23 Януари, 2012 12:35 830 0

ДСБ искат КСНС заради фискалния пакт

  • дсб-
  • кснс-
  • плевнелиев

Очакват агентите митрополити да се оттеглят

Новият президент Росен Плевнелиев би трябвало да свиква Консултативния съвет за национална сигурност поне веднъж на три месеца, а сега се налага да го направи спешно по темата за финансовия пакт. Това заяви зам.-председателят на ДСБ Светослав Малинов.

Необходима е ясна позиция на правителството по този пакт, добави Малинов. Консултативният съвет за национална сигурност е силен инструмент в ръцете на президента, важна тема за този орган е и енергийната сигурност, подчерта той.

Евродепутатът определи вчерашните думи на новия президент като силна управленска реч, която подобава на един премиер с ясна визия и с голяма компетентност за икономическата политика. „Такава реч не сме чували, откакто премиер е господин Борисов“, допълни Малинов. „Има ясна програма пред българското правителство и е добре тези идеи да бъдат претворени в дела“, посочи той.

На пръв поглед президентът няма преки властови възможности като правителството, за да осъществи тези идеи, но има възможности за влияние да отправя послания, отбеляза Малинов. Правото на обръщение към НС и нацията е начин да се влияе на политиката без посредници и да се участва в законодателната инициатива, ако има ясни идеи, представени пред депутатите, смята той.

Ние сме дали подкрепата си за господин Плевнелиев и бихме искали да проверим неговите най-добри намерения, които споделяме, каза Малинов.

Зам.-председателят на ДСБ коментира и случая с акцията в Мировяне. „Забелязваме с тревога сигналите за полицейско насилие, снели сме доверието от министър Цветан Цветанов отдавна, искаме оставката му и се надяваме да има действия в тази посока“, каза той.

От ДСБ очакват още осветлените агенти от Светия синод на БПЦ да се разкаят и да поискат открито и честно прошка, както пред църковния народ, така и пред цялата нация. Това се посочва с в декларация, прочетена днес от проф. Калин Янакиев. Разкаянието им няма да бъде искрено, ако не бъде последвано от дела, продължи той. Агентите на бившата ДС не могат повече да упражняват своите длъжности в църквата и в изповеданията, тъй като са изгубили авторитета си на духовни водачи, смятат от ДСБ.

Заедно с българската общественост ние сме стъписани от мащабите на комунистическото проникване в ръководните органи на религиозните общности и особено в Светия синод на Българската православна църква. Добре помним, че вярващите от всички религии и изповедания бяха преследвани от комунистически режим. Разкритията на  Комисията по досиетата днес ни показват и скритото лице на тази репресия.

Тези разкрития свидетелстват защо през последните двадесет години както Българската православна църква, така и Мюфтийството не осъдиха категорично престъпленията на БКП срещу вероизповеданията и защо не отдадоха дължимата почит към стотиците избити, затваряни, измъчвани свещеници, монаси и вярващи. Освободени от скритата зависимост, днес религиозните общности имат уникалната възможност да изпълнят своя дълг и по този начин да възстановят своя авторитет като осъдят комунистическия режим и отдадат почит на загиналите заради вярата си.

Отговорността за сътрудничеството с политическата полиция е лична. Ето защо очакваме разобличените агенти да се разкаят и да поискат открито и честно прошка както пред църковния народ, така и пред цялата нация. Разкаянието им няма да се възприеме като искрено, ако не бъде последвано от дела. Агентите на бившата ДС не могат повече да упражняват своите длъжности в църквата и в изповеданията, тъй като са изгубили авторитета си на духовни водачи, се посочва в декларацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА