Last news in Fakti

1 Февруари, 2012 12:37 1 322 0

Депутати от ГЕРБ нищят полицейското насилие (обновена)

  • парламент-
  • полицейско насилие-
  • скравена-
  • мировяне-
  • мирослава николова

Опозицията отказа да участва в новата анкетна комисия, в нея остават ГЕРБ и един независим

Депутати от ГЕРБ нищят полицейското насилие (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Създаването на анкетна комисия в парламента, която да нищи последните случаи на полицейско насилие и натиск, отне няколко часа на депутатите. В остър спор за предмета и състава на комисията влязоха всички парламентарни групи. След гласуването стана ясно, че трагичните събития в Перник, свързани с убийството на 17-годишната Мирослава Николова, няма да бъдат разследвани отделно от депутатите, които отхвърлиха такова предложение на червения депутат Мая Манолова.

Ябълката на раздора се оказа предложението комисията да бъде съставена на квотен принцип, с което числено предимство в нея да има ГЕРБ. Опозицията отказа да участва в подобен орган, с което на практика управляващите ще останат сами в бъдещата комисия.

Чуха се отново призиви за оставката на ресорния министър Цветан Цветанов, а от БСП предупредиха управляващите, че идва нов вот на недоверие, подкрепен този път от четири парламентарни групи.

Комисията ще разследва събитията в Перник, Скравена, пребиването на семейство Начкови от Мировяне и случаят на бизнесмена Иса Бесоолу за политически натиск. Въпреки че не е уточнено кои точно събития в Перник ще са в обхваната на комисията, вероятно става дума за самоубийството на единия от задържаните на убийството на Мирослава – Стойчо Стоев – Чочо, който се застреля пред полицаи. 

„Не трябва да се преекспонират тези теми и да се нагнетява страх в българските граждани. Не трябва да създаваме комисия, която да цели продължаване на внушенията“, заяви Искра Фидосова от ГЕРБ, която аргументира предложението за създаване на комисията.

По предложение на ГЕРБ комисията ще се създаде на квотен принцип – с шестима представители на управляващите, двама червени депутати, двата от ДПС и по един от Синята коалиция, „Атака“ и един независимост.

В крайна сметка се оказа, че в нея ще участват само 7 – шестима от ГЕРБ и един независим. Органът ще ръководи Красимир Ципов (ГЕРБ).

Не се прие предложението на Мая Манолова (КБ) комисия да бъде на паритетен принцин. „В тази комисия ГЕРБ ще останете сами със себе си. Тази комисия ще се превърне в параван, която да скрие от българските граждани истината за полицейското насилие. Няма да участваме в този фарс. Никой няма да ви вярва, всички ще ви се смеят. Следва вот на недоверие“, заяви тя.

Лютви Местан от ДПС обяви, че е бил подслушван незаконно по време на предизборна кампания и ще отнесе казуса до европейските институции. 

Манолова описа ситуацията с народната поговорка „Мижи да те лъжа”, Ето защо червените няма да участват в комисията, тъй като на практика ГЕРБ ще разследват савмите себе си. „Атака“ заявиха същото становище.

Иван Костов изтълкува гласуването по следния начин: „Народното събрание иска да прикрие истината с телата на народните представители от ГЕРБ и други хора“. „Синята коалиция няма да излъчи свой представител, предлагаме да го заместите с независим, но непременно субсидията му да минава през ГЕРБ, иначе ще бъде неразумно“, заяви той.

Лютви Местан от ДПС отново защити тезата си от преди дни, че защитаването на полицейското насилие от страна на властта се превръща в политическо насилие. Той остро критикува управляващите, че се опитват да заглушат критиките на опозиция: „Ежедневно сме свидетели на клевети по адрес на съда, на натиск по адрес на съда“. Местан ще сезира европейските институции за случая с бизнесмена Бесоолу, срещу когото било употребено полицейско насилие за политическа репресия.

Вчера вътрешната парламентарна комисия изслуша цялото ръководство на МВР за трагичните събития в Перник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА