няколко души "във видимо нетрезво състояние" не са допуснати да участват. Между 50 и 100 чужденци от Германия, Хърватия, Швеция и Полша са участвали в "Луковмарш" м.г. При проверки у тях са открити "ножове, маски и символи, използвани от крайнодесни идеологически групировки".

НСО посочва, че събитието съвпада с европредседателството, а маршрутът минава покрай сгради в градския център, охранявани от службата, и това създава предпоставки за застрашаване или нарушаване на обществения ред.

На основа на тези две заключения Фандъкова отказва да съгласува шествието. Съдия Марина Николова посочва, че наистина има опасност за обществения ред, но отменя забраната и указва на кмета да посочи нов маршрут. "Кметът е следвало да предложи промяна на мястото и времето на провеждане на траурното факелно шествие, а не да забранява провеждането му", заключава съдията.

Общината обаче оставя всичко на самотек, вместо да го изведе в покрайнините на София например или да поиска МВР да се намеси, а полицията влезе в ролята единствено на охрана.

Според организаторите от Българския национален съюз Фандъкова не е изпълнила съдебното решение, като не им е предложила нов маршрут. Те заявяват, че два пъти са искали от кмета да направи това - през септември и януари. "В отговор на нежеланието за изпълнение на съдебно решение и бездействието на Столичната община и Йорданка Фандъкова заявяваме най-отговорно, че ще проведем факелното шествие в памет на ген. Луков по предварително заявения от нас маршрут", пише на сайта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бунтар

    33 9 Отговор
    Браво българи. Напред , да почистиме България от соросоидните боклуци в софия.
  • 2 гражданин

    43 5 Отговор
    Нито на едните, нито другите симпатизирам, но предпочитам Луковмарш пред гейпарада...
  • 3 5ко

    29 4 Отговор
    Мошетата квичат, за да потулят престъплението на тяхната сънародничка, убийца. Според извратените ционистски представи и мисъл, престъпление е само ако е извършено срещу тях. А те самите могат и имат право на всичко.

    Коментиран от #12, #16

  • 4 Гоу©т

    31 3 Отговор
    Държавата толерира крайно "меки" убеждения и идеологии, гей паради и подобни. Такива са възползват от протекцията на институциите, медиите и държавата. Всичко друго е неморално, опасно и забранено ако може.
  • 5 SDEЧЕВ

    13 3 Отговор
    Моля за малко факти относно депортирането на тези 11343 Българи с Еврейски произход от г-н Луков. Кога И Как? Четох подобни новини в сайта fake.bg ,но не намирам факти. Съпругата ми е от еврейски произход и ме интересуват факти. Моля за факти
  • 6 no name no face no number

    17 3 Отговор
    Няма нищо лошо в Луков марш и какво от това като са крайно десни или крайно леви или крайно средни. До кога с това смешно деление. Аз не се определям с посоки. За мен справедливостта е Н 1 и тя тяма цвят и посока. Демокрацията съсипва хората. Това пошло време трябва да се замени от нещо добро.
  • 7 no name no face no number

    18 4 Отговор
    Дали е бил нацист или комунист няма никакво значение. Човека е бил воин и е защитавал България. Колкото до американциге пожелавам им завинаги да бъдат тъжни
  • 8 фактите

    20 4 Отговор
    Каква е тази снимка -провокация към статията ? Ген. Луков по време на депортацията на евреите от Македония не е вече действаш нито военен нито политик . Патриотичната организация на , която той е главен водач от 1942 г. не е анти еврейски насочена , а се бори с/у националните предатели и терористите от комунистическата партия -агенти на СССР! А какво да кажем за избитите през 1946г. в СССР хиляди евреи-антифашисти от Сталин и не трябва ли да се събори МОЧА , който се явява също антисемитски символ !?
  • 9 Фюри 161

    14 3 Отговор
    Всички НПО,Соросоиди,трети пол,гейове,чужди банки,вериги и др нарушават конституционния ред и представляват обществена опасност.Държавата не се интересува от гражданите си ,интересуват я само данъците.е като няма кой да ни помогне,ние ще си помогнем...
  • 10 Фюри 161

    9 2 Отговор
    Всички НПО,Соросоиди,трети пол,гейове,чужди банки,вериги и др нарушават конституционния ред и представляват обществена опасност.Държавата не се интересува от гражданите си ,интересуват я само данъците.е като няма кой да ни помогне,ние ще си помогнем...
  • 11 некойси

    14 4 Отговор
    Аз пък съм на мнение че жидо-ционистките практики по целия свят са в пъти по опасни. Трябва да бъдат забранени глобално.
  • 12 мнение

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "5ко":

    Какви са тези "мошета"? Какво ще кажеш, ако някой ни определя като "ганьовци"? Защото сме точно такива! Нищо не се променя, същите простаци сме си, както ни описа преди време Алеко Константинов. Не можеш да наричаш хората "мошета"! Защото тези хора никога не нападат първи! А съкровено право на всеки е да се защитава! Веднъж допуснаха да ги избиват като стадо! Надявам се повече никога да не им се случи, както и на всички ХОРА по света! Не се гордейте, мили българи, с арогантността си! Тя не води до нищо добро!

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 аве фюрер

    8 3 Отговор
    Бла бля , не разбрахте ли , че Луков марш ще има и догодина и до амина , а участниците в него ще стават все по многобройни и това никой не може да го спре . Да живее вечно славата на българския герой и патриот генерал Луков .
  • 15 аве фюрер

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "мнение":

    И твоето мнение към нищо хубаво не води , а ако искаш да се чувстваш еврейска подлога , като оневиняваш еврейските нападки срещу един български герой , то избора си е само твой .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 аве фюрер

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Моше":

    Явно те настъпиха по мазола и ограниченият ти мозък нищо друго не може да роди ....

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гербераси долни

    2 0 Отговор
    Значи гейпарада законен ,а Луков марш полузаконен време е доста от хората да се замислят в скоро време ще се затрие всичко българско .Щом няма насилие нека минава шествието.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове