26 Март, 2018 10:20 1 774 8

Захариева: Надявам се Ердоган да не тропа по масата

  • екатерина захариева-
  • реджеп ердоган-
  • тракийски бежанци

Въпросът за обезщетението на тракийските бежанци няма да бъде повдигнат

Срещата във Варна е между ЕС и Турция, а не двустранна среща. Това каза пред бТВ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на въпрос дали темата за обезщетението на тракийските бежанци ще бъде повдигната пред Турция.

Захариева отбеляза, че всеки път, когато има двустранни срещи, българският премиер защитава и поставя интересите на България.

„За съжаление, не за първи път важният въпрос за обезщетяването на бежанците от Тракия се поставя в контекста на политическите дивиденти”, изтъкна външният министър.

„Въпросът за обезщетението на тракийските бежанци е дългогодишен и винаги се повдига, когато разговаряме с нашите турски съседи. Спекулациите, които в момента се чуват, очевидно са желание за изместване на успехите на България във външната политика”, коментира Захариева.

Тя припомни, че споразумението за добросъседство с Турция е от 1992 г. „Ако беше толкова лесно, едва ли не сега на една среща ще решим въпроса, БСП от 1992 г. са били доста време в управлението, имали са и президент, защо не успяха да го решат”, попита Захариева.

„България поставя въпроса за организиране на тази смесена комисия и есента ще има такава смесена комисия, която ще бъде свързана с нерешените въпроси”, подчерта тя.

„Надявам се Ердоган да не тропа по масата във Варна, а да бъде диалог, това е и целта на тази среща”, заяви външният министър.

„Европа казва много пъти на Турция, че трябва да се спазват международните договори и стандартите на ЕС, ако Турция иска да продължи по пътя си за европейска интеграция. Tова ще се случи и във Варна. Не мисля, че Европа ще промени посланието си към Турция”, заяви Екатерина Захариева.

По думите ѝ премиерът Бойко Борисов иска да постигне твърд ангажимент от страна на ЕС, че споразумението с Турция ще продължи да се спазва, за да може Турция да спира натиска на мигранти по българската граница. „3,8 милиона официално са бежанците в Турция. Представете си с призоваването едва ли не ЕС да скъса всякакви отношения с Турция, какво ще се случи първо на България”, изтъкна тя.

Захариева определи като абсурдно твърдението на Антон Кутев от БСП, че в момента България има беззъба външна политика. „Само за 7-8 месеца България постигна толкова външнополитически успехи, които по времето на управлението на БСП могат само да мечтаят. България има изключително активна външна политика, която за първи път от много години позиционира България сериозно на геостратегическата карта”, заяви тя.

Вицепремиерът и външен министър определи като недопустимо допускането у нас без паспортна проверка на половината пътници от самолет на Летище София, след като гишетата на „Гранична полиция” се оказали празни за повече от 10 минути.

В момента тече разследване по случая от страна на МВР и всички отговорни служители ще бъдат наказани, увери Захариева. Такова безотговорно отношение от страна на държавните служители пречи на репутацията ни и на пътя на България към Шенген, призна тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борис

    27 3 Отговор
    Захариева убеждавам се че от човек от който нищо не става го правят министър на герб .До кога ще се оправдавате с БСПи с предишни управляващи?Колко от годините след 89 управлява ГЕРБ?
  • 2 Иванов

    27 3 Отговор
    Захариева, защо не си признаеш, че ви е страх? Ти примерно имаш какво да губиш- милиони в офшорки, власт и свобода. И лек и охолен живот. Па кажи си истината, а не си преплитай езика да ни заблуждаваш, защото ние изобщо не ти вярваме.
  • 3 Смаян

    8 0 Отговор
    Това с граничния неконтрол наистина звучи, като виц и със сигурност ще стане част от "шенгенския" фолклор. Хахаха.
    Истината е, че сме толкова напред в паспортния контрол, че ги проверяваме още при качване в самолета за София.
  • 4 Гого

    11 2 Отговор
    България нищо не може да направи защото сме Африканска държава ако се разпореди Ердоган Бойко и кафета и закуски ще му прави и ще му ги сервира.
  • 5 хахоихи

    8 0 Отговор
    Една предопределена среща на която някой ще коленичи, а другия ще поставя условия. И на това се вика диалог. Но за някой коленеченето е поза носеща дивиденти - т.е пари и колкото повече са те толкова повече е дупенето. А максимата и да спечелим и да паднем пак ще се напием е валидна и за европейците. Става въпрос за пари.
  • 6 Гост

    10 0 Отговор
    Тези от герб се наакаха предварително.
  • 7 бкп

    7 1 Отговор
    По-страхливи управници никога до сега не сме имали. Те нямат кураж да поставят въпросите на масата, а ние очакваме от тях да ни защитават.Да си отиват, има по-смели българи.

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "бкп":

    Кои са,къде са?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове