Last news in Fakti

22 Април, 2018 09:18 10 909 28

10 строителни предприемачи дали показания срещу кмета на Младост

  • десислава иванчева-
  • схема-
  • снимка
10 строителни предприемачи дали показания срещу кмета на Младост - 1

Скандалът „Младост” се разраства. Появиха се нови разкрития от разследването срещу кмета на района Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, арестувани зрелищно преди 4 дни.

10 са строителните предприемачи, които са дали показания срещу Иванчева. Александър Ваклин е само един от потърпевшите, разкрива бТВ.

Първо пред bTV той разказа за схемата, по която му е поискан рекордният подкуп от 70 хиляди евро. Според адвокат по делото обаче има манипулация на доказателствените материали.

Александър Ваклин разказа, че не е имал никакво намерение да даде на Иванчева въпросните 70 000 евро, но го направил, защото не искал изнудването да продължава.

Вчера се появи информация, че парите вече са му върнати. Бизнесменът заяви обаче, че това не е така. След като е осигурил сумата, парите са взети, за да се маркират със специално химическо вещество. Върнати са му, обясниха от прокуратурата, но само за да ги предаде на посредника в деня на акцията. В момента белязаните 70 хиляди евро са доказателство по делото.

За адвокатите по делото доказателствата за рекордния подкуп са спорни. В новата комисия за борба с корупцията обаче нямат съмнения. „Аз съм сигурен, че тези доказателства са в пълна степен достатъчни за една осъдителна присъда”, коментира председателят на комисията Пламен Георгиев.

Защитниците недоумяват как точната сума пари е осигурена, преди още да се разбере размерът на подкупа.

„Парите, които Ваклин е предал на следователите за въпросния подкуп, са предадени на 2 април. В постановлението за привличане като обвиняема на Десислава Иванчева пише, че подкупът е поискан на 13 април. Как така едни пари вървят изпреварващо по-бързо, преди да са поискани”, попита Ирен Савова, защитник на зам.-кмета на района Биляна Петрова. От прокуратурата уточниха, че Иванчева е поискала подкупа не през април, а в края на март. Предаването му обаче се забавило.

„Единственото, от което се притеснявах, е да не изтече информация, при която да се покрие. Бях шокиран от невероятната наглост. Това, което тя поиска, премина нормалните морални граници на всеки”, категоричен е Ваклин.

За забавени от Иванчева преписки и за натиск да заменят имотите си разказват и други потърпевши. „След като видях, че няма резултат със законови средства да си приключа проекта, трябва да направя това, което искат от мен – да си подам заявление за дарение на имота”, каза Светлана Дементиенко.

„Давани са други подкупи. Хората са ми споделяли как Иванчева, под благовидния претекст да се направи реконструкция на градинка, е искала 20 хиляди лева. Но не инвеститорът да я направи той, а тези пари да бъдат преведени по определена от нея сметка. Това на вас на какво ви прилича? Това дали е рекет? Рекет е”, категорична беше Елена Николова.

Жалбите на потърпевшите в общината обаче не са довели до никакъв резултат. Ден след като съдът остави Иванчева, заместничката ѝ и посредника в ареста, адвокатите обявиха, че прокуратурата не може да докаже подкупа. От обвинението обаче контрираха, че доказателствата са достатъчни за осъдителна присъда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боже пази България

    33 73 Отговор
    Да включа ли и моята фирма към тях, та да се облажа и аз?
    Безочливи крадци! Една беззащитна жена можете само да нападнете. За нищо друго не сте способни.
    В Либия мед-сестрите бяха нападнати от мюсюлмани, а в България избиват собственото си население. От такива ръководители благоденствие е невъзможно и държавата ни отива към гибел.
    Всичките ни ръководители са възпитаници на мародерите от БКП.

    Коментиран от #2, #9

  • 2 АЗ СЪМ

    38 26 Отговор

    До коментар #1 от "Боже пази България":

    Парите намерени в колата на беззащитна жена са на БКП.

    Коментиран от #21

  • 3 Янка

    14 8 Отговор
    Дела до осъждане е евективна присъда над пет години затвор
  • 4 onq s konq

    26 15 Отговор
    Част от парите намерени в колата на Иванчева са взети на заем от предприемачите със устна уговорка за срок на връщане,а друга част са й дадени за съхранение в Общинската каса поради ненадежността на БГ-банките и в частност на фалита на КТБ.ЗЛИТЕ АМЕРИКАНЦИ обаче подучват предприемачите тласкайки ги към лъжесвидетелство ,а целта е ясна-УДАР ПО ИКОНОМИКАТА НА КВАРТАЛА И ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯТА МУ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дългият

    41 2 Отговор
    Всички на детектора на лъжата и ще се разбере истината....поне отчасти...
  • 7 месара

    34 21 Отговор
    според мен, за нощната птица - палавата кметицата, повече не трябва да се пише, вкарват я в затвора за 20 г. а ние просто я забравяме!
  • 8 Анонимен

    31 11 Отговор
    Не защитавайте крадливите кметове на София ,защото в столицата гр. София пазара на имоти и цените им са БАЛОН НАДУТ НЕРЕАЛНО ДО ПРЪСВАНЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Отворете сайт за имоти и ще ви се изправят косите ,да видите какви цени се слагат и то конкретно в Младост.
    Корупцията на кметовете допълбително вдига цените на квадратен метър площ зашото и без това алчните строители си слагат 100 % надценка и си калкулират и рушветите към кметовете като тази Иванчева.
    В Младост и като цяло в София има нужда от още много строителство на нови жилища защото има търсене и хората няма къде да живеят.Вижте колко апартамента се продават в Младост ,и ще разберете за какво ви говоря .
    Липсата на строителство и подкупите спират строителните фирми и цените стават космически и спекулативни,защото няма предлагане на жилища достатъчно.
    Иванчева си прибира парите и после ще плащате 2000 евро на квадрат.Крайно време е да се каже истината за строителния балон който се наду в София !!!
    Банките също го надуват заради евтините кредити които раздават и извратената си лихвена политика на почти отрицателни лихви по парите на хората !!
    Корупцията на кметовете обаче също е фактор за образуването на новия имотен балон в столицата !!!!
    Пазара е нереално надут и цените са
  • 9 Да да

    24 18 Отговор

    До коментар #1 от "Боже пази България":

    Ти си БКП! Такива като теб са позор за България! Защо защитаваш престъпник? Нека бог да пази България - от такива като теб
  • 10 незнайко

    24 8 Отговор
    10 добре, но защо само на този който е подал сигнал се казва името ??? Кои са дргите 9 имена ??? По тази логика могат да кажат, че са 20 !!! Взимат ни за канарчета и ние вярваме каквото ни кажат !!! Кой е сложил парите в колата ??? Да го видя, няма да го повярвам !!! Вече не се разнасят пари в куфари !!!
  • 11 Госта

    23 3 Отговор
    Оставете въпросът с подкупа на съда. Но не е ли странна активността на разни пордлизурковци, които започнат да "донасят" след ареста? Защо мълчаха досега и се разтичаха след ареста? Не са ли чакали като мишки съдействието на тази, срещу която донасят? И дали са целите в бяло или са просто раздавачи на подкупи, които просто са усетили накъде отиват нещата в района?
  • 12 Гост

    9 7 Отговор
    И как според теб държавен служител взима 70 хиляди евро подкуп ......да не би по сметката където му превеждат заплатата.....
  • 13 Bahti

    25 3 Отговор
    Да позная ли от коя партия са предприемачите? Xaxaxax
  • 14 Инвеститор

    25 6 Отговор
    Тоя тъпанар дето се е опитал да подкупи кметицата, но не му се е получило защото явно не е в час с датите и времето, сега не може да си вземе парите обратно защото са доказателство по делото:):) И като се има предвид че адвокат е Марковски, определено няма да си ги вземе тези 70 000 eur, защото това дело може да се проточи с години:):)
  • 15 iQ-5

    13 5 Отговор
    Схемата 1- поставено лице на ГЕРБ 2- ,,посредника" е Троянски кон 3- жертвата
  • 16 Валя

    10 3 Отговор
    Първо да се знае че не защитавам кметица или строител,второ се питам същите тия строители дали знаят че ако хората имаха време и нерви да се занимават колко много сигнали срещу техните нарушения биха се получили,строене и шумотевица в часове извън работно време,прах и кал се разнасят на всякъде,поне половината от изискванията за строеж липсват,нямам против нека си строят но защо не спазват благоприличие,лично съм се убедила че половината замърсяване с прахови облаци идва точно от строежите
  • 17 Валя

    8 0 Отговор
    Ето един пример:-не помня името на фирмата строител може би да беше нещо свързано с Strabag,цялата сграда беше опакована,около оградите нямаше прашинка,имаше изградена автомивка,която не позволяваше прашинка да бъде разнесена от самосвал или бетоновоз,въобще спретнато и благоприлично,но за съжаление това е единствения път в който съм видяла подреденост при строеж до момента
  • 18 Овен

    14 5 Отговор
    Поредната Гроб опа Герб далавера както и с КТБ ...
  • 19 Овен

    12 5 Отговор
    Малко са 10 вече са 100 който рита срещу мафията Герб това го очаква...
  • 20 Враг

    7 2 Отговор
    Сигурно и това не са инвеститори които се жалват а кметицата и защитата и ще ги изкарат извънземни. Как така не е казала още че има амнезия. А може и да мине за невменяема то и ще и отива. Разберете едно няма как като някой ми обещае едно нещо после се отметне и почне да ми прави въртели и се чуди как още някой лев да ми измъкне а през това време ми блокира заради алчност милиони да се остави не наказана, без значение каква ще е цената и жертвата. Крайно вте не е да си понесе някой отговорност.
  • 21 Пешо

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "АЗ СЪМ":

    Не са парите на БКП, а са на ГРОБ.
  • 22 Чичко Доктор

    5 0 Отговор
    България е обречена на комунизъма ! Няма лечение ....
  • 23 Дани

    13 4 Отговор
    Защо този Ваклин е потърсил първо нейни близки познати за да лобират за строежа му в местността Камбаните където е защитена територия и когато не му се е получило потърсил как да я махне от поста и!Защо парите му идват от офшорки и каква е връзката му съденият вече за подкупи бивш министър на отбраната Николай Цонев.На кого пере парите този Ваклин и кой е истинският собственик на строителните дружества на инвеститора!Защо чак сега се намериха и други които да обвинят Иванчева и трябва ли съдът да вярва само на думите им!Къде е записът за който Гешев твърдеше че била записана Иванчева как брои парите.За една пачка от пари цял кашон ли е нужен и как се броят белязани пари без да си оцапаш ръцете отдолу!Защо се бързо са върнати парите вместо да ги проверят за отпечатъци. Отговорете си на тези въпроси и тогава пак обвинявайте Иванчева която единствена от 25 райони кмета в София не е от ГЕРБ!
  • 24 СЪДИЯТА

    5 2 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ЕДНА ЛЪЖА,КАТО Е ПОВТОРИШ ДЕСЕТ ПЪТИ ПОДРЕД ,СТАВА ИСТИНА. СЕГА СЕ СЕТИХА И ДРУГИ,ЧЕ БИЛИ ДАВАЛИ ПАРИ НА РЪКА И НА ЧЕТИРИ ОЧИ.КОНСПИРАЦИЯТА У НАС РАБОТИ С ПЪЛНА СИЛА В ПОЛЗА НА СИЛНИТЕ НА ДЕНЯ.
  • 25 Васил Левски

    5 0 Отговор
    Само прочетете какво пише "хората са ми споделяли че иска подкупи"
    Интересно как се застрои в Кръстова Вада като не можеше, а за Студентски град да не говорим. Това защото само тази кметица иска подкупи, така казаха от столична община.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Варна

    4 2 Отговор
    След толкова много информация за кражби и изнудване от страна на Борисов, Цветанов и приближените им от 2009 година насам...
    - Кой да вярва на властта?

    Че ни разиграха фиаско, това едва ли има човек освен трол или партиен член на ГЕРБ, който да го отрече.

    Няма да заставам на страната на въпросната! - Но след толкова зло, което сториха Борисов, някак го приема с безразличие!
    Имаме повече пенсионери, повече цигани, повече неграмотни, повече емигранти и в крайна сметка повече служители в апарата на държавата, които в крайна сметка са на заплата от бюджета! - Всяко година имаме нови и нови служби, без да са закрили нито една стара. Сега имаме освен данъчни, икономическа полиция, ДАНС, мобилни звена на митничари, ако щете и ДФИ, КТ, специализирани съдилища и прокуратури и КОНПИ... И всичките тези се борят с корупцията и измамите! ... - Има ли нужда от повече думи? - А! -Може би да! - Близо половин милион души са емигрирали от 2009 година насам!
    - Питам Ви какво още искате да се случи за да излезете на улицата и да смачкате целият, корумпиран държавен апарат?
  • 28 среднощен

    1 0 Отговор
    Проблемът с корупцията е голям, но не само за България. Когато икономиката на страната не работи добре, този проблем слиза надолу по етажите на обществото. Всички сме отговорни за реалността в България, кой с действие, кой с бездействие...! Най-голямото изкушение си остава в правилното разбиране на истината: "Отдайте прочее кесаревото кесарю и божието Богу". Май е останало само кесаревото!? А иначе ако се "реже" до здраво, в сегашното състояние, има опасност режещият да си отреже ръката!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове