10 Март, 2018 09:02 11 307 43

МВР връща мобилните камери за засичане на скоростта

  • кат-
  • мобилна камера-
  • радар

От декември тече процедура за купуване на такива камери

МВР връща мобилните камери за засичане на скоростта - 1

Камерите за контрол, поставени в движещи се автомобили, могат да бъдат върнати скоро. Това обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на парламентарния контрол в петък. Той уточни, че това са бъдещи мерки, които ще бъдат прилагани, но не уточни от кога, съобщи "Сега".

"Не ме карайте да казвам какви нови мерки ще има, но ще има камери, които ще се движат по пътищата", коментира Радев.

Идеята за подобни камери не е нова. Първоначално страната купи такива устройства и започна да ги използва, след което обаче Законът за движение по пътищата беше променен и беше въведен текст, който задължава да има предупредителен знак при засичане на скоростта, което наложи демонтирането им.

Радев каза още, че голяма част от старите патрулни коли Opel са с изчерпан ресурс и ще бъдат поетапно подменени. Той уточни, че не всички камери, които са поставени в тях, могат да бъдат инсталирани в новите полицейски коли KIA Те най-вероятно ще бъдат стационарни, като ще бъдат поставени извън автомобилите.

От декември тече процедура за купуване на такива камери.

Снимането от цивилни коли става възможно, след като управляващите промениха Закона за движение по пътищата, и вече не се изисква участъците, в които се снима, да бъдат обозначени със специален знак. Такъв знак беше въведен преди време след тълкувателно решение на Върховния административен съд, което извади от строя за дълго камерите на КАТ. След това обаче парламентът отново промени закона.

Сега в наредбата на МВР, с която се определя как се извършва пътният контрол, няма изискване колата, от която се снима, да е обозначена. Там е записано само, че камерите се монтират в служебни коли и мотоциклети. Освен това се дава възможност да се снима и от движеща се кола или мотор. На практика това значи, че устройството може да бъде монтирано във всеки автомобил, който по документи се води на МВР, но иначе няма никакви отличителни белези.

И в момента пътната полиция снима и издава фишове, но резултатите не са особено обнадеждаващи. Нарушителите обикновено се измъкват от санкции, защото полицията има проблеми с обработката на фотоматериала, както и с връчването на фишовете за глобите. Дори когато бъдат връчени, голяма част от глобите не се плащат, защото куца процесът по събирането им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    50 46 Отговор
    Редно е има много повече камери, след като сме такива говеда само така може да се въведе поне малко ред, даже трябва да започнат и средна скорост да засичат, че ми писна да гледам и слушам състезатели как три часа стигат от София до Бургас

    Коментиран от #14, #24, #30

  • 2 Лост

    57 14 Отговор
    С тез мерки, само Боко ще остане да си джътка напред- назад по магистралите.
  • 3 Лост

    74 9 Отговор
    То да те е страх да излезеш с колата- веднага дърпаш назаде финансово.
  • 4 не съм състезател

    105 1 Отговор
    Няма лошо да има камери има лошо да много пътища да се поставят значи "хранилки" и там да има камери. Хубав, нов път междуградски сред полята и ограничение 60 защото излиза черен път от царевицата.
    Стига с тоя рекет
  • 5 ко праим ся

    68 1 Отговор
    Пак ще гонят и репресират "мишките", а бандитите ще "фучат" с джиповете си необезпокоявани....По номерата им ще ги познаете...
  • 6 Калинка от Герб

    51 2 Отговор
    Първо да осигурят гориво за охранителна полиция за да могат да обикалят из кварталите и селата където стават най много кражби. Едно време махнаха жителството хората да не са като крепостни сега ги ограничават по други начини.Въпроса няма да се реши с 1000 камери а с действаща държава.Не може да хващат водачи без книжки и да се разминават с някаква си глоба която не плащат. И водачи който не могат да пишат да притежават свидетелство за водач на мпс ........
  • 7 питам

    32 13 Отговор
    Винаги когато чуя ,че се е случило нещо лошо с полицаи и или семействата им,ми става топло на душата,жащо ли.
  • 8 иванчо

    52 1 Отговор
    МВР трябва и да промени назначенията. Тези хора, когато ги видя по цял ден само стоят в колите и си гледат телефоните (пазели камерите). Затова ли стачкуват за по-високи заплати ? Стоиш под сянката лятото, на топло зимата.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Реалист

    5 5 Отговор
    Е щом тъй ша мрът кът мухи:)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 МАК

    32 4 Отговор
    Щом ги връщат ще се противо действа!! Е съвсем ше искат да спим !! Няма да ще използвам необходимите средства затова мръсни катски обирджий!! Ще тормозят обикновенните хора а престъпниците със скъпите коли няма да ги пипнат!!затова апелирам да почнем да противодействаме на Обирджийте от Кат!!

    Коментиран от #20

  • 13 слон

    42 1 Отговор
    На кой му дреме за живота ни, пари трябва да се взимат....
  • 14 140

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    При движение с максимално разрешената скорост от 140 км/ч разстоянието София-Бургас, съвсем безпроблемно се взима за 3 часа.

    Коментиран от #16, #25

  • 15 гОСТ

    33 0 Отговор
    Стига с тоя рекет.Да пълнят бюджета с работеща икономика и работни места.
  • 16 Реалист

    2 26 Отговор

    До коментар #14 от "140":

    Само където максималната разрешена скорост на магистралата е 130 ;)

    Коментиран от #18, #19, #21, #41

  • 17 😀😀😀

    8 2 Отговор
    А бензин за астрите ще има ли?
  • 18 хххххххххххх

    19 0 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист":

    До коментар 16 - Реалист
    Преди да се изказваш за това каква е максимално разрешената скорост по закон - първо вземи да прочетеш ЗДП. Там си пише за такива като теб чл.21, ал.1 - Автомагистрала кат.Б - 140км/ч
  • 19 оня същия

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист":

    само дето нямаш книжка
  • 20 Morgoth

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "МАК":

    Ние си противодействаме бре, мигаме си с фаровете за засади, караме с детектори за тези с камера в колата, а стационарните ги има отбелязани по навигациите ни. Да не говорим, че много хора не си и плащат глобите след като бъдат хванати, а ако наказанието е голямо задължително се проверява с адвокат дали тъпия полицай не е сбъркал нещо с което да отпадне изцяло.
  • 21 Morgoth

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист":

    Към момента в България няма нито един път където органичението да е 130. Планира се такова да бъде на продължението на Хемус, което още не е започнато.
    При липса на друг знак на магистрала ограничението е 140, а когато има по-малко то 120 или надолу. Знак 130 не съм виждал.
  • 22 финдли

    23 2 Отговор
    Понеже другите фактори съвсем не могат да ги контролират,хващат се за скоростта.Скапани пътища,шосейно-преносими курници на преклонна възраст(изненадващо преминали ГТП),ТИР-ове и друга товарна сган,които не могат да вдигнат 50 на баир,неграмотни водачи,зле организирано движение и маркировки.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 МВР

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Те за да стигнат за 3 часа знаеш ли КОЛКО ДРУГИ БЪЛГАРИ СА ТОРМОЗЕЛИ, ПРИТИСКАЛИ, СВИРИЛИ И КОЛКО ОПАСНИ СИТУАЦИИ СА СЪЗДАЛИ ТЕЗИ ЛА.НА ?

    Коментиран от #37

  • 25 Петър

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "140":

    Да ама на теория или ако е затворена магистралата само за теб за да си караш със сто и четирдесет,и тув вече ще ти цитирам коментар номер 24: -Те за да стигнат за 3 часа знаеш ли КОЛКО ДРУГИ БЪЛГАРИ СА ТОРМОЗЕЛИ, ПРИТИСКАЛИ, СВИРИЛИ И КОЛКО ОПАСНИ СИТУАЦИИ СА СЪЗДАЛИ ТЕЗИ ЛА.НА ?
  • 26 W222

    4 15 Отговор
    Магистралата е 360 километра,при 140 км/ч се взима за по малко от 3 часа.Има хора които я взимат за 2 часа,3 часа са много за 360 километра по магистрала,най реално е 2 часа и 30 минути,пускаш си автопилота на 150-160

    Коментиран от #29

  • 27 Инвер Паша

    19 0 Отговор
    Придвижването вече става все по мъчително и мъчително...аз мисля че е по харно да имам магаре и да си го яздя хем няма талон хем мога пиян да си се возя няма преглед дънак и още куп рекети
  • 28 Расулюлах

    17 6 Отговор
    По турско управление такъв зор не е било е нали искахте българска държава е на ви ...българското робство е наи страшното
  • 29 Петър

    10 5 Отговор

    До коментар #26 от "W222":

    Ясноооооо,и теб те е ухапала някоя черна мамба и вече халюцинираш и не можеш да четеш написаното по горе,как ще изминеш 360км със скорост 160кмч през цялото време на пътуването,на теория може със 50 присвяткания с фаровете,изпреварване в аварийната лента на колона от тирове и автобуси,създаване на много предпоставки да убиеш невинни и нормални хора които не са ти направили нищо та да се опитваш да ги убиеш

    Коментиран от #36

  • 30 вес

    4 15 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Тебе какво ти влиза в работата за колко стигам до Бургас? Като карам 400 коня, зад малолитражките ли да се влача, за да ти е кеф на тебе? А нали се сещаш, че в крайна сметка камерите са точно за тези като теб!

    Коментиран от #34, #35, #38

  • 31 Бай Тошо

    23 0 Отговор
    Нещо за повишаване на качеството на асфалта нямали да се спомене или само за глоби че е по лесно
  • 32 волен сидеров

    3 0 Отговор
    а да видиме кой кого ,а сига де
  • 33 Kiro

    18 0 Отговор
    За подобни глупости държавата винаги намира излишни милиони от данъците ни. Но като стане въпрос да се ремонтира някой път да се сложи осветление на опасните участъци или да има на някой места асфалт дето задържа водата при дъжд отговорът е винаги един и същ не разполагаме с такава сума.
  • 34 Петър

    11 1 Отговор

    До коментар #30 от "вес":

    Ма за какво са ти тия 400 коня, трябват ти ако си монголец, и с тая глупост-малолитражка, която изричаш хем от кеф хем чувство за мегаломания и величие ми е ясно колко ти е багажа в главата
  • 35 Петър

    11 2 Отговор

    До коментар #30 от "вес":

    Влиза ми в работата за колко време стигаш до Бургас защото може да убиеш нормални хора без да имат вина, по горе сме го написали ама кой да го чете, бих те разбрал да летиш като МИГ 29 към Бургас и като пристигнеш оная работа да ти е станала с 5 сантиметра по дълга, но още никой не се е похвалил че му се е получило
  • 36 Morgoth

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Петър":

    Много зависи от натовареността на магистралата. След Пловдив обикновено има доста по-малко трафик и можеш да си на круиз контрол. А последния път когато ходих до Пловдив по едно време бях в дясна лента със 160, докато в лявата вървяха със 170 и нямаше по-бавни. Разбира се все ще има изпреварващи със 110 и ще се наложи да намалиш, но 360км за да ги минеш за 2 часа и половина ти трябва средна скорост от 144, а не 160. А дали ще бъде опасно, зависи от много неща - трафик, видимост, настилка, автомобил, водач и т.н.
  • 37 Morgoth

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "МВР":

    А тях колко други хора са ги запирали и засичали? А случайно да знаеш, че всеки един от нас мисли по-бързо каращите от него самия за безумци, а по-бавно каращите за смотаняци? А така между другото да знаеш за какво се използват главните букви?
  • 38 Morgoth

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "вес":

    Всъщност, ако искаш да караш като идиот 150 коня са ти напълно достатъчни. Вярно че няма да набираш бързо, но пък можеш да поддържаш 180-200. Повече от достатъчно е за да се претрепеш ;)

    Коментиран от #40

  • 39 ДЮН

    4 1 Отговор
    Мойта е с ROмънски номера.
    Да ми пратят фиша.
    В Румъния.
  • 40 Петър

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Morgoth":

    Принципно си прав, ако всички бъдат принудени да шофират по правлата тоя с Опел Корса 1.3 и тоя с гига, мега якият Мерцедес модел ПИ 3.14 от 400к.с. ще изминат въпросното разстояние за едно и също време
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ПТЖ

    11 0 Отговор
    Преди около 30 години пътувам за морето. Тогава нямаше камери и пр. полицейски глезотии, но имаше почти на всеки 50 - 100 км. милиционер на пътя. Не спираше редовни, но само като видиш фурашката се сепваш и поне още 50 км. си караш нормално.Сега камери на коли на мотоциклети на необозночени коли и едно големо нико с огромни разходи за джоба на данъкоплатеца.
  • 43 Гоце

    4 0 Отговор
    Стига с тези рестрикции бе! Променят си наредби, закони без никой да знае. Научаваме ги от интернет!? Да но не всеки ползва или има време да се "рови"там. Закони, правилници или наредби с широко обществено значение се подлагат на ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ! А не така скрито и тайно. Постоянно попадам на някакви нови "мерки"не само за ЗДП-то, и всички са свързани с взимане на пари. А дали ще има резултат, кой го е еня? Никой.
    Погледнете си пътищата и улиците! Дупка до дупка, вълнички, липса на адекватна сфетофарна уредва и маркировка, тъпо изрисувани велоалеи, само и само да се гушнат едни пари и т.н
    А винаги шофьорите трябва да плащат за всичко. Тогава защо плащам данък и ГО. За да си пълнят гушките някой? Но и това им е малко! Хванаха се за околната среда за дизелите, после иде ред на бензиновите и газовите. Всичко тук се прави за сметка на много хора за да имат полза малко такива. Това е! Нищо не се прави случайно. Овцете ги стрижат защото мълчат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове