Last news in Fakti

5 Март, 2012 17:08 1 103 2

Отричат спекулация с цените на яйцата

  • яйца-
  • кокошки

Няма спекулация с цените на яйцата – това е официалната позиция на Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциация на земеделските производители в България /АЗПБ/. Повод за декларацията, пратена до медиите, е увеличението на цените на яйцата през последните дни.

„Намалението на яйцата на пазара е предизвикано от унищожението на голям брой кокошки през февруари 2012 г. Производителите бяха принудени да прибягнат до такава мярка, за да могат да издържат финансово, поради големите инвестиции, които направиха за преоборудване, за да отговорят на изискванията за хуманно отношение към животните“, обясняват от  Асоциация на земеделските производители в България.

Както е известно от началото на 2012 г. производителите на яйца от ЕС трябва да изпълняват изискванията на Регламент 74/1999 ЕО за хуманно отношение към животните. Според него се наложи подмяна на инсталациите за отглеждане на кокошки-носачки, въведени в експлоатация преди 2005 година. Поради тази причина в България голяма част от производителите намалиха капацитета на фермите, а друга част в момента реализират инвестиционни проекти. Трудностите за преоборудване са предизвикани от ограничените инвестиционни възможности на производителите, които през последните две години работеха нерентабилно в условията на финансова криза и постоянно повишаване на цените на зърнените култури и дъмпингови цени на яйцата от някои производители от страни членки на ЕС.

Великденските празници са характерни със завишеното потребление на яйца, но цената вероятно няма да отбележи голям ръст. Производителите на яйца са повече от 100, търговците са големи международни вериги, които работят в силна конкуренция и гарантират пазарното формиране на цената на яйцата.

Възстановяването на поголовието в страната ще се осъществи сравнително бързо, ако усвояването на средствата по европейските програми се подобри и се върне интересът на инвеститорите. Въвеждането на новите технологии изискват големи инвестиции, налагат високи стандарти и ще повишат себестойността на яйцата. При пазарна икономика цената се формира от търсенето и предлагането в условията на общия европейски пазар. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иво

    0 0 Отговор
    Поляците ще ви излекуват вас.И Найденов неможе да ви спаси.
  • 2 Турбоманя

    0 0 Отговор
    Еййй м@ма ви бееее... не мога да се сдържа да не се разпсув@м!!!!
    Как така за малко спряха вноса и всички "земеделци" решиха, че сега ще е тяхната "коледа"?!?!?
    Сега ще е "ден, година храни"!
    Народе, само гледай как след като пка започне вноса на яйца или ще се вдигне митото за тях или ще се завишат критериите за внос, само и само цената на яйцата да не падне под 0,30ст.