Last news in Fakti

27 Март, 2018 08:57 1 855 27

Турция иска членство в ЕС

  • ердоган-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • ес-
  • ек-
  • бежанци-
  • визи-
  • членство

Ердоган настоя и за падане на визите. ЕК му обеща пари и подкрепа

Турският президент Реджеп Ердоган поиска от ЕС бързо влизане в общността, премахване на визите за турците и 3 млрд. евро за справяне с бежанците.

ЕС трябва да направи час по-скоро стъпка към либерализирането на визовия режим за турските граждани, каза на пресконференция в резиденция „Евксиноград“ във Варна президентът на Турция Реджеп Ердоган след лидерската среща Европейски съюз – Турция. На нея присъстваха българският премиер Бойко Борисов, шефът на ЕК Жан Клод Юнкер и председателят на Съвета на Европа Доналд Туск.

„Нашата кандидатура за ЕС започна през 1963 г., вече сме 2018 г. и все още не сме нищо повече от кандидат за ЕС, въпреки изминалото време. Искаме час по-скоро да направим тази положителна стъпка“, заяви Ердоган.

„Имаме един друг въпрос, от който очакваме обратна връзка от европейските институции и това е либерализирането на визовия режим за нашите граждани. В началото на февруари представихме нашето писмо на ЕС и призовахме за това час по-скоро да бъде финализирана работата по този въпрос. ЕС трябва да направи час по-скоро своята стъпка“, посочи той. Според него това не трябва да се превръща в политически въпрос и турските граждани не трябва да губят своето доверие в ЕС.

Според турския президент разширяването на ЕС без Турция ще е смъртоносно за Европа.

Според Ердоган друг важен въпрос е борбата с тероризма. Към настоящия момент Турция е цел за редица терористични организации, с които страната ни се бори в и извън своите граници. Миналата година унищожихме около 3000 терористи на ДАЕШ. Затова по отношение на такива чувствителни теми като борбата с тероризма не трябва да получаваме неоснователни критики, а очакваме силна подкрепа. Турция уважава основните човешки права и е правова държава, която ги уважава, допълни Ердоган.

Според него това се показва от народа му, който се стече по улиците на 15 юли 2016 г., когато се случи опитът за преврат.

„Страните от ЕС са стратегически партньори от Турция и ще бъде грешка да се изолира Турция от този процес на партньорство. Турция е важен партньор от геостратегическо значение. С Европа има трайни културни, икономически и човешки отношения. Има общи критични точки, за които има общи интереси. Докато ЕС продължава подхожда по несправедлив начин, няма да се намери решение по Кипърския въпрос, защото ЕС подкрепя някои неправомерни действия на някои свои членове“, подчерта той.

Надяваме се периодът на лоши взаимоотношения между Турция и ЕС да е останал в миналото. „Искам да ви поздравя с найсърдечни чувства. За мен е изключително удоволствие да бъда във Варна по повод на срещата Турция-ЕС. Моят уважаван приятел г-н Борисов ме покани, за което му благодаря. Преди срещата осъществихме ползотворна среща на четири очи. Надяваме се периодът на лоши взаимоотношения между Турция и ЕС да е останал в миналото“, заяви Ердоган.

По думите му Туск и Юнкер са споменали, че трябва да работят повече в сравнение с миналото.

Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск обещаха на Турция да изпълнят финансовите си задължения за бежанците, но не дадоха никаква надежда на Ердоган за визи и членство.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не трябва да има съмнение по ангажимента на ЕС по отношение на трите милиарда евро за Турция. Ангажиментът на ЕС по отношение на бежанците в Турция ще бъде спазен, заяви Юнкер.

В срещата ЕС-Турция в резиденция "Евксиноград" край Варна участваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, президентът на Турция Реджеп Ердоган и българският премиер Бойко Борисов.

По отношение на миграцията не всичко е идеално, но споразумението, което сключихме между Турция и ЕС, се оказва много ефикасно, като с 87 процента са намалели бежанците, идващи към ЕС, каза Юнкер.

Турският народ е един велик народ, често много смел, към когото изпитвам голямо уважение и възхищение, заяви Юнкер на пресконференция след срещата на лидерите на ЕС и Турция в резиденция "Евксиноград" във Варна. Ние искаме Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС. Ние трябва да поддържаме искрен и честен диалог, допълни той.

ЕС и Турция правят голяма грешка като описват различията, които ни разделят, не говорят за общите неща, които ни правят партньори - имаме общи интереси и предизвикателства, на които трябва да отговорим, каза още Юнкер.

Сред общите теми той изтъкна геостратегическите интереси, свързани със сигурността и в енергийното снабдяване. Бих искал намесата в Сирия да става съобразно международното право, изтъкна Юнкер.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС поддържа своя ангажимент да подкрепя усилията на Турция по отношение на бежанците. ЕС и Турция остават много близки партньори по тази тема, добави той.

Туск даде висока оценка на усилията на Турция по отношение на миграцията и отбеляза, че страната е дала приют на близо три милиона бежанци. Ние поддържаме своя ангажимент да подкрепяме тези усилия, каза Туск.

Той отбеляза, че Турция трябва да поеме по пътя на поддържане на демократичните стандарти. Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат и последващите събития, които се случиха. Искаме да окуражим Турция да работи със Съвета на Европа и да не се уронват човешките права и ЕС остава готов да помогне в това отношение, каза Туск.

„Все още не сме нищо повече освен кандидат за член на ЕС. В последните срещи с ЕС обсъдихме стъпките, които трябва да се предприемат, за да се подобрят отношенията между Турция и ЕС. Турция изпълнява своите ангажименти по отношение на борбата с тероризма и бежанците. В момента само от Сирия има 3 млн. бежанци, като добавим и Ирак броят достига до 4 млн. Ангажиментът на ЕС е за 3 млрд. евро. 1,8 млрд. евро получихме към настоящия момент. За сирийците в нашата страна ще бъдем много улеснени, ако получим тази помощ, каза Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 OMG WTF

    16 6 Отговор
    Хахах тоя поне е забавен. Членство в ЕС за пуйките??? Хахахахахах 😂
  • 2 garbage

    7 7 Отговор
    А неговия руски приятел да ли е съгласен с това?Нали вече двамата си праввт алъш вериш с оръжия и др.А руския му приятел се мъчи да разбие ЕС, а феса иска да е в ЕС!

    Коментиран от #4

  • 3 той може и света да иска цингото

    9 3 Отговор
    то и ние искаме 1000€ минимална заплата ама...
  • 4 OMG WTF

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "garbage":

    За това не се бях сетил. ерГРУХанчо, а пита ли шефа си дали може да членуваш в ЕС? Питай го, че той да не членува после в кафявата ти точка...

    Коментиран от #9

  • 5 Рехати

    6 2 Отговор
    ЕС е християнски съюз преди всичко. Големите зад кулисите на Европа няма да дадат никога Muslim да влезе вътре.
  • 6 Салам Алеко

    6 3 Отговор
    Безвизово само за който има 250 000 евро в банка! Неграмотните от Анадола остават при козите! Турция да се учи от нас! Пуснахме малцинствата да се разхождат по чужбина, и ни направиха едно име!

    Коментиран от #7

  • 7 ivan4o

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Салам Алеко":

    то значи 65% от населението на Турция ще получат безвизово пътуване

    Коментиран от #10, #18

  • 8 мнение

    7 3 Отговор
    Враждебността никога не е водила до нищо добро. Не разбирам злостните коментари. Независимо от несъгласието със стила на управление на Ердоган в страната и страха му от кюрдските терористи на първо място, Турция е развита икономически държава, със огромна армия, и приятелските отношения, взаимното уважение не биха навредили нито на Европа, нито на Турция. Имаме претенции за тракийските българи, но забравяме какво се случи с голямото изселничество на хора от турски произход през недалечното минало. Нещата не са и не могат да бъдат едностранни, Турция също има своите претенции и с право. Членството в ЕС освен всичко останало е и контрол над държавата от страна на съюза. Срещата е преминала успешно, нещата са логични. Организираните протестни митинги бяха тъпи и излишни. Уважавай, за да бъдеш уважаван. Българинът обаче е далеч от това, той се перчи, за да угоди на този или онзи и просто се излага. Малка държава, прекалено много партии! А най-важен е разумът и добрите междусъседски отношения.

    Коментиран от #17, #19, #25

  • 9 garbage

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "OMG WTF":

    Питай да ли членува в кафявата ти точка и после устно го поемаш без забърсване от ерГРУХанчо, а шефа ти не му пука какво става с тебе се сетих!
  • 10 Салам Алеко

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "ivan4o":

    Казах ти да не думкаш чутуртъ у земята! 0,65 % заколи си едно прасенце и ще ти просветне!

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Салам Алеко

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "ivan4o":

    Ти луд ли си бе? Ако са 65% от турците, ми то много крадене е паднало бе? А щом си взимал-друг е давал!
  • 13 garbage

    2 2 Отговор
    Всички злини на Европа идват от Азия, руссиянина и феса.Винаги е било така!
  • 14 Панкратий

    4 2 Отговор
    97% в Азия и само 3% в Европа и искат в евро съюза ????А не искат ли да станат щат на Америка ???
  • 15 onq s konq

    2 1 Отговор
    Спорет мене не е лошо да влезат в съюза така европа ше стане още по силна и независима и рушняците ше ги е страх от нас !Даже мисла че ако и Сирия Иран и Египет се приобщат към нас ше станеме световна сила!Те тва е !

    Коментиран от #16

  • 16 Салам Алеко

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Не съм съгласен! Мюсюлманина и циганина не се интегрират, дето и да отидат все магариите ди ще показват! Освен това се мразим! Само че ние ги искаме да са далеч от нас, а те искат д спят от нас, искат и да ни убиват!
  • 17 Салам Алеко

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "мнение":

    Ами ние ги уважихме! Оставихме ги живи и днес им сърбаме попарата навсякъде! Ататурк изкла българите в турция, и днес нямат ороблемите които ми изтъкваш! Ако бяхме постъпили като ататурк, днес какви претенции щеше да има? Няма мюфтийство, клахте клахме и от тук вече сме дружки! И не забравяй думите на Великия Петър; "на турчин вяра да нямаш"!
  • 18 ВМОРО

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "ivan4o":

    Ако 65% от турците има над 250 000 евра в банка изниква въпросът "Защо им е членство в ЕС?"

    Коментиран от #20

  • 19 ВМОРО

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "мнение":

    Добрите междусъседски отношения минават през обезщетенията на тракийските българи. Жертвите на турския геноцид от 1913 година са над 50 000. Раната е все още прясна, затова тонът е остър. Минали са 105 години. Като добавим и 500 години "съжителство" картинката се изяснява. Плюс разни изказвания на Ердоган от последните години добавят негативни краски.
    Престъпленията на комунистическата власт са безспорни. Ние, българите, сме най-потърпевши от тях. Но колко турци бяха убити по време на т.нар. "Възродителен процес"? 50 000? Хайде да не бъдем демагози!
  • 20 ivan4o

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "ВМОРО":

    щот иска Ердо да управлява еу
  • 21 Баба Ванга

    2 1 Отговор
    Туркия ке падне
  • 22 681 БГ

    2 1 Отговор
    Иска ама Нема ! И Баба Ванга правилно предсказва !
  • 23 onq s konq

    1 0 Отговор
    Турция,Сърбия,ЦЕЛИТЕ БАЛКАНИ искат да влязат в ЕС,а ние-да излезем.Боже,колко е несправедлив света и колко глупави държави има в него!
  • 24 Докато Ердоган е начело

    3 1 Отговор
    Докато Ердоган е начело няма как Турция да стане член на ЕС. Да не го ворим, че той върна Турция с деситилетия назад.
  • 25 ей лъжец

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "мнение":

    какво изселничество е имало бе, турците са си в България.
  • 26 Гост

    0 0 Отговор
    Аз пък мисля, че точно в ЕС, Европа ще държи Турция "на каишка"! Първо щат - не щат ще вардят на изток от Анадола. Вече по "почти роднински" няма да е коректно да се заиграват в Егея. Второ, всеки заблуден "бежанец" ще им го връщаме. Трето и много важно - Турция ще запълни финансовата дупка на UK! Почти. Все пак ЕС не значи Шенген!!! Т.е. граничният контрол си остава, също и митническия "по желание" на границата или във вътрешността на България. "Селектирано"! За абитата ще отпаднат червеният паспорт и ТИР - карнета. На превозвачите ще им е по-лесно, определено. Документално, не че няма да дремят по опашките пак. Положението ще е мнооого по-спокойно. Ще отпуснем уж контрола за сметка на самоконтрола! Въобще има си пинизи тази работа.
  • 27 Патриот

    0 0 Отговор
    Тоя автор е много активен днес!
    Всяка трета прочетена статия от мен днес не е негова.
    Явно чичо Сорос му е пуснал аванс.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове