Last news in Fakti

26 Януари, 2012 16:06 3 631 4

Код "червено" за цялата страна

  • код червено-
  • пътна обстановка
Код "червено" за цялата страна - 1
Снимки: БГНЕС

Обявявам код "червено" за цялата страна на основание на Закона за движение по пътищата.  Това заяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

Код "червено" означава, че времето е много опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част на населението. При код червено е задължително да се следват разпорежданията и всички съвети, дадени от властите. Населението трябва да е готово за извънредни мерки.

На територията на цялата страна се забранява движението на тежкотоварни автомобили над 10 тон, съобщи Павлова. Забраната се отнася и за границите на страната.

В три общини в България е обявено бедствено положение заради натрупалия сняг. Това съобщи Людил Минчев от Централния оперативен щаб при Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"До момента в три общини на страната е обявено бедствено положение от изпълнителната власт. Това са община Ловеч, за града Ловеч, района на Своге и района на Годеч в област София, като в последните две общини има затруднения с придвижване по второкласната и третокласната пътна мрежа, а за община Ловеч са нарушени инфраструктурните функции и социалните функции в самия град", съобщи Минчев, цитиран от БНР.

Поради усложнената зимна обстановка, временно се забранява качването на планината Витоша, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Паднали са дървета на пътя. Екипи на Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" и общинска полиция работят по тяхното отстраняване.

Най-тежка е обстановката на територията на област Русе. По пътната мрежа на територията на областта продължава силно снегонавяване. На откритите места се образуват преспи с дебелина на снежната покривка 70-150 см. Поради силния североизточен вятър, видимостта на места е нулева.

От 16 часа се въвеждат ограничения и за леките автомобили в Разградска област - задължително те трябва да се движат с вериги, съобщиха от полицията в града. Остава забраната за движение на всички видове товарни автомобили, остава затворен и пътят към Русе.

13 населени места в Североизточна България, към 15:30 часа, все още са без електрозахранване в резултат на влошената метеорологична обстановка, съобщават от "Е.ОН България". Засегнати са около 3 000 клиенти в областите Русе (4 населени места), Шумен (4 населени места), Габрово (4 населени места) и Варна (1 населено място).

Броят на клиентите на ЧЕЗ без електрозахранване беше сведен до 11 хиляди към 16.30. В момента най-засегнати остават общините Димово, Брегово и Кула.  От компанията уверяват, че, въпреки изключително тежките условия на работа, се полагат всички усилия за бързото възстановяване на електричеството на всички засегнати абонати.

Информация по всяко време от денонощието можете да получите на горещия телефон 0700 130 20, информират от АПИ.

Още подробности ТУК

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСКАМЕ

    1 0 Отговор
    ИСКАМЕ ДЪРВЕНА ВАКАНЦИЯ!
  • 2 Чичо Скрудж

    1 0 Отговор
    Да! Да градим снежни човеци!
  • 3 таратор

    0 0 Отговор
    код на баба ви фърчилото
  • 4 666

    0 0 Отговор
    Един ден снеговалеж и хоп най-лесно код червено. Направо се чудя как Ханибал премина Алпите 217г.пр.н.е.барабар със слоновете и как Гурко мина Балкана в суровата зима на 1877г.и то без магисграли. Те защо не обявиха код червено. Май нещо здраво куца в сегашните началници.