11 Март, 2018 13:50 2 601 3

86% от българите никога не са се изследвали за СПИН

  • спин

Едва 11% от група анкетирани декларират, че са си правили тест за ХИВ/СПИН

86% от българите никога не са се изследвали за СПИН - 1

86% от българите никога не са си правили тест за носителство на ХИВ вируса, а 76% не биха били приятели с човек, който живее с вируса.

Това сочат резултати от проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на Сдружение "Здраве без граници", посветено на нагласите и информираността на българите по темата за ХИВ вируса. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1002 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице" между 10 и 18 януари 2017 г.

Едва 11% от всички запитани декларират, че са си правили тест за ХИВ/СПИН. 55% не биха общували с ХИВпозитивен. Само 6% от всички анкетирани пък са се чувствали изложени на риск от заразяване с ХИВ, сочат резултатите.

Едва 11% от всички запитани декларират, че са си правили тест за ХИВ/СПИН, а 86% от българите декларират, че не са си правили такова изследване към настоящия момент.

92% от хората посочват, че не познават човек, който е носител на ХИВ. Няма динамика по отношение на демографските характеристики. Високи нива се отчитат и при най-младите, и при най-възрастните. Тук трябва да се има предвид също и обществената чувствителност по отношение на темата свързана с ХИВ и "безпокойството" да се говори открито по такъв тип тема, отчитат от социологическата агенция

Само 6% от всички анкетирани пък са се чувствали изложени на риск от заразяване с ХИВ.

В проучването са тествани и редица ситуации, които показват обществената нетолерантност по отношение на темата, свързана с вируса на ХИВ.

94% от българите например казват, че не биха се омъжили/оженили за човек, носител на ХИВ. 76% посочват, че не биха били приятели с хора с ХИВ. Това обществено разбиране и дистанциране на хората, носители на този вирус, в голяма степен е предпоставка за криенето на такъв тип информация, твърдят социолозите и уточняват, че и в този случай не се отчита динамика по отношение на демографските характеристики на респондентите.

87% от хората пък посочват, че не биха живели с такъв човек. По отношение на работа се отчита разчупване, като 27% от хората посочват, че биха работили с човек, който е носител на ХИВ. Младите хора в по-голям дял са склонни за сметка на по-възрастните. 57% обаче не биха работили с човек, носител на вируса.

31% посочват, че биха общували с човек, носител на ХИВ, докато 55% не биха. Тук отново се запазва съотношението по отношение на възрастта на хората.

Проучването регистрира и силна неинформираност по отношение на вируса и на болестта.

Един от ключовите въпроси е свързан със стереотипите по отношение на заразяване с ХИВ, както и реалните възможности, коментират от "Тренд". 91% от хората са съгласни, че с ХИВ може да се заразиш чрез сексуален контакт. 8% са на мнение, че човек може да се зарази чрез докосване или ръкостискане. Висок е делът на хората, които не знаят или не могат да преценят дали в такава ситуация могат да се заразят, което е висок дял на незапознатост, смятат социолозите.

35% от хората са съгласни, че човек може да се зарази чрез целувка. Висок е делът на хората (25%), които смятат, че човек може да се зарази с ХИВ от неизмити прибори в кафене или ресторант. Няма динамика по отношение на демографските характеристики. Отново се отчитат високи нива (27%), които не знаят/ не могат да преценят.

92% са съгласни, че чрез преливане на кръв човек може да се зарази с ХИВ. 24% отговарят положително, че човек може да се зарази при разговор с ХИВ-позитивен чрез кихане или кашляне. 21% са на мнение, че човек може да се зарази чрез ползване на обща тоалетна.

Едва 33% посочват, че знаят, че има лечение, което забавя развитието на ХИВ при човек, които е носител на вируса. Данните показват, че по-младите в по-голяма дял отговарят положително за сметка на по-възрастните. 57% обаче не са запознати с наличието на съвременно лечение.

"Данните сочат, че сред българите се отчита ниска запознатост с характеристиките наХИВ, което налага засилване на информационните кампании за болестта", заключават социолозите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пази боже

    7 1 Отговор
    Опазил ни Господ от тази коварна болест, според някои измислена от американците за да контролират прираста на население
  • 2 777

    0 1 Отговор
    86% от българите са нормални хора, а останалите са гнусна джендърско-американска измет, която трябва да бъде нарязана жива на парчета.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове