Last news in Fakti

4 Февруари, 2012 10:13 921 1

Съдебната система – акцент в очаквания доклад на ЕК

  • доклад-
  • холандия-
  • шенген-
  • ек-
  • съдебна система

Слабостите в съдебната ни система ще са акценти в следващия междинен доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи у нас, предаде БНР. Работата по него е във финална фаза. Този доклад е технически и не съдържа квалификации и оценки.

Очаква се той да бъде одобрен и представен в началото на следващата седмица. Готовият проект е предоставен за съгласуване на властите в София.

ЕК иска от България по-решителни действия по препоръките за съдебна реформа, отправени през юли миналата година, както и по-ефективно прилагане на закона за съдебната власт.

В доклада се говори за ключови назначения, извършени от Висшия съдебен съвет, които предизвикват загриженост, както и за корупция в съдебната система и за отговорността на Етичната комисия към съвета. Отбелязано е, че е необходима реформа в процеса по избиране на Висшия съдебен съвет, за да се повиши неговата прозрачност и обективност.

Все още се очакват резултати по дела за нередности и измами с пари от еврофондовете. Не са направени поисканите в юлския доклад анализи на съдебната и следствена практика по редица дела за организирана престъпност и корупция, пише още в проектодоклада.

За президентските и местни избори е отбелязано, че има твърдения за изборни измами, които се разследват от прокуратурата. Бележка под линия препраща към доклада на наблюдателите от Организация на сигурност и сътрудничество в Европа.

Вече в трети пореден доклад се обръща внимание и на препоръките на групата страни срещу корупцията към Съвета на Европа за законови промени, които да ограничат злоупотребите при финансиране на политически партии и предизборни кампании.

В документа е отчетено, че новият специализиран съд и прокуратура вече работят, че Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси е взела първите си решения, че има известни резултати в отнемането на незаконно придобито имущество, както обаче и че новият Закон за конфискация все още предстои да бъде приет.

Говорителят на ЕК Марк Грей категорично отказа коментар за съдържанието на проектодоклада с аргумент, че по него все още се работи и тепърва предстои да бъде одобрен от комисарите. Той обаче отрече съдържанието и начина на писане на тези доклади да е повлияно от холандската позиция за Шенген.

Грей беше категоричен, че междинният доклад ще съдържа фактологичен преглед на свършеното от юли миналата година насам и няма да има никакви политически оценки и констатации.

Още миналата седмица стана ясно, че надеждите на България и Румъния да се присъединят бързо към Шенгенското пространство може отново да бъдат попарени в началото на февруари от публикуването на критичен доклад на ЕК.

За да бъде убедена Холандия за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, през февруари е необходим положителен междинен доклад на ЕК, заяви за пореден път посланикът на Дания у нас Коре Ерхард Янсон по време на дискусия за началото на датското председателство на ЕС.

„Трябва да убедим тази страна членка, че е време България и Румъния да влязат в Шенген. Но е необходим положителен междинен доклад на комисията. В шенгенското споразумение е записано, че всички членки трябва да са съгласни то да се разшири. Съжалявам да го кажа, но никакви чувства или емоции не могат да променят това“, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ???????

    0 0 Отговор
    http://e-vestnik.bg/13475/denitsa-ot-servityorka-prez-seriya-ot-kriminalni-deyaniya-do-zam-ministar-na-pravosadieto/