22 Март, 2018 09:09 4 670 9

Проф. Димитър Иванов: "Инерком" не отговаря на изискванията на ЧЕЗ - майка

  • гинка върбакова-
  • чез-
  • продажба-
  • акции-
  • приватизация

Цялата ни олигархична структура на българската икономиката в момента, 90% се крепи на Гинки

Проф. Димитър Иванов: "Инерком" не отговаря на изискванията на ЧЕЗ - майка - 1

Очевидно е, че „Инерком” е направил залог на акциите на бъдещата собственост на ЧЕЗ – България. Как този залог на акции отговаря на законите в България? Това е противозаконно. Такъв абсурд по света няма. Това се прави в случая и така е получена финансовата гаранция на тази банка срещу която „Инерком” получава победата”. Това заяви в ефира на bTV икономистът от Лондон проф. Димитър Иванов.

По думите му, в целия шум, който се е вдигнал около сделката с ЧЕЗ, има и голяма доза демагогия. „Вдигнахме страхотен шум за една Гинка. Казвам го символно, Гинка е чудесно име, извинявам се на госпожа Гинка Върбакова.

Някак си забравихме, обърнахме гръб на досегашната страница на прехода ни. Цялата ни олигархична структура на българската икономиката в момента, 90% се крепи на Гинки, нашият преход се нарича „Гинков преход”, цялата работническо - мениджърска приватизация, извадена на българския икономически хоризонт – хора, тип Гинки. Българският тип приватизация доведе до този икономически модел, който ражда тези икономически резултати, поставяйки ни на последно място в Европа.

„Прочетох изискванията на ЧЕЗ - майка по отношения на процедурата и в тях няма как „Инерком” да не е представил още при своята неусловна оферта източниците си на финансиране – колко ще бъдат, какви проценти и откъде. И тук възниква основния въпрос – как така една от най-големите чужди банки в България с нейния си филиал в България при всички банкови критерии е разрешила и е дала финансова гаранция на „Инерком”.

„Инерком” не отговаря на тези изискванията да плати тези 329 млн. евро. Тя няма тези възможности, защото, за да плати тези 326 или 329 млн. тя трябва да участва днес минимум с 33% – 34%, тоест, тя трябва да даде около 106 млн. евро собствено участие.

Иванов каза, че би посъветвал премиера час по-скоро с оглед на предстоящия арбитраж да поиска от министъра на енергетиката и министъра на вътрешните работи части от ЧЕЗ, като диспечерските звена за управление, да влязат в списъка със стратегическите обекти. Част от ЧЕЗ влиза там, но друга не влиза.

Данни от Министерството на финансите - какво е развитието по арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България, и нова информация от ДАНС и външното разузнаване за произхода на парите, с които "Инерком" смята да купи дружествата на ЧЕЗ в България. С това ще започне работа по същество анкетната специална комисия на парламента, посветена на сделката на Гинка Върбакова и компанията й за придобиване на електроразпределителното дружество.

"Темата ЧЕЗ не е абстрактна. Случаят изисква техническа и политическа реакция. Някой би могъл да ни обвини в прибързани действия, но не и в липсата на реакция. Когато чуждо дружество в чужда държава провежда процедура, за мен е подозрително страната да знае в момента на избора. Съмнително би било всеки освен комисията по избора да знае кой е избран за купувач. Кой е купувач в реално време, няма как да знаем", каза пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

"Решения в енергетиката е редно да се вземат в много дълъг хоризонт - 10 години напред. Не сме в такава ситуация. Ще ми е трудно да ви заредя по темата с шокиращи подробности. Не мога да претендирам, че знам такива. Още нямаме категоричен отговор дали българската държава ще е съдружник в сделката. Това, което знам, е, че банковите документи имат малко общо с финалния списък от институции, които ще представят пари за сделката", коментира още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    5 26 Отговор
    Професорът да не е едноличния собственик на ЧЕЗ, че той да казва на какво отговаря купувача и на какво не. Това може да го каже само мажоритарния собственик, а той след като е подписал договор значи е преценил.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЪРП

    27 4 Отговор
    ТОТАЛНА АФЕРА И ГРАБЕЖ НА БЪЛГАРИЯ ЗА МИЛИАРДИ, ПОДГОТВЕН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ГИНКОПИТЕК В ТАЗИ НЕСУВЕРЕННА ТЕРИТОРИЯ С ПРОСТИТУТСКО УПРАВЛЕНИЕ!!!!!!!!!!!!!!
  • 4 ПЕЕВ

    10 13 Отговор
    ПРОФЕСОР Е ЗАД ГИНКА СТОЯТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАРИ-СИРЕЧ ВАШИТЕ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Глупак

    13 2 Отговор
    Българите днес са като упоени, по-кротки и по-прости от овце.
    Прост народ
    Слаба държава
    Гласувайте за ГЕРБ
  • 7 Варна

    9 3 Отговор
    За всички е ясно, че става въпрос за пране на пари с които се купува стратегически актив за държавата, а Борисов взема дейно участие в тази сделка.

    Което означава, сваляне на правителството и разследване на Борисов, Гинка , Енергийният, Финансовият и още няколко министри, за конкретният случай.
  • 8 бай Мите

    9 0 Отговор
    Случайно или не от самото начало на сагата ЧЕЗ,никъде не се споминава името на Цветелина Бориславова и възможно ли е /нейната/ Българо-американската кредитна банка да финансира сделката
  • 9 ПЕЮ

    1 2 Отговор
    АМАН ОТ ТАКИВА ПРОФЕСОРИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове