Last news in Fakti

28 Април, 2018 11:38 3 553 10

Санират още 42 000 сгради в следващите 25 години

  • саниране-
  • сгради-
  • жилфонд-
  • мррб

До момента програмата на ГЕРБ струва на данъкоплатците 2 милиарда лева

Санират още 42 000 сгради в следващите 25 години - 1

Правителството планира да обнови близо 42 000 жилищни сгради в следващите 25 години. Това стана ясно при представянето на новата жилищна стратегия до 2030 г. в Габрово. Санирането обаче няма да е напълно безплатно, а ще има съфинансиране от собствениците. „Така ще се повиши ангажираността на гражданите към поддръжката на сградния фонд", заяви зам. министърът на регионалното развитие Малина Крумова, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Засега не е ясно колко ще е съфинансирането. Още при предишното управление на ГЕРБ в регионалното министерство се обсъждаше вариант за процент самоучастие от собствениците. Тогавашният зам. регионален министър Николай Нанков, който в момета е министър, говореше за 15-25%.

Преди от ГЕРБ да изобретят "безплатното" саниране, пилотна програма на ПРООН предлагаше обновяване на блоковете с 50% безвъзмездно финансиране. Заради пълната липса на интерес и съседски неразбории процентът на самоучастие бе свален до 25, но програмата така и не заработи.
Общо 49 699 жилища в 769 многофамилни жилищни сгради са въведени в експлоатация през 2017 г. в цялата страна, след като са обновени по програмата за "безплатно" саниране. Това е реалният резултат от широко рекламираната програма на ГЕРБ за обновяване на старите жилищни блокове от времето на социализма. От самото си начало тя бе обвита със съмнения за завишени цени, нагласени поръчки и шуробаджанащина при избора на строителните фирми. Непрекъснато се множат и сигналите за некачествено изпълнение на ремонтите, а десетки прясно реновирани блокове протекоха при първите по-силни дъждове и снегове.

Един от парадоксите, видими от доклада за напредъка по изпълнението на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма за 2017 г., е, че в някои от големите градове санираните блокове се броят на пръсти. В столицата например са обновени едва 5 сгради - точно колкото и в Разград. Видин и Русе се "отчитат" с по 3 сгради, а Добрич - с 2. Рекордьор е Благоевград с 93 ремонтирани блока, следван от област Бургас - 91, Хасково - 81, Пловдив и Стара Загора с по 47 сгради. Освен това се оказа, че жилищни блокове с еднакви параметри в един и същ град са санирани за суми, различаващи се значително една от друга.

До момента програмата на ГЕРБ струва на данъкоплатците 2 милиарда лева. В тях се включват общо 2022 сгради, одобрени за обновяване. Работата по тях трябва да приключи до края на 2019 г. За тази година е предвидено да се работи по 51 010 жилища в общо 712 сгради. В регистъра на исканията за финансиране от Българската банка за развитие, през която минават парите, са записани над 5000 блока. Това означава, че за повече от 3000 сгради с изрядни документи няма осигурени средства. Програмата засега бе временно замразена, докато се изпълнят одобрените договори и се очаква евентуално средства да бъдат предвидени с бюджета за следващата година.
Постигането на устойчив жилищен сектор е стратегическата цел на изготвяната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството нова жилищна стратегия до 2030 г., която предстои да бъде публично обсъдена през май. Тя предвижда да бъде извършена техническа паспортизация на всички сгради в страната. По този начин ще бъде ясно състоянието на жилищния фонд и какви бъдещи мерки е необходимо да се предприемат.

Сред приоритетите са още данъчни промени, създаване на фонд с устойчиви и предвидими източници за подпомагане на гражданите и общините, както и изграждане на информационна система с данни за жилищата в България. "Предвиждат се и механизми за подпомагане на уязвимите социални групи и осигуряване на повече финансово достъпни жилища", казва още Малина Крумова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гробаря

    17 5 Отговор
    Кражбата на века след КТБ...Гарантирано от ГРОБ!

    Коментиран от #4

  • 2 Симеонов

    16 3 Отговор
    Как може бай Станой, от село Добросел да плаща за саниране на блокове в Пловдив и София? И справедливо ли е това? След вде години, когато правителството се смени, ще се окаже, че всички тези "общи" бюджетни милиарди са хвърлени на вятъра... пардон, напълнили са нечии банкови сметки. И не е ли дискриминация, на едни да се санира "безплатно", на други - с процент участие, а на мнозинството - нищо! (Впрочем, не нищо - това мнозинство плаща сметката!)
  • 3 Вместо образование

    11 3 Отговор
    Вместо да се влага в образование и бъдеще за България се краде от всякакви строежи и това саниране е накачествено и парите потъват в джобовете на Борисов и шайка
  • 4 Уамба

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "Гробаря":

    Бате Бойко ви чисти л..ната, много сгради на по 50-60 години ако не се санират веднага след 10г ще са негодни за живеене, верно че не всяко саниране е качествено но това е защото се прави от български фирми - това могат
  • 5 патриотъ

    7 1 Отговор
    Санирането като идея не е лошо,но това трябва да става са сметка на държавни фондове,а не на собствениците.Иначе ползата е голяма и се спестяват 50% от разходите за отопление и който живее в саниран блок много добре знае.Друг е въпроса за качеството на санирането,което трябва да се извършва с конкурс на фирмите и с гаранционен срок на извършената работа,защото на места това се прави много некачествено.Причината е спестяване на материали и неквалифицирана работна ръка.И по мои наблюдения цените са твърде завишени.В повечето блокове апартаментите са със сменена пвц дограма на прозорците и тя не се сменя,но се записва като сменена.
  • 6 abv

    4 0 Отговор
    Не е справедливо. Защо живеещите в къщи да плащаме саниране на блоковете в градовете. Супер несправедливо и измислено от правителството на ГЕРБ.
    Значи аз нямам пари да си сложа изолация на къщата, но с част от моите данъци ГЕРБ си подготвя следващите избори.
    Скапана оправия , нищо не се прави както трябва и за всички в България. ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ.!!!!!!!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Scsz

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "abv":

    А през соца като са бутали къщите на хората и са ги навирали в панелките, без да имат и 1кв/м от земята под тях.Това честно ли е било. Няма да си смениш къщата за саниран панел нали
  • 8 morski

    4 0 Отговор
    Лепенето на стиропор НЕ Е САНИРАНЕ
  • 9 незнайко

    1 0 Отговор
    Сонирането е като да китосаш и пребоядисаш 30 годишен дарак, без да му правиш пълна профилактика !!! Все едно да стегнеш изгнило жигули само на външен вид !!!
  • 10 Гого

    0 0 Отговор
    Че то няма да има Българи в следващите 25 години а само роми.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове