25 Април, 2018 20:13 2 596 24

Жена почина в болница, не успяла да плати лечението си

  • починала-
  • болница-
  • лечение

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на Здравното министерство, Здравата каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа.

Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства.

Пациентката обаче не дочакала този момент. Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, със задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието и не позволявало да бъде оперирана, затова следвало да се постави клапа по неоперативен път.

Необходимите за целта клапи обаче се покриват в много малка степен от Здравната каса, обясни пред радио Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Това са клапи, които се поставят с катетър, без операция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с редица придружаващи заболявания. Тя няма как да издържи сърдечната операция. Но, за тези изделия, които се поставят без операция, Здравната каса заплаща 2600 лева, а те струват между 15 000 и 20 000 лева.

От болницата са отложили поставянето им, докато се намери някакво решение. Жената обаче не е могла да чака”, обясни Кацаров. Преди месец е имало предложение подобен тип изделия, от които имат нужда не повече от 50 души у нас годишно, да се заплащат напълно от Здравната каса.

„Не да се осигури за всички, макар че всеки нуждаещ би предпочел да му се постави клапа по неоперативен път. Предложението бе да се осигури за хората, за които този тип интервенция е животоспасяваща и сърдечната операция не е алтернатива. За съжаление обаче то не беше прието”, допълни Кацаров.

Според специалисти заради решението Касата да не заплаща въпросните изделия изцяло, до края на годината няколко десетки пациенти ще починат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 681

    69 4 Отговор
    Държава от ИЗРОДИ сме!! Г-да управляващи, именно това е начина да изгоните всички от тази Държава! И вие го следвате неотлъчно!!!

    Коментиран от #15

  • 2 гражданин

    29 1 Отговор
    да не забравяме , че сме на биологично ниво и сме смъртни.......................
  • 3 Име (като гост)

    30 4 Отговор
    Е сега какво айде на бунт или може само протести против циганите да правим.Къде са сега футболните хулигани . Докога ще търпим този геноцид , докога?

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    45 3 Отговор

    До коментар #3 от "Име (като гост)":

    Хората тук не са важни, по-важни са бездомните кучета и няколко бора в Пирин.
    Тук се излиза на протести в защита на някакви си лъвчета или срещу ски писти. Заслужаваме си да мрем по този гнусен начин!
    Ако беше циганка, всички мръсни НПО-та щяха да се втурнат да помагат, но за българите никой няма да си мръдне пръста.
  • 5 КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

    23 6 Отговор
    За сметка на това всички здравно НЕосигурени имат пълни права на пациенти при спешна нужда от медицинска помощ, включително при раждане, затова в циганските махали и в селата често викат екипи на спешна медицинска помощ или такива пациенти при нужда отиват директно в "Пирогов" или в спешния център на друго лечебно заведение.
  • 6 Айде

    18 5 Отговор
    Висша форма на капитализъм.
    Те това е нормално за запада,свиквайте.
  • 7 Варна

    23 2 Отговор
    Ми избирайте ги пак същите на следващите избори!
  • 8 ВЪН ОТ ЕВРО ВИЛАЕТА

    16 2 Отговор
    РАЗГРАДЕНО село, БЕЗ кучета.
  • 9 Гост с име

    19 2 Отговор
    Вместо да даваме милиард и нещо за две нови хвърчила с които ще плашим гаргите да вземем да спасим някой живот.
  • 10 Froid

    18 0 Отговор
    Това ни очаква в бъдещето , Богатите ще живеят над 120 години , а бедните до 70 . 100 000 лв. - 50 години повече !
  • 11 Пец

    24 1 Отговор
    На бас,че ако касата започне да ги плаща тези 50 души дето имат необходимост ще растат с поне още 200 на година!Жалко за жената.Тук бих попитал лаконично...ако това беше депутат или негов роднина щяха ли да сложат клапата или отново щяха да чакат да умре като куче!

    Коментиран от #13

  • 12 Не е голяма загуба

    1 15 Отговор
    Поредната цингарела
  • 13 onq s konq

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Пец":

    А защо само депутат споменаваш,а не митничар,граничен полицай,съдия,мастит адвокат,прокурор,дайаджия,катаджия,мутра,министър,зъболекар,лекар,кмет,бизнесмен,наркодилър,реститут,собственик на хотел,собственик на ресторант,собственик на фабрика,собственик на завод,зърнопроизводител и т.н и т.н.,които БЕЗ ПРОБЛЕМ ЩЕ ИЗВАДЯТ ТИЯ ЖАЛКИ 20 ХИЛ?!А колко пенсии хвърлят през балкона по 40,50,60 хил. лв на алоизмамници?Ей...в народа има МНОГО ПАРИ,НО НЕ ГИ АФИШИРАТ!И никога няма да те поканят на гости за да видиш какво има в тях,но по МПС-ТАТА ЩЕ СЕ ОРИЕНТИРАШ!А че ежегодно в БГ влизат НЯКОЛКО МИЛИАРДА ПРЕВОДИ ОТ ЧУЖБИНА...това си е отделно.Верно че има много бедни,но това е защото има МНОГО БОГАТИ и всякакво вмешателство в социалното световно развитие чрез измисления СОЦИАЛИЗЪМ който да намали социалното неравенство ПРЕТЪРПЯ ПЪЛЕН КРАХ.Апропо... и в русия е така,но много по-ХАРД:)
  • 14 Пенсионера

    12 0 Отговор
    ДАНО ГОСПОД СЕ ГРИЖИ ЗА НАС , ДЪРЖАВАТА НИ ЗАРЯЗА.
    Защо ми удържаха цял живот данъци ?
  • 15 Антон 1

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "681":

    Заради тези получовеци , който ти дават минуси за написаното , младите са на Т2 !
    На всички дали минуси на този коментар казвам :” Майка ви ме е права и сестрати не е права и леля ви не е права “!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 no name no face no number

    5 1 Отговор
    Здравеопазване и образование трябва да са безплатни това е. Както е все още така в Куба и някои други държави. Едната съм си я избрал да живея там и ще си я запазя в тайна. Мутренската клоака ...........си трака. Бих се борил за промяна, но сам не мога а други не виждам.
  • 18 гост

    9 0 Отговор
    Е до тук стигнахте. Не ви е срам. 30 години грабите и унищожавате това което с пот на челото градихме за да сте добре вие, а ние спокойни да изживеем старините си. България беше силна и горда държава. Какви сте сега? Безсрамни нещастници, хайдуци, измамници и хрантутници. И никой не работи. Тия като мен явно са виновни, че не ви възпитахме както трябва. Погубихте държавата, плюхте на достойнството си. Срам. Срам.
  • 19 ААА НЕ САНИРАНЕТО НА ПАНЕЛКИ

    0 0 Отговор
    Е МНООООГО ПО ВАЖНО.
    С УВАЖЕНИЕ: ПАРЛАМЕНТА.
  • 20 фонзи

    1 0 Отговор
    Това е голата истина дами и господа - нямаш ли пари УМИРАШ като куче и никой не го е.е за теб ! Висша форма на демокрация .
  • 21 залисия

    0 0 Отговор
    България е бедна страна в която се краде много, и не само от политици. Здравеопазването е страшно скъпа услуга. Минималната ЗО, а без ЗО сте просто мъртви, не може да покрие дори отвратителната храна в държавните болници, още по-малко такива оперативни интервенции, които дори и не са от най-скъпите. Частна ЗО в комбинация със здравословен начин живот може да минимизира, до някъде, риска от подобна ситуация. Здравеопазването е като всичко останало. Всеки кара кола според джоба. А безплатно такова няма никъде, освен ако не искаме да ни вдигнат данъците с по 5-600%. Но тогава ще възникнат други проблеми. Безплатния обяд е химера която в нашата бедна корумпирана държава е още по-невъзможен и то за по няколко лева на месец. А за кандидат имигрантите, не сте живели в чужбина, още по-малко сблъсквали с тяхното здравеопазване. Ако си мислите че ще ви правят операции безплатно... да ама не.

    Коментиран от #24

  • 22 Йордан

    1 0 Отговор
    Браво!!!
    Нека се надписваме по новите и форумите в кибер пространството. Нека мрем и продължават да ни водят като ши..но стадо добитак. Нека започнат да ни пенсионират на по 75 та да е по-сигурно, че пари държавата за теб няма да даде, па макар да си ти ги е взимали цял живот. А и по случайност ако успееш да се пенсионираш жив, дано не ти се налага да ти дава нещо, защото това е примера какво те очаква.
    Бог Ви прости госпожо!
    Срам ме е, че даржавата сме ние- АЗ, Ти, Вие- НИЕ!....... Докога, хора...., докога ще цъкаме с уста по форумите и ще пишем поредните коментари и ще чукаме на дарво, че не сме ние на мястото на клетият човек изпаднал в нужда ша шибани пари за да може да ЖИВЕЕ!?
  • 23 боцмана

    1 0 Отговор
    Хич не мога да разбера как стават тези работи в здравеОПРАЗВАНЕТО в България . Парите се дават на здравните каси , те си построиха палати във всеки град , обзаведоха ги , назначиха персонал , накупиха коли , плащат си и добри заплати и колкото остане го пръскат по болниците както намерят за добре и резултатът е налице .
  • 24 семи проф

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "залисия":

    Брей че си умен ...Безплатно здравеопазване нямало никъде ...Има го в много държави ...например в ФИНЛАНДИЯ ...може би знаеш тази държава ...понеже си,, много информиран"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове