Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 16:15 973 1

Само „забележка“ за Янева за 43 забавени дела

  • владимира янева-
  • забавени дела-
  • сгс

Висшият съдебен съвет (ВСС) наказа председателя на Софийския градски съд Владимира Янева със забележка за забавени 43 дела. Предложението на дисциплинарния състав бе одобрено със 17 гласа „за“, двама се въздържаха.

Само преди две седмици ВСС наказа председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова с 15% намаление на заплатата за 2 години заради 57 забавени от нея дела. Това е най-тежкото наложено наказание заради просрочените решения на съдиите от наказателната колегия в СГС.

Преди два месеца ВСС наказа колегата на Янева в градския съд Владимир Астарджиев с 10% намаляване на заплатата за 6 месеца. Забавените от него дела са с 12 по-малко от тези на шефката му. Иван Коев, който е забавил 32 дела,  се размина със "забележка"

Проверката на наказателната колегия бе извършена през юли от съдебния инспекторат, който се задейства след публикации в медиите, че Владимира Янева е забавила делото "Софийски имоти", след като преди години е сключвала от името на баща си изгодни сделки с подсъдими шефове на дружеството.  

След разкритията в пресата главният инспектор Ана Караиванова възложи проверка на цялото Наказателно отделение. От нея стана ясно, че Мирослава Тодорова и Владимира Янева имат най-много просрочени дела. Председателят на съдийския съюз е с 57, а шефът на градския съд е с 43 просрочени дела.

Във въпросния период обаче шефката на ССБ Мирослава Тодорова е разгледала 436 дела, от които е приключила 333, докато Янева е разгледала 369 и е приключила 270 от тях. Справката за натовареността на съдиите в СГС показва, че и през 2011 г. Янева е сред най-слабо натоварените магистрати.

Шефката на градския съд бе оправдана още от комисията за конфликт на интереси по случая със "Софийски имоти", а след това прокуратурата не протестира решението. Етичната комисия във ВСС също не откри проблем с поведението на Янева.

Сред другите съдии със забавяния бяха Мими Петрова (34 просрочени), Мариян Марков (23), Петя Крънчева (23) и Георги Ушев (21). Мариян Марков беше наказан със забележка от Владимира Янева, Георги Ушев стана шеф на Специализирания наказателен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪРЖАВА

    0 0 Отговор
    НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА