Last news in Fakti

21 Февруари, 2018 01:28 1 651 15

Позиция на ДОСТ за Деня на майчиния език

  • местан-
  • дост-
  • майчин език

21 февруари е Международен ден на майчиния език, обявен на Генерална конференция на ЮНЕСКО през Ноември 1991 г. Съхраняването на близо 7000 езика, които съществуват в света, е един от най-важните инструменти за опазване на материалното и нематериалното наследство на човечеството. Този ден е Знакът, че майчиният език е най-силното средство за защита на човека и неговата свише определена неприкосновена идентичност. Затова забраната за изучаването и ползването на майчин език е в основата на всяка дискриминационна и асимилаторска политика и е най-грубото посегателство срещу човешката съкровеност и свобода. Това обуславя неслучайно егидата на ЮНЕСКО.

Създаването на нормални условия за изучаване и ползване на майчин език е основен критерий на демокрацията в националните държави в цивилизования свят. За съжаление, България днес, на дванадесетата година от своето членство в ЕС е далече от стандартите на ЮНЕСКО и на Европа за закрила на майчините езици.

В българските училища не е осигурен подобаващ статут и условия за изучаване на майчиния език.

Упоритият отказ на всички състави на Народното събрание да се приемат предложенията за включване на майчиния език в раздел Задължителна подготовка, тоталната неангажираност на МОН за издаване на нови учебници и учебни помагала представят по същество една дискриминационна политика, в резултат на която броят на изучаващите майчин турски език например падна от над 90 000 през 1992-93 г. на под 10 000 през настоящата учебна година.

Особено грозна е забраната в Изборния кодекс за ползване на майчиния език по време на предизборна кампания, за нарушаването на която непрекъснато се налагат глоби на кандидати за народни представители.

Република България е изключително лош пример за печатни издания на майчин език. Такива почти няма. Телевизионните предавания се изчерпват с петте минути преведени на турски език новини.

На този фон българската държава провежда политика на двойни стандарти – изключително активна и правилна политика на защита на българските малцинства в другите държави (Украйна, Молдова, Сърбия, Чехия, Унгария и др.) и изключително неприемлива, грешна, недемократична политика спрямо собствените си граждани от етническите малцинства.

Неслучайно защитата на правото на етническите малцинства да изучават и ползват свободно своя майчин език, е ключов концепт в политическата платформа на партия ДОСТ. Ние сме за:

1. Изучаване на майчиния език като задължителен предмет в училище и издаване на нови учебници и учебни помагала за всички класове.

2. Незабавна отмяна на забраната за ползване на майчин език в предизборните кампании.

Политическият влог на ДОСТ за решаването на този проблем ще бъде резултатът от делото в Съда за правата на човека в Страсбург, заведено от Председателя на ДОСТ г-н Лютви Местан.

Освен това ДОСТ категорично настоява България да подпише и ратифицира Европейската харта за регионалните или малцинствените езици на ПАСЕ.

В заключение, партия ДОСТ честити Деня на майчиния език и поздравява всички ученици, техните семейства, разбира се, всички учители по майчин език, както и представителите на културно-просветните дружества на малцинствата в България, които в условия на незаинтересованост и неадекватна политика на българската държава полагат непосилни усилия за съхраняване на свещения майчин език, без който е немислимо съхраняването на идентичността и на културното многообразие като обществена ценност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сенко

    32 10 Отговор
    Отивайте в Турция и си говорете майчиния си език колкото си искате. Кой ви спира???
  • 3 Сандо

    21 8 Отговор
    Тоя глупак, смотан...
    Ние циганите сме много повече от турците, но не сме ривали като него за новини на цигански, учене на цигански и какво ли още не. България така си е хубава, политиците ни са малко продажни, но това е тема на друг разговор. И найстина както казаха колегите, ей я на Турция, съвсем е близо... Да иде там и да си говори цял ден на турски!
  • 4 Анонимен

    17 5 Отговор
    Козелът пак се показа от оборът.
  • 5 dynamo

    18 6 Отговор
    Местан- вън от България!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ташунко

    10 4 Отговор
    Циганите били много внимавай да не се върне хитлер
  • 8 124

    5 0 Отговор
    Ами то има много чернооки уж българи!
    Така че той Хитлер няма да е много затруднен май.
  • 9 ГОСТ

    11 5 Отговор
    МАЙЧИН ЕЗИК Е ЕЗИКА НА КОЙТО СЕ ГОВОРИ В ДЪРЖАВАТА КЪДЕТО СИ РОДЕН И КОЯТО Е ДАВАЛА ЗА ТВОЕТО ОТГЛЕЖДАНЕ И ИЗРАСТВАНЕ - ОСТАНАЛОТО Е ПОДКЛАЖДАНЕ НА ОМРАЗА КЪМ РОДИНАТА И ПОДБУДА С ЗАБЛУДА КЪМ ОПРЕДЕЛЕНА ПРОСЛОЙКА ОТ ХОРА КОИТО НЕ МОГАТ ДА ТЪЛКУВАТ ЗА ДА ГИ НАСТРОИТЕ СРЕЩУ РОДИНАТА ИМ НО МОЖЕТЕ ДА ПОСРЕЩНЕТЕ ТОЗИ ДЕН ОТИВАЙКИ НА ГОСТИ В МАЙЧИНАТА ВИ ДЪРЖАВА И ДА ГОВОРИТЕ ПО МИТИНГИ НА МАЙЧИН ЕЗИК КОЛКОТО ИСКАТЕ ТУК Е РЕДНО ЗА ТАКОВА НЕЩО ДА БЪДЕТЕ РАЗСЛЕВАН В ОРГАНИЗИРАНЕ НА РАСОВА ОМРАЗА ЕТНИЧЕСКА ТАКАВА И ДА БЪДЕТЕ ИЗТРИТ ЗА ВИНАГИ ОТПОЛИТИЧЕСКАТА КАРТА НА ТАЗИ СТРАНА

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тръмп

    6 4 Отговор
    Да си търси майчиния език в Турция,никой не го спира!!:):):)Още не е осъден,че говори на турски за политическа агитация по митинги,което е Наказуемо от Закона!!Присъдата ще му затвори турската уста!!
  • 12 АЙДЕ БЕГАЙ СЕ СКРИЙЙ

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "ГОСТ":

    Е кой се съобразява с ългарина ? и без това изчезва като ланския сняг. Айде бегай и се скрий нейде аланколу. Никой няма нужда от твоя коментар, и стига сте мрънкали. Вие не можете да управлявате държава, опитахте всичко - монархия , комунизъм и демокрация . Е няма друга система на управление. Те аборигените са по оправни от вазе бе. Ако не можете да съществувате , дайте шанс други да ни управляват. Аз избрах норвегия, ама те не ни щат и казват че сме примитиеен народ. А другото че сме крадливи , мързеливи не им го казвам
  • 13 аве фюрер

    7 4 Отговор
    За противодържавната дейност на тази про турска подлога Местан , се полага единствено разстрел , така както е навсякъде по света , но не и у нас , тук само еврогейските ценности са на почит ...
  • 14 Бай Благой

    2 1 Отговор
    Тази кукумявка Местан пак се е нагълтала с парички от някъде (от югоизток най-вероятно)...та сега ръси пак умозаключения и искания!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове